Re: Okopírovaný občanský růkaz
K cemu? Jako dukaz na overeni totoznosti zamestnance.
Mluvim ze zkusenosti - zamestnanec predlozil OP - ja vse zkontroloval a ouha !!!
Dotycny OP byl falesny, po tomto zamestnanci bylo vyhlaseno celostatni patrani, a co pak?
Vsude jsem za nej - teda za uvedene RC platil jak dane, tak pojisteni - ZADNA statni instituce se neozvala, ze dotycny neexistuje - dal hrabali penize. Nakonec jsem mel honicku jak rozvazat pracovni pomer a vsude ho odhlasit.
Dneska vyzaduji kopii OP, ridicaku a prukazky pojistence, uz se mi nekolikrat stalo, ze zamestanec ukazal karticku pojistence a po prihaseni mi dana pojistovna napsala, ze to neni jejich pojistenec. Napsali samozrejme az po mesici, kdyz jsem jim uz penize za pojistence poslal. Tim jsem byl hned dluznikem u druhe pojistovny, kde jsem za nej neplatil a ani jsem o neprihlasil.
>>>>>>>>A co alespoň znát číslo OP? taky ne?
>>>>>>>já měl pocit, že se ptáte na pořízení fotokopie.
>>>>>>>číslo
>>>>>>>OP si samozřejmě můžete opsat. je na něm, aby vám
>>>>>>>prokázal totožnost. jak jinak než OP nebo pasem to
>>>>>>>chce
>>>>>>>udělat?
>>>>>>
>>>>>>Pokud mi ale zamestnanec podepise papir, ze souhlasi
>>>>>>s
>>>>>>porizenim fotokopii jeho dokladu, tak je to ze strany
>>>>>>zamestnavatele v poradku? Cili muze v tomto připade
>>>>>>zamestnavatel pořizovat fotokopie dokladu?
>>>>>
>>>>>ano, musíte prokázat souhlas. však si to přečtěte v
>>>>>zákoně. je to tuším 559/04? o OP.
>>>>
>>>>K čemu zaměstnavatel potřebuje fotokopii OP?
>>>to se ptáte mě? nechcete se raděj zeptat martina nebo
>>>karla?
Máme v osobní kartě založené fotokopie OP - je tam uvedený tav a adresa. Máme i fotokopie řid. průkazů a profesních průkazů (ty předkládáme pojišťovně v případě dopr. nehody zaměstnance).
Je to dobré pro kontroly ÚP, FÚ a OSSZ.
>
>K cemu? Jako dukaz na overeni totoznosti
>zamestnance.
>Mluvim ze zkusenosti - zamestnanec predlozil OP - ja
>vse zkontroloval a ouha !!!
>
>Dotycny OP byl falesny, po tomto zamestnanci bylo
>vyhlaseno celostatni patrani, a co pak?
>Vsude jsem za nej - teda za uvedene RC platil jak
>dane, tak pojisteni - ZADNA statni instituce se neozvala,
>ze dotycny neexistuje - dal hrabali penize. Nakonec
>jsem mel honicku jak rozvazat pracovni pomer a vsude ho
>odhlasit.
>
>Dneska vyzaduji kopii OP, ridicaku a prukazky
>pojistence, uz se mi nekolikrat stalo, ze zamestanec ukazal
>karticku pojistence a po prihaseni mi dana pojistovna
>napsala, ze to neni jejich pojistenec. Napsali
>samozrejme az po mesici, kdyz jsem jim uz penize za pojistence
>poslal. Tim jsem byl hned dluznikem u druhe
>pojistovny, kde jsem za nej neplatil a ani jsem o neprihlasil.
>
Já Vás chápu, ale to že máte fotokopii falešného OP nebo průkazu pojištěnce Vás stejně od případného penále neuchrání a pokud k fotokopii nemáte písemný souhlas zaměstnance, tak porušujete další zákon. Na internetu exituje databáze neplatných OP a některé pojišťovny (např. ČNZP) umožňují zjistit podle zadaného RČ jestli osoba je jejich pojištěncem - myslím, že to vše lze ověřit před uzavřením smlouvy.
Pani Evo - asi mate hodne volneho casu :-)
Ja budu mit dukaz, ze predlozil falesny prukaz a ne ze jsem si to spatne opsal.
Ja mam vetsinou na vsech kopiich podpis zamestnance, potrebuji ho stejne pro banku, ktera potrebuje kopii OP pro vydani karty a ta tam ma na kopii vetu, ze zamestnanec souhlasi s kopii pro banku.
Kdybych měla hodně volného času, tak bych si ofocovala OP, a jiné průkazy. Nám zam. vyplní dotazník, pod který se podepíše a tím si za data zodpovídá, totožnost ověří personalista, který si číslo OP pouze poznamená do osobní karty. Při obratu asi 150 zam. za rok se mně nestalo, že bych viděla falešný OP nebo průkazku ZP. Asi máte smůlu.
Myslímže jako Karel zaměstnávám řidiče a svěřuji milionové hodnoty člověku,kterého pořádně neznám a mohla bych vyprávět ... Dělám si kopie dokladů a nechávám si podepsat souhlas pro firemní potřeby a potřeby pojišťovny.Osobní data zaměstnanců jsou pod zámkem,jak nařizuje zákon.Když je zaměstnanec na pravidelném pracovišti je to jednodužší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 9. 2006 17:50
Dobrý den,
prosím o radu, zda jako zaměstnavatel mám právo mít okopírovaný občanský průkaz zaměstnance i když on nechce?
Děkuji