Re: Kniha přijatých faktur
Kdyz uz kniha faktur, tak rozhodne vsech, at uz jsou placeny "cash" nebo prevodem.
A udaje: alespon zakladni jako : poradove cislo fa, datumy (vystaveni, splatnosti..), text - strucny popis, castka, uhrazeno kdy
Kniha faktur je pomocna evidence - odtud pak muzete vycist zavazky a pohledavky (alespon vetsinu z nich ... ostatni, jako pujcky atd. musite evidovat zvlast) .. a co se danove evidence tyce, tak stejne slouzi spise pro vas. Zakon uklada evidovat pouze zdan. prijmy a vydaje ... to ostatni zalezi na tom, jak chcete byt v obraze o stavu vaseho podnikani.
Treba z "evidence pohledavek a zavazku" .... tady jde o slovickareni, ale co jsem chtela rict, ze vnejsi forma toho, jak je nutno evidovat podobne veci, neni tak dulezita
*** Pokud vedete DE, máte povinnost vést nejen evidenci daňových příjmů a výdajů ale i evidenci majetku a závazků. A rovněž máte na konci roku zjišťovat stav pohledávek. Takže ať nazvete tuto evidenci jak chcete, je třeba ji vést a není to jen něco pomocného pro Vaši potřebu. ***
V závazcích a pohledávkách eviduji jednak faktury vydané to je jasné a pak faktury přijaté, ale pouze ty, které jsou placeny přes účet. Jinak přijaté faktury (a je jich většina) platím v hotovosti a tak mi připadalo zbytečné dávat je do závazků a hned je zase vyvádět. Je to chyba?
Jardo, souhlasím s vaším názorem. Pokud nějakou fakturu platíte HNED a HOTOVĚ, tak vám vlastně žádný závazek nevznikl a není tedy nutno evidovat v knize přijatých faktur. To je stejné, jako když koupíte v obchodě za hotové a máte v ruce paragon - taky ho zaevidujete "jen" jako výdaj. Přijaté faktury placené hotově bych v knize závazků evidovala jen v případě, že nejsou placené hned při převzetí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 9. 2006 21:49
Prosím co musí obsahovat kniha př.faktur - jsem nováček v daňové evidenci. Píšou se tam všechny přijaté faktury,nebo jen ty,které jsou placené převodem z běžného účtu? A ty zaplacené hotově z pokladny se evidují v pokladně?? Chápu,že můj dotaz bude - vám profíkům připadat hodně stupidní,ale i tak prosím o radu. Díky