Re: Prosím,žádný odborník na DPH neví?
S provizemi je to problém, německé firmy vystavují dobropisy, ale je to vlastně váš výnos za zprostředkování- měli byste vystavit fakturu a pokud smlouva ( o které bohužel nic nevíte ) odpovídá charakteru § 10/12,13 ZDPH- jednáte na účet zastoupené osoby- můžete fakturovat bez DPH s odkazem na tento §. Pokud ne, vystavujete s českou DPH. Ten dobropis bych brala jako podklad pro fakturaci a chtěla bych vidět smlouvu.
Musíte si říct, kdo vám platí a za co- jaká je to služba, potom si k tomu v ZDPH § 9,10 najít, kde dochází ke zdanitelnému plnění a podle toho se ppasovat s DPH.
...............
pro p. Zuzku - není pravda že par. 9 a 10 se týká EU a u třetích zemí se o DPH neuvažuje, pokud je místo plnění v ČR jedná se o zdanitelné plnění i když je příjemce z třetí země.
V diskutovaném případě se ovšem jedná o poskytnutí služby spojené s dovozem jiné země EU, řeklabych že se na tuto službu nevztahuje český zákon o DPH. Služba byla pode mne uskutečněna v Německu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 10. 2006 13:38
Dobrý den,
prosím, nevíte odpověď na můj dotaz ze včerejška?
Předem moc děkuji...
Dobrý den,
moc bych chtěla poprosit o radu s jedním dobropisem, s kterým si vůbec nevím rady. Děláme zastoupení jedné švýcarské firmě a ta nám teď poslala dobropis na provizi za prodej německé firmě. Žádnou smlouvu jsem osobně neviděla. Na tomto dobropisu uvedla větu "Zero-rated export of goods"...
Jak to bude v tomto případě s DPH?
Předem moc děkuji.
El