Re: Exekuce z účtu zaměstnance ????
Předpokládám že vám přišla exekuce na jeho mzdu. Kolik má zaměstnanec hrubého není pro výpočet podstatné. Důležité je kolik má čistého, tj. hrubá mzda - soc.poj. - ZP - daň z příjmu. Pak je důležité jestli je ženatý, jestli má děti (kolik?).
Srážky se provádějí z čisté mzdy, platu či jiného příjmu (i nemocenské). Povinnému nesmíte srazit základní nepostižitelnou částku, jejíž výpočet stanoví zvláštní předpis (§ 278 o.s.ř). Opravdu záleží jestli je sám či má rodinu - výpočet se liší. V tomto případě (dluh z OSSZ) se jedná o tzv. přednostní pohledávku, tudíž po odpočtu nepost. částky se mu strhávají 2/3 ze zbytku. U některých exekucí tzv. nepřednostních jen 1/3.
Má manželku a jedno dítě. Můžete ještě poradit s výpočtem když čistá mzda mu vychází 7.137,- děkuji
Nezabavitelná částka pro tohoto zaměstnance je 5.681,-Kč. Vzhledem k tomu, že se jedná o přednostní pohledávku srazíte mu 728,- (tzv. druhá třetina zbytku čisté mzdy) a vzhledem k tomu, že nebyla uspokojena celá pohledávka a nemá jinou, dříve došlou a nesplacenou exekuci na mzdu, srazíte mu i první třetinu zbytku čisté mzdy, tj. 728,-.
Čista mzda = 7.137,-Kč
Výplata = 5.681,-Kč
Srážka ze mzdy 1.456,-Kč
Když bude mít příští měsíc jinou výši čisté mzdy, srážky se musí přepočítat.
* životní minimum na osobu je 4420,- (2400 jednotlivec + 2020domácnost)
* nezabavitelná část zaměstnance je 62% tj. 2741,-
* nezabavitelná část na vyživovatnou osobu je 25%, tj 1105,-kč
* 2741 + 1105+1105 = 4951,-
* čistá mzda - 4951 ´= 2186,- tato částka se musí zaokrouhli směrem dolu na číslo dělitelné třemi, takže 2kč přičteme k nezabavitelnému minimu a máme číslo 2.184,-
* 1.třetina 728,- nepřednostní pohledávka; 2.třetina 728,- přednostní pohl.; 3.třetina 728,- nezabavitelná
2741 + 1105 + 1105+ 2 +728 = 5681,-Kč
Vzhledem k tomu, že se jedná o přednostní pohl. strhne se 2.třetina, protože tato částka plně nepokryla pohledávku použije se i 1.třetina.
>>>>>Dobrý den, mám velikááánkou prosbu. Já osobně jsem se
>>>>>s tímto ještě nikdy nesetkala. Od OSSZ nám došlo na
>>>>>firmu, že náš zaměstnanec dluží cca 40.000,- na
>>>>>sociálním pojištění když dříve podnikal. A nyní mu
>>>>>máme
>>>>>strhávat z výplaty částky, ale nuvedli kolik se má
>>>>>strhávat.
>>>>
>>>>Předpokládám že vám přišla exekuce na jeho mzdu.
>>>>Kolik
>>>>má zaměstnanec hrubého není pro výpočet podstatné.
>>>>Důležité je kolik má čistého, tj. hrubá mzda -
>>>>soc.poj. -
>>>>ZP - daň z příjmu. Pak je důležité jestli je ženatý,
>>>>jestli má děti (kolik?).
>>>
>>>Má manželku a jedno dítě. Můžete ještě poradit s
>>>výpočtem když čistá mzda mu vychází 7.137,- děkuji
>>
>>Nezabavitelná částka pro tohoto zaměstnance je
>>5.681,-Kč. Vzhledem k tomu, že se jedná o přednostní
>>pohledávku srazíte mu 728,- (tzv. druhá třetina zbytku
>>čisté
>>mzdy) a vzhledem k tomu, že nebyla uspokojena celá
>>pohledávka a nemá jinou, dříve došlou a nesplacenou
>>exekuci na mzdu, srazíte mu i první třetinu zbytku
>>čisté
>>mzdy, tj. 728,-.
>>Čista mzda = 7.137,-Kč
>>Výplata = 5.681,-Kč
>>Srážka ze mzdy 1.456,-Kč
>>
>>Když bude mít příští měsíc jinou výši čisté mzdy,
>>srážky se musí přepočítat.
>
>Dobrý večer, ješt jsem doladila ty děti a manželku. Je
>rozvedený, ale žije s přítelkyní se kterou má dítě.
>Tak nevím jestli se to bere jako manželka a dítě. Prosím
>o radu Děkuji jste zlatíčko
Asi takto: ".... a po 25% částky životního minima na manžela povinného a na každou osobu, které povinný poskytuje výživné ...."
Takže bych se přikláněla k tomu přepočítat tu srážku a manželku (přítelkyni s kterou žije) nezapočítat. Manželkou není a výživné je povinen posktytovat tedy pouze svému dítěti. Doporučuji mít v jeho složce rodný list dítěte (ale to tam asi máte, jestli uplatňuje daňovou slevu na dítě). V případě, že má dítě z předešlého manželství a platí na něj výživné (což musí doložit), můžete mu započít 25% i na toto dítě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 9. 2006 8:37
Dobrý den, mám velikááánkou prosbu. Já osobně jsem se s tímto ještě nikdy nesetkala. Od OSSZ nám došlo na firmu, že náš zaměstnanec dluží cca 40.000,- na sociálním pojištění když dříve podnikal. A nyní mu máme strhávat z výplaty částky, ale nuvedli kolik se má strhávat. Má 8500,- hrubá mzda. Kolik mu můu strhnout, je tam nějaký limit pro minimum co se mu musí nechat na výplatu ????? prosííííím pomozte. Děkuji