Re: náhrady cestovného od 1.1.2007
Já se v TV na zprávy nekoukám, tak si nejsem jistá, zda dobře rozumím - to jako že bychom plnili povinný podíl zaměstnanců - Romů, jak teď ZPS? A jak zjistím, že je někdo Rom? To budou dostávat nějaké certifikáty? Přece se nikoho nesmím dotazovat na jeho etnický původ, rasu, náboženství, sexuální orientaci atd...?
Kdo na to proboha přišel?!
Re: náhrady cestovného od 1.1.2007
----------
Dost jste mně vyděsila. :-))) ale nebude to tak hrozné.
V. u. novelizovaný paragraf ZDP neříká, že cestovní náhrady jsou osvobozeny jen pro zaměstance státních institucí, ale říká že jsou osvobozeny cestovní náhrady do výše stanovené pro tyto instituce.
Zákoník práce totiž stanovuje minimální výši náhrad, které jsou závazné " jako minimální " pro všechy, s tím, že podnikatelé můžou poskytovat náhrady vyšší.
§6, odst. 7a nám proto říká, že tyto nadlimitní náhrady již nejsou osvobozeny od daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 9. 2006 11:02
Zákon o daních z příjmů platný ještě letos říká, že zdanitelným příjmem není pro zaměstnance náhrada cestovních výdajů (§6, odst. 7, písm.a)) Ale v novele platné od 1.1.2007 jsou pod tímto písmenem uvedeni jen zaměstnanci "státních institucí", takže mi z toho vychází, že zaměstnanci soukromých firem budou cestovné zdaňovat. Nikde jinde jsem nic jiného nenašla, i další §§ a odkazy nakonec vedou jen k těm "státním zaměstnancům". Zbláznila jsem se já nebo tvůrci zákona? Napište mi někdo, že to není pravda (pochopitelně i s odkazem na §).