Re: Doklady PHM - nejdou přečíst
Já se omlouvám, právě jsem se vrátila z dovolené a tak se zatím všemu jen pochechtávám a vzpomněla jsem si, jak jeden génius chtěl ty kopie nechávat notářsky ověřovat:
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=101101
Promiňte, zítra mě ta legrace přejde, až si budu muset vzpomenout na nějaké ty §y... Jana F.
Jenom drobné dotazy:
-žehlička zakoupená k těmto účelům bude posuzována
(daňovým poradcem, auditorem nebo kontrolorem FÚ) jako
§ 24 Výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmů
(1) Výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů se pro zjištění základu daně odečtou ve výši prokázané poplatníkem a ve výši stanovené tímto zákonem a zvláštními předpisy ... ?
-žehlit teď nebo až při kontrole daňovým poradcem, auditorem?
a nechat si otvrdit (od koho) že "vyžehlené" a okopírované údaje
jsou ta pravé
- jak jsou v odborných kruzích (DP) posuzovány tyto případy =
předložení kopií bez originálů nebo s nečitelnými údaji ať již
z důvodu vyblednutí termopapíru nebo zčernání při intenzivním
žehlení, v porovnání s textem § 27/1 ZDPH
Pozn. a)Ten =genius= uvedený Janou F. jsem samozřejmě já.
b)Nebylo by vhodnější doporučit místo žehlení a kopírování
postup podle § 27/2 ZDPH = náklady na el. podpis jsou
skoro stejné jako na tu žehličku
Nerada bych dováděla výše uvedenou "poslední pomoc" ad absurdum.
Je třeba si uvědomit, že termopapír není to pravé a průkazní povinnost je na poplatníkovi. Každá/y účetní, se kterou/ým spolupracuji automaticky doklady na termopapíru neprodleně kopíruje. A pokud mám čitelnou kopii a vybledlý originál, mám aspoň nějaký důkazní prostředek. A pokud by to někomu nestačilo (v rozporu se zásadou co nejmenšího zatěžování daňového subjektu dle ZSDP), může se vydat cestou přes dodavatele.
Pokud se "zálohování" kopírováním provádí pravidelně, na obvyklou účetní práci žehličku příliš nevyužije (i když ani toto nevylučuji).
Přece tu nebudeme polemizovat o nepoctivých podnikatelích a stovkách dokladů. Diskuse se vede o dokladech, kterém v případě nouze "vyžehlím" a jsou to negativy původního zobrazení doložené kopií. Takže nezavádějme to jinam.
Každý na to může mít jiný pohled, ale
A pokud mám čitelnou
>>>kopii
>>>a vybledlý originál, mám aspoň nějaký důkazní
>>>prostředek. A pokud by to někomu nestačilo (v rozporu
>>>se
>>>zásadou co nejmenšího zatěžování daňového subjektu
>>>dle
>>>ZSDP), může se vydat cestou přes dodavatele.
>>>
>>no tak to snad ne. pokud předloží subjekt nečitelný
>>daňový doklad a kopii (kterých se dá nadělat stovky
>>a
>>dát do stovky účetnictví např..) a správci to nebude
>>stačit, je to v rozporu s §2/2? a co tak §2/9?
>Přece tu nebudeme polemizovat o nepoctivých
>podnikatelích a stovkách dokladů. Diskuse se vede o dokladech,
>kterém v případě nouze "vyžehlím" a jsou to negativy
>původního zobrazení doložené kopií. Takže nezavádějme to
>jinam.
>Každý na to může mít jiný pohled, ale
myslím, že zákon to řeší naprosto jasně. aspoň u dph. Plátce prokazuje nárok na odpočet daně daňovým dokladem, který byl vystaven plátcem. Chcete říct, že kopii čehosi nečitelného vystavil plátce??? Jak ověřit kopii s originálem, když ten je naprosto nečitelný? Jak můžete psát, že je to nadměrné nezákonné zatěžování daňového subjektu, chtít po něm daňový doklad, vystavený plátcem, tj. chtít po něm něco v souladu se zákonem?
:-)) nechci polemizovat o nepoctivých podnikatelích, oba víme, že je jich dost a rozhodně je netíží termodoklady. nelíbí se mi šíření vašeho bludu, že pokud si dovolí správce chtít čitelný originál, poruší §2/2 a může si shánět doklad u dodavatele sám. kdepak, nečitelným dokladem a kopií něčeho neověřitelného důkazní břemeno na správce nepřenese.
nevím o případu, kdy by správce dodanil termodoklady za beneli. dokud nedotlačí někdo dodavatele s těmito doklady aby vydávali "trvanlivé" DD, budou tyto problémy pořád. já osobně vždy trvám na tom, aby mi vydali papírový doklad, který zůstane čitelný. pravda, občas to stojí úsilí, ale zkuste před zaplacením benzínu říct - nedáš papírový doklad - nezaplatím. ještě nikdo nikdy na mě policii nezavolal:-)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 9. 2006 8:25
Kontrolovala jsem doklady z roku 2005 - nákup PHM a zjistila, že nejdou přečíst ty na termocitlivém papíře prostě zmizely. Bohužel jsem neměla kopírku. Letos už je kopíruju. Mám strach se podívat do dřívějších let. Co teď? Mám seznam, kdy, kolik a zakolik jsme PHM pořídili, ale nevím zda to bude FÚ stačit + v knize jízd je taky kdy a kolik.
Máte někdo taky takový problém, a jak jste jej řešil? Děkuji.