Re: Exekuce z účtu zaměstnance ????
Předpokládám že vám přišla exekuce na jeho mzdu. Kolik má zaměstnanec hrubého není pro výpočet podstatné. Důležité je kolik má čistého, tj. hrubá mzda - soc.poj. - ZP - daň z příjmu. Pak je důležité jestli je ženatý, jestli má děti (kolik?).
Srážky se provádějí z čisté mzdy, platu či jiného příjmu (i nemocenské). Povinnému nesmíte srazit základní nepostižitelnou částku, jejíž výpočet stanoví zvláštní předpis (§ 278 o.s.ř). Opravdu záleží jestli je sám či má rodinu - výpočet se liší. V tomto případě (dluh z OSSZ) se jedná o tzv. přednostní pohledávku, tudíž po odpočtu nepost. částky se mu strhávají 2/3 ze zbytku. U některých exekucí tzv. nepřednostních jen 1/3.
Má manželku a jedno dítě. Můžete ještě poradit s výpočtem když čistá mzda mu vychází 7.137,- děkuji
Nezabavitelná částka pro tohoto zaměstnance je 5.681,-Kč. Vzhledem k tomu, že se jedná o přednostní pohledávku srazíte mu 728,- (tzv. druhá třetina zbytku čisté mzdy) a vzhledem k tomu, že nebyla uspokojena celá pohledávka a nemá jinou, dříve došlou a nesplacenou exekuci na mzdu, srazíte mu i první třetinu zbytku čisté mzdy, tj. 728,-.
Čista mzda = 7.137,-Kč
Výplata = 5.681,-Kč
Srážka ze mzdy 1.456,-Kč
Když bude mít příští měsíc jinou výši čisté mzdy, srážky se musí přepočítat.
* životní minimum na osobu je 4420,- (2400 jednotlivec + 2020domácnost)
* nezabavitelná část zaměstnance je 62% tj. 2741,-
* nezabavitelná část na vyživovatnou osobu je 25%, tj 1105,-kč
* 2741 + 1105+1105 = 4951,-
* čistá mzda - 4951 ´= 2186,- tato částka se musí zaokrouhli směrem dolu na číslo dělitelné třemi, takže 2kč přičteme k nezabavitelnému minimu a máme číslo 2.184,-
* 1.třetina 728,- nepřednostní pohledávka; 2.třetina 728,- přednostní pohl.; 3.třetina 728,- nezabavitelná
2741 + 1105 + 1105+ 2 +728 = 5681,-Kč
Vzhledem k tomu, že se jedná o přednostní pohl. strhne se 2.třetina, protože tato částka plně nepokryla pohledávku použije se i 1.třetina.
>>>>>Dobrý den, mám velikááánkou prosbu. Já osobně jsem se
>>>>>s tímto ještě nikdy nesetkala. Od OSSZ nám došlo na
>>>>>firmu, že náš zaměstnanec dluží cca 40.000,- na
>>>>>sociálním pojištění když dříve podnikal. A nyní mu
>>>>>máme
>>>>>strhávat z výplaty částky, ale nuvedli kolik se má
>>>>>strhávat.
>>>>
>>>>Předpokládám že vám přišla exekuce na jeho mzdu.
>>>>Kolik
>>>>má zaměstnanec hrubého není pro výpočet podstatné.
>>>>Důležité je kolik má čistého, tj. hrubá mzda -
>>>>soc.poj. -
>>>>ZP - daň z příjmu. Pak je důležité jestli je ženatý,
>>>>jestli má děti (kolik?).
>>>
>>>Má manželku a jedno dítě. Můžete ještě poradit s
>>>výpočtem když čistá mzda mu vychází 7.137,- děkuji
>>
>>Nezabavitelná částka pro tohoto zaměstnance je
>>5.681,-Kč. Vzhledem k tomu, že se jedná o přednostní
>>pohledávku srazíte mu 728,- (tzv. druhá třetina zbytku
>>čisté
>>mzdy) a vzhledem k tomu, že nebyla uspokojena celá
>>pohledávka a nemá jinou, dříve došlou a nesplacenou
>>exekuci na mzdu, srazíte mu i první třetinu zbytku
>>čisté
>>mzdy, tj. 728,-.
>>Čista mzda = 7.137,-Kč
>>Výplata = 5.681,-Kč
>>Srážka ze mzdy 1.456,-Kč
>>
>>Když bude mít příští měsíc jinou výši čisté mzdy,
>>srážky se musí přepočítat.
>
>Dobrý večer, ješt jsem doladila ty děti a manželku. Je
>rozvedený, ale žije s přítelkyní se kterou má dítě.
>Tak nevím jestli se to bere jako manželka a dítě. Prosím
>o radu Děkuji jste zlatíčko
Asi takto: ".... a po 25% částky životního minima na manžela povinného a na každou osobu, které povinný poskytuje výživné ...."
Takže bych se přikláněla k tomu přepočítat tu srážku a manželku (přítelkyni s kterou žije) nezapočítat. Manželkou není a výživné je povinen posktytovat tedy pouze svému dítěti. Doporučuji mít v jeho složce rodný list dítěte (ale to tam asi máte, jestli uplatňuje daňovou slevu na dítě). V případě, že má dítě z předešlého manželství a platí na něj výživné (což musí doložit), můžete mu započít 25% i na toto dítě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
22. 9. 2006 8:37
Dobrý den, mám velikááánkou prosbu. Já osobně jsem se s tímto ještě nikdy nesetkala. Od OSSZ nám došlo na firmu, že náš zaměstnanec dluží cca 40.000,- na sociálním pojištění když dříve podnikal. A nyní mu máme strhávat z výplaty částky, ale nuvedli kolik se má strhávat. Má 8500,- hrubá mzda. Kolik mu můu strhnout, je tam nějaký limit pro minimum co se mu musí nechat na výplatu ????? prosííííím pomozte. Děkuji