Nájem automobilu

• (neregistrovaný)

24. 7. 2016 17:02

Jednatel firmy v červnu se svým automobilem /nevím, zda to byla pracovní nebo soukromá jízda/ havaroval a nechal si přes právníka přepsat tento automobil na s.r.o., jehož je jednatelem už zpětně k 1.1.2016 formou  smlouvy o nájmu dopravního prostředku. Zde sjednán měsíční nájem v určité částce + příslušné DPH splatné vždy k 17.v měsíci.Kromě toho také smlouvu o zajištění dodávek pohonných hmot - znění ve smlouvě: příjemce /sro/ a poskytovatel /OSVČ/ se dohodly na tom, že nejdéle do data 30.6.2016 příjemce bude prostřednictvím poskytovatele odebírat pohonné hmoty pro povoz vozidla pronajatého od poskytovatele. Účetnímu tyto smlouvy + příslušné faktury - faktura za pronájem za půlroku a faktura za PHM též za půlroku předány teprve v polovině července.
    Dotaz: Ve smlouvě je řešen hlavně problém oprav, údržby, atd, automobilu při případné škodě , pokud neuhradí pojišťovna, atd /hradí nájemce/ ,atd. Není řešena otázka pracovních cest - pro sro a jako OSVČ,a soukromých cest.
    Jednatel bude chtít všechny cesty dát jako pracovní s.r.o./i když využívá i jinak /, jak to ošetřit, aby potom při případné kontrole bylo vše v pořádku.Nevím, zda když si určitě uplatňoval 100% odpočtu DPH jako OSVČ, musel si psát knihu jízd. Bojím se uplatnit tyto faktury do nákladů  100% jako daňově účinné a nevím, jak s tím PHM a odpočtem DPH? Můj dotaz je asi trochu zmatený, ale nechci něco opomenout a nést případné následky. Předem děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 7. 2016 23:48

Pavla (neregistrovaný)

Dobrý den,

jestli jsem to správně pochopila, tak jste účetní s.r.o. a tudíž máte na stole fakturu za pronájem vozidla a phm za půl roku. Tuto fakrutu podle mě můžete dát do nákladů s.r.o. celou a uplatnit DPH v červenci nebo kdykoliv do 3 let.
      Co se týče Vašich obav týkajících se použití vozidla, tak na to existuje formulář, ve kterém jednatel prohlašuje, že vozidlo používá výhradně k firemním účelům, popřípadě jinak, kde popíše v jakém poměru a na co je vozidlo používáno. Na základě tohoto písemného potvrzení zaúčtujete fakturu buť 100% do nákladů, nebo poměrem dle toho prohlášení.
      Problém bych viděla spíše na straně OSVČ, která fakturuje pohonné hmoty. V tomto případě bych si ověřila, zda-li na to má oprávnění, neboť mám za to, že na prodej pohonných hmot musí mít prodejce příslušné živnostenské oprávnění. Dále je problém v tom, že pokud se ve smlouvě pronajímatel (OSVČ) zavázal, že bude fakturovat měsíčně, pak by tedy měl dodat faktury za každý měsíc zvlášť a za každý tento měsíc odvést DPH podle toho jak je plátcem, tedy měsíčně nebo qvartálně.

s.r.o. pak vykazuje knihu jízd, aby prokázalo 100% nárok na odpočet DPH. Jak a co si vedla zároveň osvč bych si hlavu nelámala, to s účetnictvím s.r.o. nemá nic společného. Maximálně bych jednateli doporučila smlouvu upravit tak, aby se s.r.o. a osvč dohodli na střídavém užívání vozu.

Doufám, že jsem trochu pomohla.
      S pozdravem

P.H.

• 27. 7. 2016 8:05

účetní (neregistrovaný)

Děkuji. O tom, že existuje nějaký takovýto formulář nevím, dohledám, případně napsat čestné prohlášení by také asi mohlo být. Ta úprava smlouvy by asi byla nejlepší. Chtěla bych to jednateli oznámit až si budu jistá,jelikož jednatel s projevem a chováním hulváta už mi párkrát řekl, že to je jeho firma o on si může fakturovat a dělat co chce. Někdy to opravdu není lehké.

• 27. 7. 2016 9:50

Katerina (neregistrovaný)

To by si pak mel pan jednatel uvedomit (a mozna i vy), ze ucetni a pravnik jsou zrovna ti lide, kteri mu umoznuji "fakturovat si co chce" .

Co vim, tak dobra ucetni je nedostatkove zbozi a neni duvod, aby si podobne chovani nechala libit. A hlavne si uvedomte, ze pokud vznikne opravdu nekdy nejaky problem, tak se to svede vsechno na vas a jednatel bude tvrdit, ze o nicem nic nevedel.

Coz teda neni ucetni rada, spis obecna. Ja jako majitel firmy, kdyz chci mit vporadku ucetnictvi, tak se s ucetni poradim dopredu, ne ze ji zpetne necham tapat v tom jak moje "ja chci a chci a chci" zauctovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).