Dovolená z roku 2005 a nástup na mateřs.

• (neregistrovaný)

6. 9. 2006 9:35

Pokud nastoupím v září na mateřskou a do konce roku 2006 si nestihnu dočerpat dovolenou z roku 2005, přijdu o ni? Nebo má zaměstnavatel mi tuto proplatit?

díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 9. 2006 9:48

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: dovolená z roku 2005 a nástup na mat
      Ano, přijdete o ni.Proplatit Vám může pouze tu část přesahující 4 týdny a to v lednu r.2007.

• 6. 9. 2006 10:36

abc (neregistrovaný)

z roku 2005 mám 10 dnů, z roku 2006 20 dnů, kolik dnů mi teda může proplatit po dočerpání PPM na jaře 2007?

• 6. 9. 2006 11:44

Jiřka (neregistrovaný)

To vypadá, že Váš celoroční nárok jsou 4 týdny. V tom případě Vám nemůže proplatit nic a dovolená z roku 2005, pokud nebude vyčerpána do konce roku 2006, propadá. (Pokud by byl Váš celoroční nárok 5 týdnů, tak ten 1 týden by se mohl převést do roku 2007). O čerpání dovolené z roku 2006 a čerpání dovolené za rok 2007 si můžete požádat ihned po skončení mateřské, ještě před nástupem na rodičovskou dovolenou. Proplácet nelze, pouze vyčerpat. Výše nároku na dovolenou na rok 2007 bude záviset na tom, dokdy budete na mateřské dovolené. A nárok za rok 2006 se Vám bude krátit, pokud jste letos byla nemocná aspoň 100 pracovních dní.

• 6. 9. 2006 12:04

abc (neregistrovaný)

Mzdová účetní mi tvrdí, že o nic nepřijdu, že mi dovolenou za rok 2005 proplatí po pobírání PPM společně s dovolenou za rok 2006 na jaře 2007. Můžete mi dát odkaz na zákona a §, kde ktrého bych o dovolenou z roku 2005 přišla? (říká, že pokud je objektivní důvod, kdy si dovolenou nemůžu vybrat - což je pracovní neschopnost a poté PPM - že dovolenou z roku 2005 můžu čerpat až po PPM, tak nevím).

Díky za odkaz na §, abych mohla argumentovat

• 6. 9. 2006 12:48

A (neregistrovaný)

Proč neukončíte nemoc, nevyberete dovolenou za 2005 a nejdete na MD?

• 6. 9. 2006 13:07

abc (neregistrovaný)

Protože mi na mzdovém tvrdí, že pro mě bude výhodnější když z neschopenku pujdu na PPM a až mi PPM skončí vyberu dovolenou z roku 2005 a 2006.

• 6. 9. 2006 23:34

Jiřka (neregistrovaný)

Výše nároku na dovolenou na rok 2007 bude
      >>>>záviset na tom, dokdy budete na mateřské dovolené. A
      >>>>nárok za rok 2006 se Vám bude krátit, pokud jste
      >>>>letos
      >>>>byla nemocná aspoň 100 pracovních dní.
      >>>
      >>>Mzdová účetní mi tvrdí, že o nic nepřijdu, že mi
      >>>dovolenou za rok 2005 proplatí po pobírání PPM
      >>>společně s
      >>>dovolenou za rok 2006 na jaře 2007. Můžete mi dát
      >>>odkaz
      >>>na zákona a §, kde ktrého bych o dovolenou z roku
      >>>2005
      >>>přišla? (říká, že pokud je objektivní důvod, kdy si
      >>>dovolenou nemůžu vybrat - což je pracovní neschopnost
      >>>a
      >>>poté PPM - že dovolenou z roku 2005 můžu čerpat až po
      >>>PPM, tak nevím).
      >>>
      >>>Díky za odkaz na §, abych mohla argumentovat
      >>
      >>Proč neukončíte nemoc, nevyberete dovolenou za 2005 a
      >>nejdete na MD?
      >
      >Protože mi na mzdovém tvrdí, že pro mě bude výhodnější
      >když z neschopenku pujdu na PPM a až mi PPM skončí
      >vyberu dovolenou z roku 2005 a 2006.

Tady už se ta možnost proplácení a neproplácení probírala mnohokrát, může za to částečná úprava Zákoníku práce, která proběhla loni. Ať si účetní prostuduje v Zákoníku od § 100 všechno o dovolené. Proplatit prostě nelze, ani když si ji zaměstnanec nemohl vybrat kvůli své nemoci. Ale je možné, že pokud byste teď ukončila nemoc jen proto, abyste mohla vybrat dovolenou z roku 2005, že by ta částka za tuto dovolenou natolik ovlivnila součet příjmů, ze kterých se Vám pak bude počítat mateřská , že by se Vám vybrání té dovolené nemuselo vyplatit, protože byste pak kvůli tomu tratila na výši mateřské.Ovšem pokud by Vám ty peníze zaměstnavatel chtěl dát, tak Vám to nemusí dát jako proplacení dovolené, ale může to nazvat třeba dodatečnou odměnou. Ale to záleží na zaměstnavateli, účetní sama o sobě o zaplacení Vaší dovolené rozhodovat nemůže.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).