Re: IČO - náležitost dokladu?
Dle zákona o DPH je povinné jen DIČ (daňový doklad). Ale co IČO u účetního dokladu? Tam si nejsem jistá.
Bohužel !!!!
§ 13a Obchodní listiny Obch. z.
(1) Každý podnikatel je povinen na všech objednávkách, obchodních dopisech a fakturách uvádět údaj o své firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a identifikačním čísle
Eurotel vystavil fa a tak vše uvádí ..... o své firmě .....
§ 11 Účetní doklady z. o účetnictví
(1) Účetní doklady jsou průkazné účetní záznamy, které musí obsahovat
a) označení účetního dokladu,
b) obsah účetního případu a jeho účastníky,
O IČu "odběratele" ani cek.
V uvedeném případě = Eurotel= tam jeho IČO vždy je.
Co je vlastně k řešení ???
>>>>>>>Ppočkejte si na další příspěvky:)
>>>>>>... nebo se podívejte do zák. o DPH (zde na serveru)
>>>>>>na náležitosti DD.
>>>>>
>>>>>Dle zákona o DPH je povinné jen DIČ (daňový doklad).
>>>>>Ale co IČO u účetního dokladu? Tam si nejsem jistá.
>>>>
>>>>*** Dle Obch.Z. (§13a) je IČ povinné. ZÚ vyžaduje
>>>>údaj
>>>>o jednotlivých účastnicích - IČ není vysloveně
>>>>uvedeno
>>>>ale podle mě patří k jednoznačné identifikaci
>>>>účastníka ***
>>>
>>>Bohužel !!!!
>>>
>>>§ 13a Obchodní listiny Obch. z.
>>>(1) Každý podnikatel je povinen na všech
>>>objednávkách,
>>>obchodních dopisech a fakturách uvádět údaj o své
>>>firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a
>>>identifikačním čísle
>>>
>>>Eurotel vystavil fa a tak vše uvádí ..... o své firmě
>>>.....
>>>
>>>§ 11 Účetní doklady z. o účetnictví
>>>(1) Účetní doklady jsou průkazné účetní záznamy,
>>>které
>>>musí obsahovat
>>>a) označení účetního dokladu,
>>>b) obsah účetního případu a jeho účastníky,
>>>
>>>O IČu "odběratele" ani cek.
>>>V uvedeném případě = Eurotel= tam jeho IČO vždy je.
>>>
>>>Co je vlastně k řešení ???
>>
>>v řešení je zda tam uvádět "naše IČO" když jej
>>dodavatel na doklad nenapíše :-) A nerozčilujte se,
>>není
>>proč.
>
>*** Tím IČem se netrapte. Jak jsem napsala v ZÚ
>výslovně uvedeno není :-)) ***
Pokud se bude řídit dle zákonů, tak na faktuře (dokladu) bude
uvedeno IČO dodavatele a nemusí být tam IČO odběratele,
pokud se bude řídit dle podle vás:
>>>ale podle mě patří k jednoznačné identifikaci
>>>účastníka ***
tak si tam IČO dopíše, protože to je podle -bdm= nejsprávnější.
Pokud "někdo=kdokoliv" usoudí, že k jednoznačné identifikaci patří i
=cokoliv= bude tam dopisovat =cokoliv=.
*** A kdyby Vám to nešlo, tak to bylo takhle:
Otázka: "Je IČO povinnou náležitostí daňového/účetního dokladu? Pokud ano, dle kterého §? "
Odpověď: " Dle Obch.Z. (§13a) je IČ povinné. ZÚ vyžaduje údaj o jednotlivých účastnicích - IČ není vysloveně uvedeno ale podle mě patří k jednoznačné identifikaci účastníka"
...a Vy pořád budete hledat, hledat a hledat a motat, motat a motat s Eurotelem :-))) ***
>>>>>
>>>>>v řešení je zda tam uvádět "naše IČO" když jej
>>>>>dodavatel na doklad nenapíše :-) A nerozčilujte se,
>>>>>není
>>>>>proč.
>>>>
>>>>*** Tím IČem se netrapte. Jak jsem napsala v ZÚ
>>>>výslovně uvedeno není :-)) ***
>>>
>>>Pokud se bude řídit dle zákonů, tak na faktuře
>>>(dokladu) bude
>>>uvedeno IČO dodavatele a nemusí být tam IČO
>>>odběratele,
>>>pokud se bude řídit dle podle vás:
>>>
>>>>>>ale podle mě patří k jednoznačné identifikaci
>>>>>>účastníka ***
>>>
>>>tak si tam IČO dopíše, protože to je podle -bdm=
>>>nejsprávnější.
>>>
>>>Pokud "někdo=kdokoliv" usoudí, že k jednoznačné
>>>identifikaci patří i
>>>=cokoliv= bude tam dopisovat =cokoliv=.
>>>
>>***....co tak zkusit pořádně si přečíst dotaz :-))))
>>***
>
>*** A kdyby Vám to nešlo, tak to bylo takhle:
>Otázka: "Je IČO povinnou náležitostí daňového/účetního
>dokladu? Pokud ano, dle kterého §? "
>
>Odpověď: " Dle Obch.Z. (§13a) je IČ povinné. ZÚ
>vyžaduje údaj o jednotlivých účastnicích - IČ není vysloveně
>uvedeno ale podle mě patří k jednoznačné identifikaci
>účastníka"
>
>...a Vy pořád budete hledat, hledat a hledat a motat,
>motat a motat s Eurotelem :-))) ***
Porovnejte i s jiným dodavatele než je Eurotel. Ten jsem
uvedel jako příklad.
>>>>>>§ 13a Obchodní listiny Obch. z.
>>>>>>(1) Každý podnikatel je povinen na všech
>>>>>>objednávkách,
>>>>>>obchodních dopisech a fakturách uvádět údaj
o S V É >>>>>>firmě,
jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a
>>>>>>identifikačním čísle
NE o firmě odběratele.
No zamotala jste se do toho pěkně a jak z toho ven, co???
Možná byste měla hledat, hledat a hledat vy a pokud možno
dříve než chybně odpovíte.
nerad vám vstupuji do vašeho laškování, ale já teda taky pochopil, že sdělujete, že IČ je povinné a ZÚ vyžaduje údaj o jednotlivých účastnicích - že tedy doklad musí obsahovat i IČ odběratele což je, jak jistě uznáte, nesmysl.(dokonce mám pocit, že ZÚ nevyžaduje ič ani od vystavovatele dokladů:-) . a osobně jsem rád, že to 1 uvedl na pravou míru. vždyť představte si to zděšení, kdyby to někteří taky tak pochopili, uvěřili a zjistili, že mají blbě skoro všechny doklady:-)))
ale je možné, že jste to tak vůbec nenapsala a blbě to chápu:-(
*** Tak dobře - ještě jednou:
Otázka: "Je IČO povinnou náležitostí daňového/účetního dokladu? Pokud ano, dle kterého §?" (komentář: všimněte si, prosím, že v dotazu není uvedeno, zda se paní ptá na IČ výstavce nebo odběratele - napsala pak, že jí posílají fa, kde IČ není uvedeno)
Moje odpověď: "Dle Obch.Z. (§13a) je IČ povinné.ZÚ vyžaduje údaj o jednotlivých účastnicích - IČ není vysloveně uvedeno ale podle mě patří k jednoznačné identifikaci účastníka" (komentář k první větě: uvedla jsem odkaz na §Obch.Z., kde se paní dočte, že pokud se ptá na IČ výstavce, pak je povinnost ho uvést. Komentář k druhé větě: Jak Vám tohle mám okomentovat? Napsala jsem, že ZÚ ho vysloveně nevyžaduje ale podle mě je IČ jednoznačným identifikátorem - máte něco proti tomu, že já ho za identifikátor považuji?). Co víc mám dodat? :-)) ***
>*** Tak dobře - ještě jednou:
>Otázka: "Je IČO povinnou náležitostí daňového/účetního
>dokladu? Pokud ano, dle kterého §?" (komentář:
>všimněte si, prosím, že v dotazu není uvedeno, zda se paní
>ptá na IČ výstavce nebo odběratele - napsala pak, že jí
>posílají fa, kde IČ není uvedeno)
>
>Moje odpověď: "Dle Obch.Z. (§13a) je IČ povinné.ZÚ
>vyžaduje údaj o jednotlivých účastnicích - IČ není
>vysloveně uvedeno ale podle mě patří k jednoznačné
>identifikaci účastníka" (komentář k první větě: uvedla jsem
>odkaz na §Obch.Z., kde se paní dočte, že pokud se ptá na
>IČ výstavce, pak je povinnost ho uvést. Komentář k
>druhé větě: Jak Vám tohle mám okomentovat? Napsala jsem,
>že ZÚ ho vysloveně nevyžaduje ale podle mě je IČ
>jednoznačným identifikátorem - máte něco proti tomu, že já
>ho za identifikátor považuji?). Co víc mám dodat? :-))
>***
>
>no nic, asi si neporozumíme. já zase jen psal, že z vaší odpovědi lze dovodit, že tvrdíte, že doklad musí obsahovat IČO odběratele i dodavatele. což nikde v zákoně není. jen v OZ IČO vystavovatele a v DPH DIČ dodavatele u ZDD a DIČ obou u DD. IČO nemusí vůbec. k jednoznačné identifikaci nepatří jako jediné IČO, ale i další údaje. nic nemám proti tomu, že ho vy za tento jednoznačný identifikátor považujete, ale proti tomu, že píšete, že má být podle ZÚ uvedeno IČ odběratele.
prostě jsem váš příspěvek také pochopil jako matoucí a tvrdící něco, co zákon nepraví. napsal jsem na to svůj názor. jestli se vás to doklo, tak pardon. Co víc mám dodat:-))
>
>
*** Nedotklo, protože já nemůžu za to, jak jste to pochopil. Já předpokládám, že paní dotázající to po přečtení § pochopila správně, protože sama později napsala, že jí se jedná vlastně o IČ toho odběratele. A já vždycky předpokládám, že zdejší návštěvníci jsou minimálně tak inteligentní jako pan 1 a dokáži si § najít a přečíst, když otázka není jednoznačná :-) ***
no právě, jedná se jí o IČO odběratele, a to tam prostě být nemusí podle žádného zákona. a vy jste psala, že tam má být IČ účastníků atd. což pravda není. ale vy prostě budete raděj sklouzávat do ironie než napsat - ne, nemusí tam být podle žádného zákona IČO odběratele. ale to je váš problém, já doufám, že všichni pochopili, že nemusí a to snad stačí:-)
Pokud nechcete mít zde problémy s chybnými odpověďmi
-minimálně od těch co tomu rozumí- tak své chybné odpovědi
inzerujte tak, aby na ně nešlo odpovídat. Vzor:
http://poradenstvi.finance.cz/index.phtml?sekce=1&idglobalmodule=1&checkcenter=yes&modulpage=/home/moduly/poradenstvi/modulodpovedi_velky/index.phtml
Zadán: 6.9.2006 17:25:00
Název sekce: Daně a účetnictví
Zodpovězen: 7.9.2006 07:35:00
Otázka:
Dobrý den, jak postupovat při koupi osobního auta, které chce FO (vede DE) vložit do podnikání? Jedná se o nákup staršího auta z bazaru v hotovosti, cena 150 000,-. Část peněz si podnikatel půjčil od otce. Jaký je konkrétní postup při uzavření smlouvy (na IČO nebo RČ?) s bazarem a při vložení do DE? Když bude FO vykazovat i soukromé jízdy ve výši 40 %, budou se tímto procentem krátit odpisy a veškeré výdaje (benzín, opravy)? Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Pokud chcete vozidlo zařadit do majetku firmy, musíte smlouvu uzavřít na IČO a totéž uvést i do TP. Na základě tohoto dokladu potom vozidlo zaevidujete do majetku a budete odpisovat. Pokud jej budete používat i pro soukromé účely, musíte poměrně krátit všechny výdaje související s provozem a údržbou vozidla.
Odpovídal: Dytrich Petr, JUDr.
já o žádném problému, který bych s tím měl, nevím. "my dva" jsme si dovolili vyjádřit názor. každý samostatně. to je podle vás solidarita? takže když tu napíše "někdo", že u paušalistů se musí vést závazky, a ozve se víc oponentů, půjde o solidaritu?
podle mě je to vyjádření názoru na určitou věc.
s vámi se dá opravdu poslední dobou diskutovat jedině tehdy, pokud se s vámi plně souhlasí. jinak v tom vidíte bůhvíco:-(
*** Ti, kteří se mnou nesouhlasí a kteří mě i opravují, sami ví, že když se spletu (a pletu se, jako každý smrtelník), tak nemám problém chybu uznat. Ale když jenom někdo šťourá a hledá chybu za každou cenu a podsouvá, co nebylo řečeno a vynucuje si komunikaci, pak je to o něčem jiném. A že se se mnou poslední dobou nedá diskutovat? To říkáte jenom Vy. A pan 1, kdyby to řekl, tak by měl v tomto případě stoprocentně pravdu - s ním totiž nemám o čem :-)) ***
víte co, přečtěte si prosím ještě jednou svůj první příspěvek v tomto vlákně a můj první. opravdu tam vidíte nějaký šťourání a hledání chyby za každou cenu? nejste nějaká vztahovačná? začínátě frolíkovatět, jak vidíte -1- nebo nedejbože někoho, kdo s ním souhlasí jste jak slepá hluchá. a přitom bývaly doby, kdy číst diskuze vás s -1- bylo bezva, byly vtipné a milé a vždycky jsem se na ně těšil. nešlápl vám na kuří oko?
*** :-))))) Tak to jste vystihl docela správně :-)) A za povšimnutí tu stojí, kdo vždy tyhle debaty rozpoutává a kdo vždy mívá diskuze podobného typu. Tady je společný jmenovatel jednoznačný :-))) A podívejte - já Vás snad nutím do debat se mnou? A milé a vtipné nevím - já nemám důvod se měnit - jen jsem změnila svůj postoj k některým lidem - ale postoj k lidstvu zůstal stejný :-)))) A myslím, že už se všichni pobavili, tak by to mohlo skončit. Z mé strany tedy určitě :-)) ***
Pokud se všichni pobavili, je to dobře. Ještě lepší by bylo
pokud by se všichni poučili, že ne vše co zde vydáváte za svatou
pravdu je opravdu pravdou. Já rozpoutávám debaty VŽDY,
když vy tvrdíte něco co není pravda a spoléháte se na
svoji svatozář na tomto foru. Ne všichni kteří se pobaví si také
ověří vaše stanoviska v zákonech dostupných na tomto foru.
Pokud bych do TOHO "nezašťoural" tak by jste se nejen neomluvila že nemáte pravdu ale nadále byste zastávala svoje nesprávné stanovisko
Je nutné dopisovat na přijaté fa vlastní IČO?
Pokud ano = předpis (zákon/§) a jaké jsou sankce?
Kde potvrzení tohoto faktu účastníci tohoto fora najdou?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 9. 2006 12:37
Je IČO povinnou náležitostí daňového/účetního dokladu? Pokud ano, dle kterého §?
Některé firmy na fakturu píší jen DIČ ale ne IČO. Dojde nám kontrola z FU a tak nevím zda jsou tyto doklady správné.
Domnívám se, že z hlediska daňového dokladu je povinné jen DIČ.
Pokud je z hlediska účetního dokladu povinné IČO, můžu ho dopsat já nebo nám daná firma musí doklad přepsat?
Předem díky za příspěvky.