Re: Společníci s.r.o. a pracovní poměr
20 % zálohová daň by to byla vždy v případě jednalo-li by se u nich o odměnu jednatele, přestože nepřesahuje 5000,- a museli by si podat přiznání.. Jedná se však o mzdu - za činnost ve vedlejším pracovním poměru, kde nepodepsali Prohlášení daň.poplatníka, tudíž 15 % srážková daň je správně. FÚ můžete o převedení špatně odvedené daně požádat můžete.
Re: Společníci s.r.o. a pracovní poměr
Ještě jsem si uvědomila, že když jsem u daň.poradce toto téma nadhodila, bylo mi řečeno, že pokud je společník zaměstnancem, tak pro OSSZ již není pod kódem 7, ale 0?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 9. 2006 15:10
Dobrý den,
prosím o radu ohledně pracovněprávního vztahu u společníků s. r. o., společníci jsou zaměstnáni jako technický ředitel, obchodní ředitel a personální ředitel, který je zároveň zodpovědný za úsek účetnictví, měsíčně pobírají plat fixně 5 000,- Kč (bez prohlášení, bez nároku na stravenky, dovolenou – mzda vyplácena z jediného důvodu, a to je množství cestovních příkazů). Daňový poradce, který nám zpracovával mzdy po odečtu SP a ZP srážel konečnou srážkovou daň ve výši 20%. Domnívám se, že tento postup není správný a výše srážkové daně by měla být 15%. V současné době pro jistotu odvádíme 20% měsíční zálohovou daň. Samozřejmě by bylo pro společníky výhodnější využití institutu srážkové daně, jelikož všichni mají ještě jiný HPP a tudíž by následně museli podávat přiznání. V případě, že by bylo možno použít srážkovou daň, je možno na FÚ zažádat o převod mylně odvedené daně zálohové z účtu 713- ... na 7720- ...? (zálohovou daň jsme odváděli jen poslední dva měsíce, předtím se odváděla na 7720- ale vy výši 20% dle daňového poradce). Díky moc za radu.