A já vím zase o firmě, kde finančák přišel na auta na kontrolu. Byli připraveni. Měli fotky aut za delší časové období. Chtěli samozřejmě vidět knihy jízd, které neexistovaly, aby mohli porovnat místa a časy s tím, co měli na fotkách. Pak je taky zajímalo, proč jsou v autech výlučně používaných pro potřeby firmy dětské autosedačky, což měli taky nafocené. Jako třešnička na dortu byla fotka auta v horském zahraničním rezortu. Majitel jel na dovolenou. Pokuta byla pár set tisíc a od té doby se knihy jízd vedou a podobné úlety nedělají.
Na trhu není až tak zoufalá nouze, aby člověk musel dělat účtařinu každému arogantnímu blbovi bez mozku a pak se nestačil divit, zda to odskáče v trestním řízení jen spoluvinou (tu totiž účetní znalý nepravdivosti jím účtovaných dokladů dostane vždycky), nebo zda to na něj zkusej hodit celé ("já nebohý šéf se v účetnictví a daních nevyznám, na to jsme si právě platili účetního, aby to hlídal, zkontorloval a měl správně") včetně požadavku na náhradu "způsobené škody".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 8. 2016 22:19
Dobrý den. Máme ve firmě 3automobily , 1 v obchodním majetku, 2 auta jsou jednatele, který je pronajmul do firmy s.r.o. ze svého podnikání jako fyzická osoba.Jsme plátci DPH. Nový jednatel a zároveň zaměstnanec odmítá i přes mé upozornění vést knihy jízd, dále upozornění že při soukromém využívání vozidel se nárok na odpočet DPH krátí, dále i další náklady spojené s tímto. Prý to nikdy nedělal a dělat nebude. I když jsou auta používána i soukromě, jezdí s nimi více zaměstnanců, naznačil mi, že jsou " jenom pracovní", tedy 100% odpočet daně. Tak to tedy tak dělám, ale co když přijde kontrola z finančního úřadu? Jízdy by se jistě dopsaly v knize jízd dodatečně , ale copak účetní nemá nárok na to, aby na požádání pro ověření mohla vidět knihu jízd? Děkuji za případné reakce.