Re: Dovolená (neprav. prac. doba) - jak
Zaměstnancům s nepravidelně rozvrženou pracovní dobou by se měl i nárok na dovolenou určit jinak než ostatním zaměstnancům. Nejprve je třeba zjistit průměrný počet směn, připadající na jeden týden, a ten pak vynásobíte počtem týdnů dovolené ve vaší organizaci - tak určíte nárok, který třeba bude u každého jiný.
Když pak takový zaměstnanec dovolenou čerpá, dáte mu dovolenou jen na ty dny, ve kterých měl podle harmonogramu pracovat, a zaplatíte mu za tolik hodin, kolik zameškal.
Mám ale zkušenost, že se to ve firmách dělá různě - často mají nárok stejný jako všichni a za týden mají čerpání 5x8 hodin bez ohledu na harmonogram, nebo mají čerpání po hodinách a za každých 8 (nebo 7,5) hodin odečtou jeden den a tak všelijak.
Způsob, který jsem vám výše popsala, je ale podle mě jediný správný.
Re: Dovolená (neprav. prac. doba) - jak
Při nepravidelně rozvržené pracovní době (tedy ne 5 dnů v týdnu) se nárok na dovolenou přepočítává takto:
Počet plánovaných směn v celém roce u toho konkrétního pracovníka (jen plán, ne přesčasové směny) se vynásobí počtem týdnů dovolené, které ta fima za celý rok poskytuje (tzn. 4 nebo 5) a podělí 52,14 (což je průměrný počet týdnů v roce). Vyjde Vám počet dnů dovolené, na které má ten člověk nárok za celý rok. (Takže místo 20 jich vyjde třeba 15). Tyto dny si pochopitelně vybírá pouze ve svých pracovních dnech, kdy měl mít směnu a každý den dovolené je zaplacen tolika hodinami, kolik měla v tom dni činit směna. Např. v týdnu měl jít do práce po 12 h- st 12 h - so 6 h. Doma je celý týden, ovšem z dovolené si vyčerpal pouze 3 dny, z nich 2 mu budou zaplaceny po 12 h a jeden 6h.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 9. 2006 10:21
Ahojky všem,
moc bych potřebovala poradit.
Máme ve firmě nově dva zaměstnance s nepravidelnou pracovní dobou. Pracují 12ti hodinové směny - tj. střídají se a o víkendu navíc pracují 6tihodinové.
jejich pracovní doba vypadá takto:
1. dlouhý týden: Po 12, Út 12, Pá 12, So 6, Ne6
2. krátký týden: St 12, Čt 12.
Druhý zaměstannec to má zrcadlově obráceně.
Ráda bych se zeptala: Když si firma vezme týden celozávodní dovolené Po-Pá (ale v případě těchto dvou je to vlastně Ne až příští Ne), tak jak jim mám vypočítat dovolenou?
Je možné (správné) použít postup, že si ten daný týden vyberou oba stejně dovolené a po dovolené nastoupí jako kdyby se ta dovolená nekonala - tj. ten kdo měl mít v týdnu dovolené dlouhý nastoupí na dlouhý... atd.... (onii s tímto postupem souhlasí a zdá se jim spravedlivý)
A nebo se to musí počítat nějak podle docházky - tj. že by si každý vybral jinak??? A jak? Jak do toho zapadají ty práce o víkendu a naopak volna v pracovní dny???
Prosím moc nějakou zkušenou mzdovou účetní, aby mi s tím poradila. Jistě to není nic složitého, ale já jsem v koncích. Taková pracovní doba je tu pro nás totiž nová - všichni ostatní zaměstnanci pracují normálně - tj. 5 dní / 8 hodin........
Děkuji moc za pomoc