Re: Změna externí účetní v průběhu roku
Hmm, a jaký důvod máte ke změně účetní v průběhu roku? Teda jestli se můžu zeptat... Mně se to nezdá šťastné. Chápala bych to v případě, že jste se stávající účetní VELICE nespokojeni a že je nutné vyměnit účetní, aby se zabránilo nějakým škodám. Chápu i případ náhlé vážné nemoci či úrazu původní účetní. Jinak by mi to moc jasné nebylo.
To, že slečna je akční (nic není problém, zakoupím, doučím se...) no to je sice hezké, ale nevím, jestli to svědčí spíš o dobře naučeném chování pro personální agentury nebo o skutečné ochotě a pracovitosti.
Z vašeho příspěvku nevidím důvod, proč je nutné měnit účetní hned a proč by nová účetní (pokud na ni teda trváte) nemohla pokračovat ve stejném účetním programu jako ta původní, zvlášť když si stejně bude muset zvykat na něco nového.
Jsem celkem dost zvědavá na názory ostatních.
>Hmm, a jaký důvod máte ke změně účetní v průběhu roku?
>Teda jestli se můžu zeptat... Mně se to nezdá šťastné.
>Chápala bych to v případě, že jste se stávající účetní
>VELICE nespokojeni a že je nutné vyměnit účetní, aby
>se zabránilo nějakým škodám. Chápu i případ náhlé vážné
>nemoci či úrazu původní účetní. Jinak by mi to moc
>jasné nebylo.
>To, že slečna je akční (nic není problém, zakoupím,
>doučím se...) to je sice hezké, ale nevím, jestli to
>svědčí spíš o dobře naučeném chování pro personální
>agentury nebo o skutečné ochotě a pracovitosti.
>Z vašeho příspěvku nevidím důvod, proč je nutné měnit
>účetní hned a proč by nová účetní (pokud na ni teda
>trváte) nemohla pokračovat ve stejném účetním programu
>jako ta původní, zvlášť když si stejně bude muset
>zvykat na něco nového. Jsem celkem dost zvědavá na názory ostatních.
PS: Jestli mohu mít dotaz: Čím si vás ta nová účetní získala natolik, že se kvůli ní zbavujete původní účetní? Znáte její práci a víte, jak je kvalitní, znalá, pracovitá, spolehlivá atd.? Nebo na vás udělalo dojem jen to, že slečna je akční a z berňáku (což se mi teda taky nezdá jako zcela ideální) a nabídla vám nižší cenu?
Pozor - nižší cena nemusí být vždycky výhodou! Víte, co říkali Židi? "Nemám tolik peněz, abych si mohl kupovat levné věci." Abyste nešetřili na nesprávném místě... Kvalitní a zkušenou účetní byste měli dobře zaplatit, chrání vaše peníze.
Já bych to taky vyrdžela s tou starou aspoň do nového roku. Je lepší, když si to uzavře sama, podá vše co je třeba k uzavření roku a od nového roku si nasmlouvejte novou. A přebírat nějaké účetní sestavy místo účtování leden-září se mi taky nezamlouvá. Stejně to musí projít, ať ví, co tam je a jak je zaúčtováno. Připadá mi to logičtější. Já jsem přebírala jednu firmu asi po dvou měsících jejího fungování a veškeré účetní doklady jsem znovu bušila do svého software. Byly to jen dva měsíce, ale stačilo to. Pouvažujte ještě, jestli to neodložit. Nevím, ale taky se mi nezdá, že by mohla slečna z FU podnikat ve vedení účetnictví.
Byl to pouze můj názor.
JS
Klidně může přebrat během roku. Ale taky bych byla opatrná, dělala slečna už někdy někomu účetnictví ? jestli to netušíte, tak neděláte dobře. jestli dělala informovala bych se u předešlé firmy. Ale vsadím se, že ne. Akční slečně jistě připadá že to nic není, ale může vám v tom udělat pěkný brajgl a ze své pozice se vám může jednou za jakoukoliv kritiku nebo nespokojenost mstít. Nevypadá to jako promyšlený tah.
>>>>>
>>>>>PS: Jestli mohu mít dotaz: Čím si vás ta nová účetní
>>>>>získala natolik, že se kvůli ní zbavujete původní
>>>>>účetní? Znáte její práci a víte, jak je kvalitní,
>>>>>znalá,
>>>>>pracovitá, spolehlivá atd.? Nebo na vás udělalo dojem
>>>>>jen to, že slečna je akční a z berňáku (což se mi
>>>>>teda
>>>>>taky nezdá jako zcela ideální) a nabídla vám nižší
>>>>>cenu?
>>>>>Pozor - nižší cena nemusí být vždycky výhodou! Víte,
>>>>>co říkali Židi? "Nemám tolik peněz, abych si mohl
>>>>>kupovat levné věci." Abyste nešetřili na nesprávném
>>>>>místě... Kvalitní a zkušenou účetní byste měli dobře
>>>>>zaplatit, chrání vaše peníze.
>>>>
>>>>Já si teda hlavně nejsem jistý, žře státní
>>>>zaměstnanec
>>>>může podnikat, co Vy nato?
>>>Domnívám se, že se jedná o střet zájmů. Mám známého,
>>>který jako OSVČ dělal účetnictví, pak se nechal
>>>zaměstnat na FÚ a živnost nesmí provozovat (nevím
>>>jest-li ji
>>>pouze přerušil nebo zrušil).
>>Stačí přerušení činnosti.
Ověřeno praxí .(Asi jak kde)
>
>zákon přesně stanoví, co nesmí dělat, že nesmí být
>nikde jednatelem atd atd...ale co vím, tak FŘ vyžaduje
>před přijetím zrušení ŽL - je to ošetřeno interními
>předpisy a mám dojem že i ve smlouvě.
Protože moje sousedka se zajímala o práci na FU,vím, že by nesměla na ŽL dál vést komukoliv účetnictví, v případě, že by
byla zaměstnána na FU. Z toho jasně vyplývá, že dotyčná
povede úč. načerno. Je mi jasné, že podnikatel zřejmě chce mít nějakou známou na FU - což se může hodit, chce též ušetřit - to v případě, že nyní dostává od účetní fakturu a načerno to bude
levnější, stejně si odpovídá za účto on sám. ALE je na zvážení,
zda mu to nějaký ten užitek ve skutečnosti přinese.
Fakturu od účetní jistě dává do nákladů, peníze načerno buď vydělá také načerno nebo je musí dát ze svého zisku.
Pokud je se stávající účetní spokojený - proč měnit???
Ale to musí podnikatel sám!!! Jen mu přeji šťastnou volbu.
podnikat nesmí, pouze nakládat se svým majetkem - např. pronajímat byt. je to přímo zakázáno v zákoně. - 531/90, § 13 nemluvě o pracovním řádu a morálním kodexu.pokud toto nabídne, není dobrý zaměstnanec, proč si myslíte, že bude dobrá a loajální účetní?
osobně bych s takovou slečnou vyběhl jak se smetím a byla by ráda, že ji neoznámím.
nebude za nic ručit, nikde nebude její podpis, platit se dá jedině načerno, nemůže zastupovat...co vám přinese lepšího než ta původní?
Jirka má naprostou pravdu. Náklady na účetní chcete mít v nákladech firmy, ne? Takže řečeno natvrdo: Když vám ta akční slečna udělá prů*** , tak vlastně za nic nebude ani zodpovědná, protože ona oficiálně přece nic nedělala. A jsem moc zvědavá, jak na ní budete vymáhat případnou škodu. A pokud vás účetní nebude (nesmí) zastupovat při kontrole z FÚ, tak je to úplně na ho*** (myslím samozřejmě na houby), protože kdo jiný než paní účetní musí umět obhájit svou práci a své účtování a výpočty daní???
Mám zkušenost s převzetím účetnictví v průběhu roku a nikomu to nedoporučuji. Nemáte páru o tom co se dělo před Vámi a než se zorientujete tak je konec roku a nasekaj se chyby. Sice cˇhybami se člověk učí a vše se dá napravit, ale jsou to nervy...a nic jinýho neděláte než se pláte co tím minulá účetní chtěla říct. Možná paní z FÚ je znalejší, ale pak by věděla, že když pracuje na FÚ tak by Vás neměla zastupovat při kontolách
Čekala jsem, jestli se ještě vyjádří pan Martin, jak to vlastně je, jestli ta slečna ukončí své zaměstnání (v tom případě by jí zřejmě byla poskytnutá u firmy pana Martina odpovídající mzda - při obratu 9 mil. možná?, nedokážu posoudit), nebo to bude dělat na černo - to by byl risk na obou stranách, do toho by šel jen blázen :-)
Ale zajímala by mě v této souvislosti otázka, na kterou opravdu neznám odpověď a napadla mě, když jsem četla s jakými sympatiemi se pan Martin o té slečně vyjadřoval :-) - co kdyby se konala svatba a ta slečna se stala jeho manželkou - čistě teoreticky - ani příbuzným nemohou pracovníci FÚ vést nějakým způsobem účetnictví? Promiňte, jsem nějaká sentimentální dnes večer a ráda bych dobrý konec :-) Jana F.
Ale ne, to jste vedle nebylo to na vás, opravdu :-) Ta informace je ale zajímavá, myslíte ten odkaz na 531/90 §13? Neznám, zatím jsem nenašla, ale jsem ráda, že to vím, hodí se mi to :-) Vůbec jsem ráda, že zákon pamatuje na něco takového jako vedení účta zdarma, to se mi také hodí :-) Jana F.
Vedení účetnictví zadarmo?
/...koukám, jak jsme odbočili od tématu.../
Vedení účetnictví zadarmo? No - v rodině asi celkem bez problémů. U cizích osob nevím, jestli tomu účtovanému subjektu nevznikne majetkový prospěch - jakési nepeněžité plnění vyplývající z toho, že za obdržené služby neplatí cenu obvyklou :-) a jestli to nepodléhá dani :-)) Nedokážu to posoudit a zmiňuju to napůl z legrace a napůl vážně. Když se někdo vyjádříte, budu ráda. Když ne, nic se neděje ;-)
Re: Vedení účetnictví zadarmo?
Setkala jsem se s tím např. v době, kdy jsem byla plátce DPH, vedla jsem účto neziskové organizaci zdarma a měla jsem strach, že budu muset odvádět DPH z nějaké ceny obvyklé jako vlastně z daru. Jana F.
Já to teď nepotřebuju vědět nějak akutně. Jen mě to napadlo jako obecný problém. Pokud se pokusím rekapitulovat vaši opatrnou odpověď, pak jsem vyrozuměla, že mé obavy ohledně nepeněžitého plnění byly opodstatněné a že by se tím účetní v podobné situaci měl zabývat, účtuje-li někomu zadarmo, byť z dobrého srdce. Rozumím tomu dobře?
Ale neříká se tam nic o možnosti provozovat tu činnost někdy zadarmo. Já znám účetní, která si dává inzerát, že první půlrok vede účto zdarma, jako pozornost podniku. Je to chytré získávání nových klientů, protože pak už od ní neodejdou. Měla by s tím půlrokem zdarma problémy?
Je to váš názor a vaše zkušenost. Jestli s tím půlrokem bude mít problémy - na to si musíte počkat (pokud se tím pochlubí).
Aby nedošlo ke zkreslování informací (jak občas bývá u některých diskutujících zvykem) kopíruji §2/7 z. 337/1992:
(7) Při uplatňování daňových zákonů v daňovém řízení se bere v úvahu vždy skutečný obsah právního úkonu nebo jiné skutečnosti rozhodné pro stanovení či vybrání daně, pokud je zastřený stavem formálně právním a liší se od něho.
Osobní názor je ten, že se to týká i "příjmu" dle §10 ZDP.
jistěže to nebylo na mene, z dotazu co se slečnou účetní z fú jste hned vydedukovalahypotetický dotaz, že si ji vezme, atd atd...buďte aspoň k sobě upřímná.
a až ten zákon najdete (o územních finančních orgánech myslím....), tak nehledejte pasáže o účtu zdarma, nenajdete je tam.
Tedy, tento rozhovor jsem dočetla skutečně celý do konce. Klobouk dolů před Vašimi názory. Ze zkušenosti vím zcela přesně že naše zákonodárství lze obejít téměř ve všech bodech znění našich zákonů. Jako účetní s dlouholetou praxí a spoustou známých na Fú mohu říci, že tato otázka zda může či nikoli vést účetnictví pracovník Fú mě zajímala již kdysi a také jsem ji v několika případech vznesla. Vždy se mi dostala stejná odpověď : nelze. V pracovní smlouvě všech pracovníků finančních úřadů je zahrnut odtavec odkazující se na : veřejnou soutěž, zákaz výkonu činnosti související s uzavřeným PP tzv vedlejší činnost (ŽL nevyjímaje) a utajení : Zaměstnanec se dále zavazuje, že nebude vlastním jménem nebo na vlastní účet provádět bez vědomí zaměstnavatele jakoukoliv podnikatelskou činnost, využívat pověsti zaměstnavatele s cílem zajistit pro sebe nebo cizí podnikání prospěch (nehovoří konkrétně zda finanční či materiální takže oba)......... atd.
Z toho vyplývá, že například rodinný příslušník této osoby tuto činnost vykonávat může. Dále pracovník státní správy konkrétně Fú Vás zastupovat nemůže, viz výše uvedená část znění PP. Uvedeu příklad jak to takový pracovník Fú umí krásně obejít aniž by se mu na to přišlo : Poplatník na sebe uzavře leasingovou smlouvu na pořízení OA, na akontaci si zapůjčí smlouvou o půjčce prostředky od pracovníka Fú(to se přeci smí, že) a současně s uzavřením smlouvy o půjčce uzavře s pracovníkem předkupní smlouvu (smlouvu o smlouvě budoucí) ve které se zaváže odprodat v okamžiku splacení LS (tudíž i jeho nabytí do vlastnictví) předmět za cenu 1000,- Kč + úrok z půjčky pracovníkovi Fú. Pracovník Fú s poplatníkem dále uzavře smlouvu o zapůjčení vozu po dobu trvání LS za úplatu = poměrné části půjčky / počet měs. trvání LS se vzájemným zápočtem proti půjčce. Veškerý materiál potřebný ke zpracování účta kupuje a paltí poplatník. Takže Pracovník Fú to nedělá zadarmo (má přeci auto), nemusí z toho nic odvádět (pouze na konci daň z úroku), materiál nekupuje, poplatník má všechno v nákladech, ale musí se zatupovat sám a pokud něco pracovník po...., to už je problém poplatníka.Co na to říkáte ???
Ještě k samotné otázce. Souhlasím se všemi, že měnit účetní v průběhu roku není dobré. Několikrát jsem takovéto účto přebírala a vždy kladu stejnou otázku: Proč se Vám Vaše účetní nelíbí? V 50% dostanu účto od původní včas a dobře zpracované aby se dalo navázat. A zbylá polovina je problém. A pokud se mám zastat účetních, většinou se jedná o soukromý problém klienta buď ve vztahu k ní, nebo něco jiného. Jestli mohu Martinovi poradit,jestliže Vám účetní stávající nevyhovuje z těchto důvodů, kousněte se do jazyka, vydržte to do konce roku a nechte si čas na rozmyšlenou zda je lepší nová účetní s praxí nebo slečna na Fú. Přeji Vám mnoho úspěchů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 9. 2006 11:59
Dobrý den,
zajímalo by mne - od Vás - praktiků - znamená změna účetní v průběhu roku (od září). Firma má obrat cca 9mil. , vede DE.
Původní účetní má program Money, nová účetní Pohodu (zakoupí, dosud účtuje v jakémsi prastarém prográmku) - navíc pracuje na FÚ - což já vidím jako plus . Slečna je akční, že to přebere ihned a že to není problém.
Původní účetní se k věci postavila neutrálně, ale řekla mi, že to vidí jako střet zájmů, že mě slečna finančí nebude moci oficiálně zastupovat na kontrolách.. Ale připraví vše potřebné (nezdá se jí to ale reálné).
Děkuji za radu
Martin