Re: Prodej firem. vozu-cena menší než od
Aha, ale co když ten zaměstnanec již ukončil PP... Když to prostě nejde už dodanit...
Pokud jste mu prodali v době, kdy ještě zaměstnancem byl, měli jste v tom měsíci zdanit spolu se mzdou. Zkusila bych se s ním dohodnout, zda by byl ochoten složit na váš účet a proúčtovat to nejbližším výplatním termínu. Kdyby se cukal, nezbývá asi než oznámit FÚ, a ten daň vybere. Bylo by z toho ale určitě přinejmenším penále...
Omlouvám se, neinformovala jsem vás úplně přesně (k čemuž mě přivedla vaše otázka). Podívala jsem se ještě jednou do zákona, a tam je, že FÚ vybere nedoplatek tehdy, když k němu došlo vinou poplatníka :-((. Takže by to celé musel uhradit zaměstnavatel - a to tak, že se ta výhoda (=rozdíl mezi cenou obvyklou a skutečnou) považuje za čistý příjem toho poplatníka, takže se musí zvýšit tak, abyste zjistili hrubou mzdu, ze které po zdanění zbude čistá v téže výši. (Anglicky se tomu říká gross up, v Čechách jsem syšela výraz "bruttalizace"). Sama jsem před pár lety takový případ měla a zapomněla jsem na to jako na smrt... Takže asi by fakt byla lepší domluva s dotyčným. Snad je to slušný člověk.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 9. 2006 13:57
Mohli byste mi, prosím, poradit, co se stane, pokud prodá firma vůz svému zaměstnanci za nižší cenu než je oficiálně provedený odhad?
Mockrát děkuji.