Re: Prosím, prosím o pomoc - výběr záloh
NO, hezky to váš zaměstnanec vymyslel :-). Sice budete "tratni" v daném měsíci i nadále, ale v tomto případě se nejedná o zálohu na měsíční platbu, ale o kauci, tedy jakousi jistinu, pojistku proti neplacení. Ta nepodléhá DPH, nejedná se o zálohu na zdanitelné plnění a standardně to dělají třeba nájemci bytů, poskytovatelé telekomunikačních služeb a podobně, nemusíte z toho mít obavy :-).
Já Vám hrozně moc děkuji. Jste moc hodný, že jste mi pomohl.
Takže chápu to tak dobře, že tuto "kauci" vlastně můžeme vybrat a nic z toho neodvádět.
A prosím Vás, podle čeho soudíte, že budeme i takto nadále v daném měsíci "tratni"?
Já vím, že je to hloupý dotaz, ale jak se pozná, že tato záloha není záloha na zdanitelné plnění?
Každopádně Vám moc děkuji za pomoc.
Budete sice mít na účtě kauci, ale ta je účelová a slouží jen pro případ, kdy by zákazník nezaplatil měsíční nájemné. Pokud by se jednalo o zálohu na zdanitelné plnění, tak byste ji museli každý měsíc zúčtovat proti faktuře za zdanitelné plnění a zase ji od zákazníka vybrat znova a další měsíc ji zase zúčtovat a zase ji vybrat znova a tak pořád dokola.Tratni jsem myslel v tom smyslu, že sice budete mít na účtě od zákazníka kauci, ale teď vám již bude platit pozadu, ta kauce není v tomto případě "platba předem", je to jen pojistka proti neplacení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 9. 2006 7:16
Dobrý den, chtěla bych vás moc požádat o radu.
Jsme s. r. o. a poskytujeme internetové a další služby. Za dané služby nám klienti platí vždy až další měsíc (tedy v 10. měsíci za služby odebrané v 9. měsíci). Tedy je to placení pozpátku.
Jeden zaměstnanec ovšem nyní vymyslel to, že abychom nebyli ztratni v daném měsíci, kdy si klient uzavře smlouvu, tak že bychom od něho vybrali nějakou zálohu. Jednalo by se o paušální částku. Tu by klient zaplatil ihned při uzavření smlouvy a pak by normálně platil faktury. Ta záloha by byla vedena mimo a jak by klient službu ukončil, tak záloha by se mu vrátila zpátky.
Mě to ale příjde divné.
Prosím Vás, mohli byste mi poradit, zda se to tak dá dělat nebo ne. To bychom pak z těch přijatých záloh ale museli odvádět DPH, ne?
Je možné přijmout zálohu, přičemž tomu člověku vlastně nic nedáme? Byla by to vlastně záloha za nic, ne?
Hrozně moc bych potřebovala poradit.
Předem Vám moc děkuji.