Re: ZP a společník bez příjmů
Blanko děkuji :-) Předpokládám, že současně platí, že nemá ani žádnou smlouvu se společností, ani pracovní ani jako společník podle OZ, protože příjmy neměl ani doteď a přesto mu ZP platit museli (přesněji platit za něj a pak je mohli vymáhat, ale odpovědnost byla na nich, myslím) Jana F.
*** Proč by museli, když neměl žádný příjem? Nebyl zaměstnancem a neměl ani žádný vyměřovací základ ***
Blanko tak teď jste mě překvapila, opravdu? Byl přece přihlášený na sociálce i VZP ne sice jako zaměstnanec, ale jako společník vykonávající pro společnost práci, což beru pro odvody stejně. Uváděli jsme ho na přehledech sociálky, i když příjem byl nula - na tom druhém listě bez účasti NP. Pokud je to pravda (a já o vašich slovech nepochybuji) tak bychom ho ani nemuseli odhlašovat, vůbec nic tím nezískáme.
(Ale domyšleno do důsledků, ne že bych to chtěla zamotávat - na VZP máme přeplatek, a ten pán už tam má naopak dluh ?!? Divné, jak to přiřadí k jeho r.č.? Nemohou to přece vědět, jen při kontrole.) Jana F.
*** Pokud byl vedený jako zaměstnanec, pak přihlášený musel být, měl nárok na mzdu a vznikal mu nějaký vyměřovací základ. Pokud zaměstnancem nebyl a nepobíral ani žádnou odměnu (dle Obch.Z.), pak neměl ani vyměřovací základ a o zdravotní se měl starat sám ***
Tak to jsme si asi jen nerozuměly - společník klasicky jako zaměstnanec (pracovně právní vztah) X společník se smlouvou (obchodně právní vztah) - tak ten druhý nevykonával žádnou práci i když vykonávat měl (nevím, jestli se tomu v tomto případě říká také neomluvená absence), proto jeho odměna v některých měsících byla nula. Díky za trpělivost :-) Jana F.
*** :-)) ..tak ten druhý, co je jen ve vztahu obchodním, tak na něj se nevztahuje zákoník práce, tudíž žádné áčko ani minimální mzda ani pracovní doba. Když nedostává odměnu = není zaměstnancem ani z pohledu ZDP = musí se o zdr. postarat sám :-) ***
Blanko já opravdu nechci zkoušet, co vydržíte, věřte :-) Jen mi nejde do hlavy, jak u takového společníka ve vztahu obchodním VZP zjišťuje, jak který měsíc zaplatil. U zaměstnance je to jasné - je přihlášený=má zaplaceno. U "osoby bez zd.příjmů" také jasné - posílá si to na r.č. Ale zjistit to u společníků se dá jen při kontrole u společnosti, kombinované s eventuálními platbami na r.č. v měsíci, kdy se flákají a pro společnost nepracují. To se mi zdá nemožné zkontrolovat u většiny... Vlastně mě to přivedlo na dobrý nápad - být někde společníkem a člověk má pokoj od povinného zdravotního :-) Snad tu instituci nepodceňuju :-))) Jana F.
*** :-)))) jasně, že věřím. Já to vezmu opačně. Každý pojištěnec má u své pojišťovny nějaký účet a evidují se příchozí platby. Pokud nějaký měsíc chybí, pojišťovna vyzve pojištěnce, aby doložil, co kdy dělal, kdy byl zaměstnán a kdy nebyl. Když nebyl zaměstnán, když neměl příjem a nezaplatil, běda mu! :-)) ***
Já jsem ještě nezažila, že by vyzývali takto společníky a jednatele, dokonce ani jednotlivě, natožpak nějak systematicky. Doklad o výši výdělku by předložili, prosím, a u nulového nebo nižšího výdělku by dopláceli jen v případě, že za ně společnost neodvedla? Pokud odvedla, tak sice špatně bez r.č., ale to by šlo převést, ale až po řádné kontrole :-) Tak Blanko aspoň uznejte, že to nemají domyšlené :-))) Jana F.
Taky nechci být jako ten čert, co mu strčíte prst a schramstne celou ruku :-) - ale ještě přece jen poznámka - myslíte, že pojišťovny rozlišují u společníků klasický prac. poměr §6/1/a (ty nechávají v klidu) a obch.právní vztah §6/1/b (ty kontrolují jak jste popsala)? To mě nikdy nenapadlo po tom pátrat :-) Jana F.
*** Nikoho v klidu nenechávají - většinou stíhají kontrolovat v termínu :-))) - ať FO nebo organizace. "AM" Vám to moc pěkně popsal/a - pokud u pojištěnce mají dáno, že za něj odvádí zaměstnavatel, jdou zkontrolovat organizaci, která je "za něj odpovědná", pokud tohle nemají a nechodí platby, pátrají u FO pod co ji vlastně mají zařadit ***
Souhlasím s odpovědí paní bdm. Pojišťovna vede každému pojištěnci kartu, na které sleduje, zda je v kategorii zaměstnance, OSVĆ, platby ZP státem, samoplátcem, atd. Pokud někoho nahlásíte kódem P, pojišťovna nepozná, že je to společník, jednatel, zaměstnanec. V kartě pojištěnce se vyznačí,že platí z příjmů a pojišťovna ho "neuhání". Až se chystá na kontrolu k vám, připraví si sestavu všem pojištěnců, které jste přihlásili nebo odhlásili pod vaším IĆ a bude každého pojištěnce u vás hledat a zkoumat proč nemají VZ v některém měsíci a jestli měli mít VZ ...
A všichni pojištěnci jsou evidováni pod svým RČ ( je to jejich účet) v centrálním registru pojištěnců. A k tomuto RČ pojišťovna přiřazuje údaje, které jí sdělí sám pojištěnec nebo jeho zaměstnavatel. A "hluchá" místa pak pojišťovna "vyplňuje" tak, že pojištěnci pošle výkaz nedoplatků za toto období i s vypočteným penále a vyděšený pojištěnec fofrem dokládá, co dělal, aby nemusel doplácet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 10. 2006 12:17
Potřebovala bych si ujasnit, do jaké míry odpovídá s.r.o. za to, aby za společníka bez příjmů bylo odvedené zdravotní pojištění?
Normálně se starám o to, aby společníci bez jiných příjmů někde jinde minimální ZP odváděli prostřednictvím společnosti.
Ale teď se stalo u jedné společnosti, že se společníci nepohodli a jednoho z nich, který byl původně vedený jako zaměstnanec, ale pouze formálně (nepracoval a zdržuje se neznámo kde) chtějí úplně odhlásit. A já nevím - mám se starat o jeho ZP, nebo ne, aby mi jednou nezakroutil krkem, až mu to VZP spočítá? Ostatní společníci za něho platit ZP (a účtovat to jako pohledávku) nechtějí - ale nemusejí? V podstatě jsem si jistá, že jiné legální příjmy pro odvod ZP nemá...
Děkuji všem, kteří se tím prokousali, i za případné rady. Jana F.