Osa atd.

• (neregistrovaný)

28. 9. 2006 0:30

Chtěla bych vědět, co všechno musím platit když mám na provozovně 1 televizi. Platím TV poplatek, Osa, Dilïa a teď se mi ozval Intergram. Není toho nějak moc? Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 9. 2006 8:39

1234 (neregistrovaný)

Re: Osa atd.
      není:-( nevím, jestli to napíšu dobře, ale:
      OSA bere poplatky z hudby. dilia z filmů a intergrama z obrazového záznamu. ale mám dojem, že od loňska se intergrama nějak dohodla s dilií, že zvýšila poplatek a platí se jeden oběma dohromady.a nezapomeňte ještě na poplatek ČT:-(

• 28. 9. 2006 9:07

graver (neregistrovaný)

Obecný princip těchto institucí (např. OSA je občanské sdružení) je v tom, že si rozdělí trh (=zasoupení jednotlivých vlastníků autorských práv) a pak vykonávají tzv. kolektivní správu autorských práv. Ta není založena na ničem jiném, než na dikci AZ, dle kterého je veřejné užití díla výkonem autorského práva. Jinými slovy, pokud si chcete např. nahrát z rádia nějakou skladbu a pak ji veřejně reprodukovat, musíte mít souhlas držitele autorských práv a (většinou) mu taky zaplatit. A tady nastupuje argument "ochranných svazů" - to byste se hrozně nadřeli - my to za poplatek uděláme za vás. Nechcete? Tak vás udáme pro porušování AZ.

Takže ta lakonická odpověď, že toho ještě není tak moc, je naprosto správná - kdokoliv, kdo má díru do zadku a sežene si povolení ministerstva, si takový spolek může založit a vybírat.

• 28. 9. 2006 9:19

1234 (neregistrovaný)

pěkně napsáno:-) já taky myslel, že mě omejou, když se dilia dala dokupy s intergramou a ta tím pádem zvýšila poplatky. protože dilii bysme platit nemuseli - té se platilo jen za video nebo dvd:-(
      jen nevím, kolik a kam zaplatit, když se nám v hospodě ožerou chlapi a začnou zpívat. asi ose, že?

• 28. 9. 2006 9:45

graver (neregistrovaný)

Spíš městské policii...
      Taková interpretace naštěstí není užitím díla ve smyslu AZ (stejně jako třeba karaoke), ale jestli to chcete mít sichr, ať zpívají lidovky - tam je to z hlediska AZ bez problémů :-)

• 28. 9. 2006 9:48

1234 (neregistrovaný)

ono většinou není poznat, co "zpívají":-D

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).