DPP vs. příležitostná činnost §10/1/a

• (neregistrovaný)

21. 9. 2006 13:48

Dobrý den všem,
    sám bych se rád zeptal. Bádám tu nad tím, kde je hranice mezi příležitostnou činností dle § 10, odst. 1, písm, a), kdy mohu teoreticky někomu zaplatit do 20.000 Kč ročně, aniž by kdokoliv z nás něco někde danil či odváděl, a mezi dohodou o provedení práce, kterou mu budu muset srazit a odvést nějakou tu daň a ještě to pak různě obhajovat po sociálkách atp.

Nejde mi teď o právní postavení obou stran (režim ZP vs. ObčZ), ale čistě o hledisko daňové.

Příklad - Někdo mi třikrát do roka přeloží nějaké texty, sám je student, nikde jinde nepracuje. Vyplatím mu 3x 5000 Kč. Je to příležitostná činnost nebo dohoda? Pokud mě ta osoba dopisem vyzve, že chce za překlad dohodnutou částku XY, já zaplatím a beru to za vyřízené (dopis si přiložím do účetnictví) - mohu být já jako plátce nějak popoháněn, že to nebyla příležitostná činnost, ale měla to být DPP?

Nebo nějaký jinde zaměstnaný grafik mi udělá po večerech občas návrh webu. Stejné? atp.

Proč bych se měl vůbec zabývat nějakými dohodami u lidí, kterým potřebuju dát do 20.000 Kč ročně?

Díky předem za všechny odpovědi...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).