Re: ZP a společník bez příjmů
Blanko děkuji :-) Předpokládám, že současně platí, že nemá ani žádnou smlouvu se společností, ani pracovní ani jako společník podle OZ, protože příjmy neměl ani doteď a přesto mu ZP platit museli (přesněji platit za něj a pak je mohli vymáhat, ale odpovědnost byla na nich, myslím) Jana F.
*** Proč by museli, když neměl žádný příjem? Nebyl zaměstnancem a neměl ani žádný vyměřovací základ ***
Blanko tak teď jste mě překvapila, opravdu? Byl přece přihlášený na sociálce i VZP ne sice jako zaměstnanec, ale jako společník vykonávající pro společnost práci, což beru pro odvody stejně. Uváděli jsme ho na přehledech sociálky, i když příjem byl nula - na tom druhém listě bez účasti NP. Pokud je to pravda (a já o vašich slovech nepochybuji) tak bychom ho ani nemuseli odhlašovat, vůbec nic tím nezískáme.
(Ale domyšleno do důsledků, ne že bych to chtěla zamotávat - na VZP máme přeplatek, a ten pán už tam má naopak dluh ?!? Divné, jak to přiřadí k jeho r.č.? Nemohou to přece vědět, jen při kontrole.) Jana F.
*** Pokud byl vedený jako zaměstnanec, pak přihlášený musel být, měl nárok na mzdu a vznikal mu nějaký vyměřovací základ. Pokud zaměstnancem nebyl a nepobíral ani žádnou odměnu (dle Obch.Z.), pak neměl ani vyměřovací základ a o zdravotní se měl starat sám ***
Tak to jsme si asi jen nerozuměly - společník klasicky jako zaměstnanec (pracovně právní vztah) X společník se smlouvou (obchodně právní vztah) - tak ten druhý nevykonával žádnou práci i když vykonávat měl (nevím, jestli se tomu v tomto případě říká také neomluvená absence), proto jeho odměna v některých měsících byla nula. Díky za trpělivost :-) Jana F.
*** :-)) ..tak ten druhý, co je jen ve vztahu obchodním, tak na něj se nevztahuje zákoník práce, tudíž žádné áčko ani minimální mzda ani pracovní doba. Když nedostává odměnu = není zaměstnancem ani z pohledu ZDP = musí se o zdr. postarat sám :-) ***
Blanko já opravdu nechci zkoušet, co vydržíte, věřte :-) Jen mi nejde do hlavy, jak u takového společníka ve vztahu obchodním VZP zjišťuje, jak který měsíc zaplatil. U zaměstnance je to jasné - je přihlášený=má zaplaceno. U "osoby bez zd.příjmů" také jasné - posílá si to na r.č. Ale zjistit to u společníků se dá jen při kontrole u společnosti, kombinované s eventuálními platbami na r.č. v měsíci, kdy se flákají a pro společnost nepracují. To se mi zdá nemožné zkontrolovat u většiny... Vlastně mě to přivedlo na dobrý nápad - být někde společníkem a člověk má pokoj od povinného zdravotního :-) Snad tu instituci nepodceňuju :-))) Jana F.
*** :-)))) jasně, že věřím. Já to vezmu opačně. Každý pojištěnec má u své pojišťovny nějaký účet a evidují se příchozí platby. Pokud nějaký měsíc chybí, pojišťovna vyzve pojištěnce, aby doložil, co kdy dělal, kdy byl zaměstnán a kdy nebyl. Když nebyl zaměstnán, když neměl příjem a nezaplatil, běda mu! :-)) ***
Já jsem ještě nezažila, že by vyzývali takto společníky a jednatele, dokonce ani jednotlivě, natožpak nějak systematicky. Doklad o výši výdělku by předložili, prosím, a u nulového nebo nižšího výdělku by dopláceli jen v případě, že za ně společnost neodvedla? Pokud odvedla, tak sice špatně bez r.č., ale to by šlo převést, ale až po řádné kontrole :-) Tak Blanko aspoň uznejte, že to nemají domyšlené :-))) Jana F.
Taky nechci být jako ten čert, co mu strčíte prst a schramstne celou ruku :-) - ale ještě přece jen poznámka - myslíte, že pojišťovny rozlišují u společníků klasický prac. poměr §6/1/a (ty nechávají v klidu) a obch.právní vztah §6/1/b (ty kontrolují jak jste popsala)? To mě nikdy nenapadlo po tom pátrat :-) Jana F.
*** Nikoho v klidu nenechávají - většinou stíhají kontrolovat v termínu :-))) - ať FO nebo organizace. "AM" Vám to moc pěkně popsal/a - pokud u pojištěnce mají dáno, že za něj odvádí zaměstnavatel, jdou zkontrolovat organizaci, která je "za něj odpovědná", pokud tohle nemají a nechodí platby, pátrají u FO pod co ji vlastně mají zařadit ***
Souhlasím s odpovědí paní bdm. Pojišťovna vede každému pojištěnci kartu, na které sleduje, zda je v kategorii zaměstnance, OSVĆ, platby ZP státem, samoplátcem, atd. Pokud někoho nahlásíte kódem P, pojišťovna nepozná, že je to společník, jednatel, zaměstnanec. V kartě pojištěnce se vyznačí,že platí z příjmů a pojišťovna ho "neuhání". Až se chystá na kontrolu k vám, připraví si sestavu všem pojištěnců, které jste přihlásili nebo odhlásili pod vaším IĆ a bude každého pojištěnce u vás hledat a zkoumat proč nemají VZ v některém měsíci a jestli měli mít VZ ...
A všichni pojištěnci jsou evidováni pod svým RČ ( je to jejich účet) v centrálním registru pojištěnců. A k tomuto RČ pojišťovna přiřazuje údaje, které jí sdělí sám pojištěnec nebo jeho zaměstnavatel. A "hluchá" místa pak pojišťovna "vyplňuje" tak, že pojištěnci pošle výkaz nedoplatků za toto období i s vypočteným penále a vyděšený pojištěnec fofrem dokládá, co dělal, aby nemusel doplácet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
5. 10. 2006 12:17
Potřebovala bych si ujasnit, do jaké míry odpovídá s.r.o. za to, aby za společníka bez příjmů bylo odvedené zdravotní pojištění?
Normálně se starám o to, aby společníci bez jiných příjmů někde jinde minimální ZP odváděli prostřednictvím společnosti.
Ale teď se stalo u jedné společnosti, že se společníci nepohodli a jednoho z nich, který byl původně vedený jako zaměstnanec, ale pouze formálně (nepracoval a zdržuje se neznámo kde) chtějí úplně odhlásit. A já nevím - mám se starat o jeho ZP, nebo ne, aby mi jednou nezakroutil krkem, až mu to VZP spočítá? Ostatní společníci za něho platit ZP (a účtovat to jako pohledávku) nechtějí - ale nemusejí? V podstatě jsem si jistá, že jiné legální příjmy pro odvod ZP nemá...
Děkuji všem, kteří se tím prokousali, i za případné rady. Jana F.