Re: Kniha přijatých faktur
Kdyz uz kniha faktur, tak rozhodne vsech, at uz jsou placeny "cash" nebo prevodem.
A udaje: alespon zakladni jako : poradove cislo fa, datumy (vystaveni, splatnosti..), text - strucny popis, castka, uhrazeno kdy
Kniha faktur je pomocna evidence - odtud pak muzete vycist zavazky a pohledavky (alespon vetsinu z nich ... ostatni, jako pujcky atd. musite evidovat zvlast) .. a co se danove evidence tyce, tak stejne slouzi spise pro vas. Zakon uklada evidovat pouze zdan. prijmy a vydaje ... to ostatni zalezi na tom, jak chcete byt v obraze o stavu vaseho podnikani.
Treba z "evidence pohledavek a zavazku" .... tady jde o slovickareni, ale co jsem chtela rict, ze vnejsi forma toho, jak je nutno evidovat podobne veci, neni tak dulezita
*** Pokud vedete DE, máte povinnost vést nejen evidenci daňových příjmů a výdajů ale i evidenci majetku a závazků. A rovněž máte na konci roku zjišťovat stav pohledávek. Takže ať nazvete tuto evidenci jak chcete, je třeba ji vést a není to jen něco pomocného pro Vaši potřebu. ***
V závazcích a pohledávkách eviduji jednak faktury vydané to je jasné a pak faktury přijaté, ale pouze ty, které jsou placeny přes účet. Jinak přijaté faktury (a je jich většina) platím v hotovosti a tak mi připadalo zbytečné dávat je do závazků a hned je zase vyvádět. Je to chyba?
Jardo, souhlasím s vaším názorem. Pokud nějakou fakturu platíte HNED a HOTOVĚ, tak vám vlastně žádný závazek nevznikl a není tedy nutno evidovat v knize přijatých faktur. To je stejné, jako když koupíte v obchodě za hotové a máte v ruce paragon - taky ho zaevidujete "jen" jako výdaj. Přijaté faktury placené hotově bych v knize závazků evidovala jen v případě, že nejsou placené hned při převzetí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
10. 9. 2006 21:49
Prosím co musí obsahovat kniha př.faktur - jsem nováček v daňové evidenci. Píšou se tam všechny přijaté faktury,nebo jen ty,které jsou placené převodem z běžného účtu? A ty zaplacené hotově z pokladny se evidují v pokladně?? Chápu,že můj dotaz bude - vám profíkům připadat hodně stupidní,ale i tak prosím o radu. Díky