Re: zaměstnanec si platí sám ZP
Ptala jsem se jí několikrát za sebou :-(
Jen pořád opakovala, že si platili sami zdravotní poj. na složenku.
Asi zavolám na pojišťovnu, tam snad budou vědět víc.
Pak dám vědět.
Tak mám odpověď ! Na zdravotní pojišťovně mi řekli, že žádná podobná možnost neexistuje! Zaměstnavatel je povinen platit normální odvody a nemůže to hodit na zaměstnance.
Proč já se musím zabývat pořád nějakýma hloupostma- jedna paní povídala. :-(
Omyl vážené dámy !!! Ona podnikatelka byla v minulosti zaměstnána a také řádně přihlášena zaměstnavatelem. (Marci si to šikulka jedna ověřila :-) ) Proto nechápu, jaký mělo smysl, že si zaměstnanci platili zdrav. sami. Tvrdí mi, že ona sama chodila každý měsíc se složenkou platit zdravotní. Proto chce tutéž "výhodu" využít i ona sama coby zaměstnavatel. Když jsem začala vyskakovat jako čert z krabičky, že je to strašná hovadina, tak mi řekla, že si to mám pořádně ověřit, protože ta možnost tady je a ona tím dost ušetří na odvodech. Někdy mám pocit, že bych skoro radši sázela stromky někde v lese. Klídek, čerstvý vzduch a hlavně žádné nervy s chytrákama !!! Díky všem za podporu a pevné nervy.
Pro uklidnění mám pro tyto případy jednotný termín - nedovzdělanci. Tzv.obyčejní lidé ( většinou se zbytečně podceňují)
se raději poradí u kováře neboť tuší nějakou zradu a nechtějí mít problémy. Nedovzdělanec podceňuje konsultaci,dělá,že neumí číst
a pak říká,že tomu přece nemusí rozumět.
Taky marně kombinuju, jak to asi mohlo být. I kdyby jim něco zasílala sama, zaměstnavatel je stejně povinen odvádět pojištění určenými procenty nejméně z dosažené mzdy. Ledaže by dřív pracovala jen na dohody práce - ale to by zase nebyla přihlášená.... Odkažte ji na zdravotní pojišťovnu, ať jí to tam vysvětlí sami. To by mě zajímalo, co ten její minulý zaměstnavatel, jak to vůbec doopravdy bylo? Nemohla byste to taky nějak šikovně zjistit? Jen tak, ze zvědavosti.
Anebo dělala na zkrácený úvazek a měla malou mzdu, menší než minimální a k tomu měla DOPP, ze které pojištění neodvádí. Zdravotní si platila sama jako osoba bez příjmů a tím pádem zaměstnavatel nesrážel do minima. I když se má postupovat jinak a zaměstnavatel jí to má srazit do minima, místo toho, aby si to chodila platit sama, byla by to jedna z variant. A na odvodech z dohody ušetřil, protože žádné nebyly. Ale v tom případě se šidila na výdělcích na důchod a na nemocenskou. Fakt by mě to zajímalo.
Zatím vím, že byla přihlášena a ve smlouvě měla minim.mzdu. Jak to bylo s placením firmy se u nás ve městě na VZP zjistit nedalo, protože firma byla pražská a pochybuji, že by mi po telefonu sdělili, jestli firma platila odvody a kolik. U nás je to snažší, už mám na úřadech známé a leccos se dá vyčmuchat :-)
Přesto se pokusím zjistit další info.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 9. 2006 13:38
Teď mi řekla podnikatelka, že by se chtěla domluvit se zaměstnancema, aby si platili sami zdrav. poj., (ona jim dá vyšší mzdy) a tím pádem ona bude mít nižší odvody. Prý tímto způsobem výrazně ušetří. Ona to v bývalém zaměstnání také zažila, a chodila si platit ZP sama.
Slyším to prvně v životě. Nemáte s tím někdo zkušennost ? Zdá se mi to jako pitomost, vždyť zaměstnavatel je dle zákona povinen platit odvody v určité výši.