Náš zaměstnanec mění zdrav.pojišťovnu

• (neregistrovaný)

6. 9. 2006 9:04

Nemám zkušenosti a tak budu vděčná za každou reakci na tento dotaz. Náš zaměstnanec chce přejít od VZP k Oborové zdravotní pojišťovně. U lékaře dostal formulář "Přihláška/oznámení změn/pojištěnce", který si sám vyplnil a zaslal jej na VZP a oborovou pojišťovnu. Dočetla jsem se, že pojištěnec může měnit zdravotní pojišťovnu jednou za 12 měsíců a to pouze k 1.dni čtvrtletí. On do formuláře vyplnil, že to oznamuje ke dni 30.8.2006. Znamená to, že ho zaregistrují až od října? Přijde zaměstnavateli o této změně vyrozumění, nebo si to musím pohlídat? Dočetla jsem se, že zaměstnanec je povinen mi to nahlásit. Já ale nevím, ke kterému datu ho mám odhlásit na VZP a ke kterému datu zase přihlásit na oborovou pojišťovnu. Pokud by platilo to, že bude pojištěncem Oborové pojišťovny od října, odvody pojistného tam mám posílat nejdříve z říjnové výplaty?
    Moc děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 9. 2006 9:17

Docent (neregistrovaný)

Re: Náš zaměstnanec mění zdrav.pojišťovn
      Mzdám moc nehovím, ale logicky bych na vašem místě počkal, až mi zaměstnanec přinese kartu od nové pojišťovny a sdělí vám, k jakému dni přešel, pak bych ho u staré ZP Hromadným oznámením odhlásil a u nové zase přihlásil k jím uvedenému dni a podle toho dne odváděl za něj ZP na příslušnou ZP.

• 6. 9. 2006 9:22

Anna (neregistrovaný)

Povinnost oznámit změnu má zaměstnanec, změna může být, jak jste si i sama našla pouze k 1. dni kalend. čtvrtletí - nyní tedy nejdříve od 1.10. Některá ZP (určitě VZP) to dává na vědomí sama, jinde dají zaměstnanci kopii evidenčního listu pro zaměstnavatele. Rozhodně vždy chci mít změnu písemně od zaměstnance (pak od něj mohu vymáhat penále v případě nesprávného odvodu). Při změně od 1.10. poprvé odvádíte v listopadu z mezd za říjen.

• 6. 9. 2006 9:28

Petra (neregistrovaný)

Zamestnavateli vyrozumeni neprijde. Vse mu ma oznamit zamestnanec. Co se tyka konkretniho data zmeny pojistovny, osobne si myslim, ze datum oznameni zmeny nemusi byt totez jako datum zmeny. Zavolala bych proto na OZP a zeptala se, jak to tam maji v evidenci.

• 6. 9. 2006 12:01

Jiřka (neregistrovaný)

Podle mých zkušeností posílá dosavadní pojiš´tovna zaměstnavateli echo, že ten člověk (náš zaměstnanec), přestal být od toho a toho dne jejím pojištěncem. Navíc musí změnu pojišťovny (tzn. datum, kdy se skutečně stal pojištěncem nové pojišťovny) oznámit zaměstnavateli sám zaměstnanec - ten také bude mít v ruce od toho doklad. A kdybyste nedostala nic z toho nebo se Vám to zdálo zmatené, zavolejte na tu novou pojišťovnu a ujistěte se tam.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).