Re: DPP vs. příležitostná činnost §10/1/
Hmm, to je otázka do pranice a počítám s tím, že se zde strhne delší debata :-))) Nicméně Vy se ptáte z hlediska toho, kdo platí. Takže - pokud jde skutečně o příležitostné činnosti, tak to můžete trochu vyřešit tím, že příjemce peněz vám podepíše, že si je vědom, že jde o peníze, z nichž nebyla stržena záloha na daň ani srážková daň z příjmů a že prohlašuje, že si je zdaní sám. ( a když bude mít ročně pod 20000 -> tak nezdaní).
Základní otázkou asi je, jestli ta práce bude mít charakter závislé činnosti nebo ne. Jsem zvědavá na odpovědi :-)
Jasně, to jsem zapomněl zdůraznit, ale myslel jsem to tak, jiné příležitostné příjmy nemá.
To s tím podepsáním, že si je vědom toho, že dostává nezdaněné peníze, to je jenom alibizmus pro případnou kontrolu, nebo to má nějaký hlubší základ?
Robert Haken
polopaticky:
1. zkuste si místo příležitostné činnosti dosadit sousedská/kamarádská jednorázová výpomoc.
2. co ukecáte, to máte.
3. nesmí se jednat o grafika s žl na grafické práce a vy mu dát za grafiku apod.
z toho plyne: pokud prokážete, že se nejedná o pracovně právní poměr (nevykonají činnost v čase, který určíte, vašimi prostředky apod.), že se nejedná o pravidelně se opakující činnost (každý čtvrtrok zpracování DPH nebo celoroční starost o webovky) není co řešit.
dělají to většinou na administrativní práce (jednou za rok "sousedka" namydlí data do pc), úklid (např. jednorázový po malování nebo sanitární den), pomoc při inventarizaci, vyklízení skladu atd atd....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 9. 2006 13:48
Dobrý den všem,
sám bych se rád zeptal. Bádám tu nad tím, kde je hranice mezi příležitostnou činností dle § 10, odst. 1, písm, a), kdy mohu teoreticky někomu zaplatit do 20.000 Kč ročně, aniž by kdokoliv z nás něco někde danil či odváděl, a mezi dohodou o provedení práce, kterou mu budu muset srazit a odvést nějakou tu daň a ještě to pak různě obhajovat po sociálkách atp.
Nejde mi teď o právní postavení obou stran (režim ZP vs. ObčZ), ale čistě o hledisko daňové.
Příklad - Někdo mi třikrát do roka přeloží nějaké texty, sám je student, nikde jinde nepracuje. Vyplatím mu 3x 5000 Kč. Je to příležitostná činnost nebo dohoda? Pokud mě ta osoba dopisem vyzve, že chce za překlad dohodnutou částku XY, já zaplatím a beru to za vyřízené (dopis si přiložím do účetnictví) - mohu být já jako plátce nějak popoháněn, že to nebyla příležitostná činnost, ale měla to být DPP?
Nebo nějaký jinde zaměstnaný grafik mi udělá po večerech občas návrh webu. Stejné? atp.
Proč bych se měl vůbec zabývat nějakými dohodami u lidí, kterým potřebuju dát do 20.000 Kč ročně?
Díky předem za všechny odpovědi...