Neuvedla jste co přesně děláte :) , ale asi buť prodej, nebo obchodní zastoupení, což naplňuje znaky příjmu ze samostatné (podnikatelské) činnosti §7 ZDP. Pokud to opravdu nehodléte dělat nahodile, příležitostně (1x za rok) s příjmem do 30tis. Pak by jste si měla obstarat živnostenský list a začít vystavovat doklady.
Co se týče příjmů na osobním účtu, tak ty bych sečetla a zdanila v daňovém přiznání, není potřeba je převádět.
Co se týče účtu tak OSVČ nemají za povinost mít oddělený účet, ale zkrz vykazování a přehlednost je to lepší.
Pokud ta vaše práce naplňuje znaky podnikání, tak byste si měla vyřídit živnostenský list a podnikat jako OSVČ se vším papírováním, které k tomu náleží. Kromě daní musí OSVČ též platit sociální a zdravotní pojištění. Jestli vám peníze chodí na účet soukromý, nebo podnikatelský, je úplně jedno. Pokud jsou to peníze z podnikání, musíte je zdanit jako podnikatel, ať už přijdou na jakýkoli účet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 7. 2016 21:40
Dobrý den,
dělám v pro Anglickou MLM společnost, která má on-line produkty a jsem v tom úspěšná, ale nevím si rady jak to danit.
Chodí mi příjem na účet, ale faktury nemám a přemýšlela jsem o tom posílat si to na podnikatelský ůčet a pak to danit.
Máte prosím někdo s tímto zkušenost? Jestli podnikatelský účet a jak dále pokračovat?
Moc předem děkuji za odpovědi.
Leona