Re: Sdružení živnostníků - nebo VOS?
Bez vlastního kapitálu můžete mít ještě VOS. Daně a pojistné by se počítaly stejně. Ručení je též stejné. Rozdíl by byl v tom, že VOS jakožto právnická osoba musí vést podvojné účetnictví, zatímco sdružení může vést daňovou evidenci - aspoň zpočátku, než překročíte obrat povinný pro podvojko, což bude nějakou dobu trvat :-)
Sdružení je jednodušší v tom, že ho nemusíte oficiálně zakládat na úřadech jako VOS či jinou společnost, tím pádem se i snáze dělají změny ve smlouvě, jsou-li třeba, a je jednodušší i případný rozpad.
Na druhou stranu VOS je prostě "jedna firma" a na někoho může působit důvěryhodněji. Sdružení není nikde registrováno a navenek vystupuje jménem jednoho člověka pověřeného vedením účetnictví - např. na fakturách je potom Jan Novák a pod tím může být uvedeno cosi jako "Sdružení Bar Kotva" nebo něco takového. Zkrátka jeden člověk je ve sdružení jakoby zvýrazněn a ostatní nejsou vidět. Pokud byste měli VOS, můžete mít firmu jménem "Bar Kotva, v.o.s." a vypadá to lépe. Ale je to věc názoru :-) a jsem zvědavá na další ohlasy.
můj osobní názor je, že pro podnikání je nejlepší počet lichý, a tři je moc:-)
Ano, i já to chápu tak, že na podnikání v rámci VOS se NEVZTAHUJE minimální základ daně - což může být výhoda :-) Zatímco na podnikání v rámci sdružení se min.základ daně rozhodně vztahuje. Díky za dobrou připomínku do této debaty, Jano F.! :-)
vzhledem k tomu, že se jedná o hostinskou činnost, já bych rozhodně volil sdružení (i když je to paskvil) raděj než vosku. sdružení jde ukončit bez problémů ze dne na den, vosku ne.
ve sdružení jde dělat změny velmi lehce, bez nároku na finance, ve vosce ne. sdružení si může vybrat, zda vést či nevést účetnictví (a finanční rozdíl mezi účetnictvím a de bývá nezanedbatelný) voska ne.
v případě baru je myslím jedno, zda se firma jmenuje xxxx vos nebo franta vomáčka.
nejlépe chlapci udělají, když si přečtou nějakou publikaci - např. meritum vydalo sdružení bez právní subjektivity, pak něco podobného o v.o.s., napíšou si plusy a mínusy a uvidí:-)
Já bych jim hlavně doporučila, ať si co nejdříve seženou DOBRÉHO účetního, který se vyzná nejen v účetnictví, ale i v daních a obchodním a živnostenském právu, a ať to zkonzultují s ním = dřív než začnou. Protože jestli pánové zatím nic moc nevědí o účetnictví, daních a právu, tak ke kvalitnímu rozhodování jim stejně jedna publikace nepomůže. Ať jim ten účetní pomůže i s formulacemi smlouvy, ať už smlouvy o sdružení či VOS. A ať s nimi probere plusy i minusy. A ještě jedno doporučení - nesnažte se prosím ušetřit na účetním, radši si připlaťte za SPOLEHLIVOST a KVALITU!!!
Ještě taková úvaha - pokud nechcete spadnout do DPH, možná by stálo za to zvážit možnost podnikat samostatně i v jednom prostoru, prostě si to nějak rozdělit. Možná i varianta, kdy někdo je plátcem DPH a někdo není. Rozhodně bych to konzultovala s odborníkem, jak radí Eva M. :-) Jana F.
Všem děkuji za velmi zajímavé podněty. Měl jsem zhruba představu že tak by to naše podnikání mělo probíhat. Samozřejmě že s účetním a možná i právníkem to budeme konzultovat. Možná se divíte proč jsme tři, ale v menším počtu by jsme provoz BARu asi nezvládli. Nebudeme mít zaměstnace, takže budeme zároveň provozovatelé i "zaměstnanci". Možná by to šlo vyřešit i tak že by měl živnost jen jeden a zbylé dva zaměstnával, ale s tím by bylo asi víc práce a také větší daňové zatížení, nemýlím-li se? Ještě jednou všem děkuji!!!
Odvody za zaměstnance jsou skutečně velice vysoké. Navíc zaměstnancům musíte vyplatit mzdu vždy - i když proděláváte - a musíte mu dát minimální mzdový tarif odpovídající jeho kvalifikaci a zařazení - což je víc než minimální mzda! Zatímco podnikatel (OSVČ nebo společník VOS) si prostě vezme peníze, až JESTLI zbydou a KOLIK zbyde. A samozřejmě agenda okolo zaměstnanců taky není zanedbatelná, ale to se dá zvládnout. Jeden by byl šéf a druzí dva podřízení - ale zato s určitými sociálními jistotami. Jestli ale chcete mít všichni rovné povinnosti, práva a možnosti, pak buďte společníky VOS nebo členy sdružení s rovnými podíly.
Michale, to opravdu nedělejte. Neumíte si představit ty zmatky a problémy s doklady: některé doklady za pivo pro výčep s IČEM toho druhého, pak zase mražené zboží pro kuchyni na jméno a IČO výčepáka atd., atd.
A stejně se ta hospoda prakticky rozdělit na dva nezáviuslé subjekty ani nedá. Je to jen obcházení něčeho, ale dost nešťastné. Už nikdy.
Chtěla jsem se vás na to zeptat, paní Ireno, právě se k něčemu podobnému chystáme (kvůli DPH). Takže zmatky v dokladech, dobře, na to je důrazně upozorním - a hrozí ještě něco? Zatím mám zkušenost s podobným rozdělením trafiky(cigarety, tisk, sazka) a jednoho obchůdku (na potraviny a drogerii), ale musím přiznat, že tam to je v rámci rodiny, takže to klape. Jana F.
Jani, dále docházelo na př.k tomu, že pivo i ostatní nápoje se nakupovaly pro výčep podnikatele A, ale podávaly se i k jídlu v restauraci podnikatele B. Nikdy si nic nepřefakturovávali. Tak si umíte představit ten binec v tržbách každého z nich.
Tak to bych ráda viděla, jak jste si s tím poradila :-) Také jsem podobně zažila zase jinde takový komunismus v dokladech, kdy vše mezi bratry a otcem bylo všech - přefakturovávala jsem to, byla to práce pro vraha a stejně byl výsledkem nepřehledný chaos. S tím by si asi neporadil nikdo... Jana F.
My bysme právě chtěli na venek vystupovat jako jedna osoba. Nebudeme nic dělit na dva subjekty, moc dobře víme že to nejde. To by opravdu nešlo aby ten měl na starosti to a druhý zase něco jiného.Jde pouze o BAR, žádné automaty ani kuchyň. Jelikož nemáme ani jeden dostatečný kapitál na to abysme si otevřeli každý bar sám, proto jsme se spojili. Jen řešíme jak to právně ošetřit aby v tom nebyl právě vámi zmiňovaný chaos. Prostě abysme byli jako jedna osoba a aby jsme měli co nejnižší daně.Toť vše!
Chápu správně, že v případě že budeme sdružení, tak to bude fungovat takto? Měsíční tržba - 120 000,-
náklady - 60 000,- (nájem, energie, zboží..)
zisk děleno třemi - 3 x 20 000,- (realita bude asi jiná :-))
a pak si každý odvede daně zvlášť.
Možná to vidím až moc jednoduše, ale je to nějak takhle?
>>>My bysme právě chtěli na venek vystupovat jako jedna
>>>osoba. Nebudeme nic dělit na dva subjekty, moc dobře
>>>víme že to nejde. To by opravdu nešlo aby ten měl na
>>>starosti to a druhý zase něco jiného.Jde pouze o BAR,
>>>žádné automaty ani kuchyň. Jelikož nemáme ani jeden
>>>dostatečný kapitál na to abysme si otevřeli každý bar
>>>sám,
>>>proto jsme se spojili. Jen řešíme jak to právně
>>>ošetřit aby v tom nebyl právě vámi zmiňovaný chaos.
>>>Prostě
>>>abysme byli jako jedna osoba a aby jsme měli co
>>>nejnižší daně.Toť vše!
>>Já bych na vašem místě udělala zatím SDRUŽENÍ /DE/a
>>uvidíte. Do budoucna to vždycky můžete změnit na
>>s.r.o./podvojné/.
>
>Chápu správně, že v případě že budeme sdružení, tak to
>bude fungovat takto? Měsíční tržba - 120 000,-
> náklady - 60 000,-
>(nájem, energie, zboží..)
> zisk děleno třemi - 3 x 20 000,-
>(realita bude asi jiná :-))
>a pak si každý odvede daně zvlášť.
>Možná to vidím až moc jednoduše, ale je to nějak
>takhle?
>jeden z vás bude pověřen vedením daňové evidence. na něj by měly být (ale nemusí) vystavovány všechny doklady.(až se stanete plátci DPH tak on bude podávat přiznání, ostatní dva negativní) po uplynutí roku vám vyleze zisk či ztráta. vydělíte třemi, každý si ze své třetiny odvedete daně, socko, zdravko.
Já bych k tomu měla poznámku : jesrliže si budou platit zálohy na sociálku a zdravotní stejně, tak to bude dobré. Jakmile budou rozdílné, tyto platby se musí rozhodit na toho koho se to týká. Rovněž silniční daň. Na koho je auto napsané, ten má v nákladech silniční daň. Jinak cestovní výdaje se dělí
Předem pro bdm: toto mám ze školení od p. Pelecha a zároveň na stránkách MF vyšel výklad. A je pravda, že mi to už jeden FU opravoval. Takto striktně to asi v zákoně nebude, alespoň já jsem to nenašla.
Pro Hrošíka: je sice pěkné, že na mě myslíte:-)) ale děláte to, co posledně - napíšete, že Vám FÚ něco opravil ale neříkáte co a proč. Mně to samozřejmě může být šuma-fuk, v čem děláte chyby, ale Vás samotnou nezajímá co, proč a zda oprávněně Vám spávce něco opravil?
A když už jsem byla vtažena, tak ke sdružení: můj názor je pořád stejný - sdružení nebrat. Pro mě jsou u sdružení problematické hlavně tři věci: nakupování majetku (členové se sdružují v nějakém poměru, v nějakém poměru si dělí příjmy a výdaje ale už třeba nedávají pozor, v jakém poměru kupují majetek - při ukončení se pak diví), úvěry (to se tady řešilo nedávno - ten, který něco má může šeredně dojet na ostatní, kteří nic nemají - taky se pak může divit) a "účetnictví" (účtování PO je pro radost, "účtovat" sdružení FO-DE je za trest) :-)) ***
My účtujeme dvě obrovská sdružení (myslím obrovská obratem i počtem dokladů), jedno od 1994, druhé od 1996. U obou jsme teď povinně přešli na podvojko, ale předtím celá léta jsme účtovali "jednoduše" (později daňově evidovali :-)) a dalo se to zvládnout. Základem je podle mého názoru kvalitní program a dobrá smlouva mezi členy sdružení, průběžně aktualizovaná podle vývoje situace. A samozřejmě je nutná znalost jak obecných pravidel a zákonů, tak i specifik sdružení. Dá se to zvládnout - když je dobrá vůle mezi členy. Ale pokud se začnou hádat a dělat si naschvály, tak to stojí za ho***, ať už jde o členy sdružení nebo o společníky sro, vos,....
*** Tak to vám oběma upřímně blahopřeji a přeji. Já byla u jednoho ošklivého ukončování, kdy díky tomu, že si právě nedávali pozor na majetky, najednou nevěděli, co komu patří, resp. mysleli si, že jim patří jiné části než byly v kupních smlouvách. Když to funguje, je to vždycky dobře :-)) ***
Nedá mi to a jen stručně - také mám sdružení, která v pohodě fungují. Ale celkově ten institut "sdružení bez PS" je jedinečný v tom, jak se lehce dostat do maléru, přijít o majetek, peníze, nervy, přátele, a zato se seznámit se soudy, advokáty a ostrými hochy z vymahačských firem :-) Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 9. 2006 16:49
Jsme tři a chystáme se otevřít BAR. Jakým způsobem to vyřešit? Máme si uělat všichni živnostenský list, nebo jak to máme vyřešit majetkoprávně. Budeme všichni mít stejný podíl. Jak to udělat abychom jsme měli co nejnižší daně. Nebudeme mít žádné zaměstnance. Vše budeme dělat sami. Nemáme tak velký kapitál, abychom jsme založili s.r.o. Existuje nějaké jiné uskupení, kterým to můžeme vyřešit?