Re: Dodanění
A které roky Vám ještě kontroloval? Pokud i roky další a něměl k nim výhrad, tak nic neopravujte, protože stavy zásob u DE jsou sice uvedeny na DP, ale nemají vliv na výslednou daň. povinnost. Dodat.přiznání podejte pouze v případě, že byste chtěli opravit základ daně. Za stanovený doměrek daně Vám FÚ vyměří po jeho úhradě penále za dobu ode dne kdy měla být daň zaplacena ( např. od 1.4. 2003) až do dne úhrady. další penále by bylo jen v případě, že by Vám doměřili ještě něco jiného. Ještě máte možnost se odvolat proti výsledku kontroly. Vše najdete v Zákoně oč. 337/1992Sb. o správě daní a poplatků.
Tak si vemte příklad z toho, co napadli a fofrem udělejte dodatečná DP, budete mít nižší penále.
Re: Dodanění - pro 1234
Prosím pana 1234, aby se vyjádřil k otázce Janči - cituji: "Staré ležáky a zboží "vyšlé z módy" se prodává s dost velikou slevou. Ale oni to přepočetli na těch 40% a bylo hotovo. Nevím, jak přesně máme evidovat ty slevy, aby to bylo podle FÚ."
Pokud se dobře pamatuju, tak na tuto otázku dosud nezazněla odpověď. Pokusím se zeptat jinak - byť na totéž: Jak má poplatník PROKÁZAT kontrole, že tolik a tolik zboží prodal s takovou a takovou slevou? Papír snese cokoliv a do pc se dá zpětně namydlit taky cokoliv. Jak to tedy prokázat, aby to nemohl nikdo zpochybnit? Nechci rýpat, mě by to fakt zajímalo. Prosím pokud možno o JASNOU odpověď ;-)
Jankovi děkuji za vyjádření (škoda, že vás neznám, i když ta vaše oprávněná kririka byla i na mě) a Jančo vy to s námi ještě zkuste :-) - pro začátek vysvětlete, jak je to s tou kontrolou - co to přesně znamená, že čekáte to zkontrolování a doměření dalších let? Už to probíhá a mají vaše doklady, vyžádali si už inventruní soupisy, nebo se s tím dá ještě něco dělat? Jana F.
No zatím další kontrolu neohlásili, jen řekli, ať dáme do pořádku další roky. Nejhorší je, že v tom velkém množství zboží je problém udělat inventuru přesně, takže se dělala jen tak papírově. Zajímalo by mě, jestli by mělo nějaký smysl předělat stavy zásob v těch minulých přiznáních a letos třeba ležáky prodat se slevou někomu přes fakturu, aby to bylo dostatečně průkazné?
k minulým rokům Vám neporadím, protože vážně nevím, jak do minulých let. Ale určitě by Vám pomohlo, kdybyste od teď dávali na paragon původní cenu - sleva, pak by nejspíš bylo prokázáno. Je to jen nápad, nevím, jak moc realizovatelný, ale v těchto případech nejprůkaznější. Co se týče evidence, nevím, jak vedete sklady, tahle diskuze je tak dlouhá, že jsem ji jen prolétla, ale pokud moji klienti dělají přecenění, sepíšeme seznam položek, které se přeceňují, k jakému datu a proč, stáhneme ceny a je po problému. Zatím kontroly bez potíží. Pokud skutečně šlo jen o slevy (netuším také v jakém objemu), pak jste se proti výsledku kontroly měli bránit.
nevím, jestli jste stihla včera před smazáním přečíst, co jsem vám napsal. takže ještě jednou. pokud stanovili daň pomůckama, protože jste nevedli zákonem dané evidence - ceníky a skladovou evidenci, tak už s tím asi nepůjde nic dělat. snad jen napadnout přechod na pomůcky. ale pokud byla kontrola dokazováním, nemůžou jen tak určit marži!
víc než paragony nebo faktury vám pomůže, když budete vést to, co podle zákona musíte: CENÍKY. pak vám slevy nemůže nikdo zpochybnit!
jestli chcete, napište mi na mejl, hlavně podle čeho (§§) vám doměřili.
S tím minulým zkontrolovaným asi nic nenaděláte, pokud se vám nebude chtít jít do boje :-) Tak k tomu nezkontrolovanému - sama asi vidíte, že to doměření se odvíjelo od zřejmě nízkého stavu vykazovaných zásob v poměru k prodeji a nákupu. Takže předělat ty stavy, jak správně píšete, je jediná možnost, a pak se toho zbavit vzorně dokladovaným prodejem se slevami - taky správně :-) A teď je otázka podávat kvůli tomu dodatečné, když jen budete opravovat stav zásob, který se daně uvedené netýká. Já bych to nedělala, prostě bych při případné kontrole, která ani nemusí být (což vám přeji :-) tvrdila, že jsem se při vyplňování té kolonky spletla :-) Ale to je můj názor, někdo může mít jiný. Jana F.
pokud to dobře chápu, chce fiktivně zpětně navýšit sklady. poté "průkazně" prodat se slevou. takže ať koukám jak koukám, tak právě při tomto postupu bude muset být ta sleva sakra vysoká.(když by neprodala, kde vezme fyzicky zboží?)
navíc bude měnit něco, co dřív napsala do DP. zcela průkazně (nemůže to navazovat na už zkontrolované období, kde fú nezpochybnil stav zásob, ale tržby).
slevy můžou být jaké chcou (i pod nákupku), ale musí být průkazně doloženy. ceník je zákonem stanovená evidence, tudíž povinný záznam daňového subjektu, tudíž zákonem daný důkazní prostředek.(§31). podezřelé pak můžou být slevy jak chcou, ale dokazování je na fú:-)
jsem toho názoru, že při zpětné změně inventur si zavaří mnohem víc. vy ne?
Zpochybnění slev má za následek doměření daně, jak se stalo v minulých letech. Méně pravděpodobné mi připadá zpochybnění stavu zásob doloženého inventurou. Ale na rovinu - co si budeme povídat a nebudeme to tady rozmazávat - fiktivní jsou zřejmě obě varianty. Asi bude třeba zkombinovat oba způsoby a "slevy" rozložit do víc let. Jana F.
Skoro se bojím zeptat abych tady zase nerozpoutal bouři. ALe leží mi v hlavě ceníky. Každý měsíc zpracovávám nové ceníky. Prodejní ceny se celkem nemění až na nějaké vyjímky. Některé zboží však prodávám se slevou (většinou za nákupku). Pro upřesnění - jedná se o alkohol, který prodávám členům sportovního klubu vždy po zápase. Kvůli tomu však neměním ceníky. Na každý takový prodej vystavím tzv. přeceňovací protokol: jaké zboží, kolik, datum kdy jsem zboží nakoupil, prodejní cena, cena za kterou prodávám v akci a rozdíl. Myslíte, že takový doklad stačí k prokázání slev na zboží?
bouře tady byla proto, že někdo z averze vůči mě ignoruje mé argumenty (podložené zákonem) a trvá na své "nelegální" verzi. verze s vypracováním důkazních prostředků v souladu se skutečným stavem je podle mě jediná. vsadím boty na to, že doměřeny tržby byly právě pro nevedení ceníků (potažmo skladové evidence), a tudíž neprokázání slev zákonem daným způsobem. k vašemu dotazu:
"Cenová evidence
(1) Prodávající jsou povinni vést evidenci o cenách uplatňovaných při prodeji,...... d) ceny spotřebního zboží prodávaného konečnému spotřebiteli. "
takže, splňují vaše záznamy výše uvedené?
Tak tohle je jiná káva, když to takhle nazvete, proti tomu se nedá legálně namítat nic a FÚ asi ani nic jiného radit nemůže. Takže POKUD TY SLEVY OPRAVDU BYLY A JDE JEN O JEJICH DOLOŽENÍ, tak je to v pořádku. Ono to tady ale spíš vypadalo, že... tedy...nevím jak to nazvat, abych nenarazila ...:-))) Potom by asi nezbývalo než poslechnout ty méně legální rady, se kterými vy samozřejmě souhlasit nemůžete :-)
to jste špatně pochopila. je mi jedno, zda legálně či ne, když hodnotím to, jaké návrhy se janče dávají:-) ale podle mě je to jediné schůdné nenapadnutelné řešení.
jak budete ragovat, až vám pak fú zpochybní ty "upravené inventarizace"? a pádný důvod k pochybnostem k tomu bude mít - předchozí údaje napsané subjektem. a použije §2/7 337/92? a bude ověřovat u odběratele to "prokazatelně slevněné prodané zboží"? jeho existenci, další prodej,.....a pořádně propere ceníky, deníky tržeb, skladovou evidenci atd......berňák jim řekl, ať si to v dalších letech spraví. rozhodně neměl na mysli "úpravy" skladů, ale dodatečné na vyšší tržby. takže buď toto (ale janča nepíše nikde, že by krátili tržby, jen že jim neuznali slevy) a dodaní stejně sami tržby, nebo se nachystají na pořádnou obranu proti dalšímu dodanění neprůstřelnými důkazními prostředky. zapomeňte na to, že jsem na druhé straně barikády a přečtěte si bez ohledu na to, kdo to píše, moje argumenty. a potom ty druhé strany.
argumentace typu - když neuznali slevy předtím, tak je neuznají ani teď je hoden hospodského hovoru dvou podnikatelů, neznajících správu daní a ostatních zákonů. co tak na to jít opravdu profesionálně a zeptat se spíš: PROČ je neuznali? a hledat JAK to udělat, aby je v dalších letech MUSELI uznat?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 9. 2006 10:13
Vedeme daňovou evidenci - prodejna text. galanterie. Za rok 2002 nám finanční úřad doměřil daň, protože swe mu nezdál stav zásob a tržby. Neuznal nám ani slevy, které se uplatňovaly na staré zásoby.
Nevím teď jek postupovat dále. Podat opravná daňová přiznání na stav zásob v dalších letech? Bude to mít vliv na nějaké další penále za další roky?