Re: Autodoprava-objednávky
Povinnost to neni, ale ja to delam, je to dulezite pri vymahani nezaplacenych faktur. Pani z FU chce zrejme nejakou smlouvu nebo objednavku. Pokud nemate smlouvu, meli by jste mit alespon objednavky ulozene. Treba jinde.
Na FU jsou stourove, neveri nikomu :-))
Po me chteji nejdrive smlouvy, kdyz nejsou tak chteji videt objednavky mysli si, ze si vytvarime cerne prijmy a pereme spinave penize. :-) Zrejme neposlouchali pana Klause, kdyz rikal, ze penize nejsou spinave. :-)
Pokud já vím, tak FÚ musíte prokázat, že se služba opravdu uskutečnila a to pouhou fakturou neprokážete. Musíte doložit u vnitrostátní většinou potvrzený dodací list u mezinárodní CMR s razítkem. To se pak ještě liší, zda se jedná o třetizemky nebo EU - u každé jsou papíry jiné. U všech přeprav by měla být samozdřejmostí objednávka, také nejlépe potvrzená (už i pro vás je lepší si to nechávat potvrzovat). V případě různých sporů se máte o co opřít.
CMR byli povinné u zahraničí před vstupem do EU,dnes jen do třetizemí. Je povinné vést záznam o provozu vozidla(digit.tachograf,kotoučky,STaZky nebo kniha) jízd. Z těchto dokladů je myslím prokazatelné, že se přeprava uskutečnila. Pokud jde o prokázání,že druhá strana má fakturu ve svém účetnictví - lze například poštovní doručenkou. Potvrzení o dodání zboží určitě doporučuji, kopíruji si i dodací listy a vše co odesílám, abych předešla problémům při úhradě i s FÚ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 10. 2006 12:36
Je povinnost autodopravce mít u každé vydané faktury buď "camrák" nebo objednávky od odběratelské firmy na přepravu?Paní z FÚ to po mně chce doložit a já vůbec nevím, jakým § se řídí.