Re: Dovolená z r. 2005 - prosím pomoc
Dovolená z r.2005 by měla být vybrána (nikoli proplacena) do konce r.2006. Pokud ale máte ve firmě 5 týdnů dovolené a váš pr.poměr trval celý rok 2005, lze převést 5 dnů do přespříštího roku
( to je do r.2007). Po skončení plac.mateřské ( u vás zřejmě v lednu) zaměstnavateli nahlásíte nástup na čerpání dovolené tak, aby navazovalo na skončení plac. mateřské z nemoc.dávek.
Budete tedy čerpat těchto zbylých 5 dnů a dovolenou za rok
2006 ( záleží na tom, kolik dnů jste v r.2006 odpracovala před nemocenskou v lednu plus kolik dnů od září do konce roku trvala
plac.PPM). ZároveŃ je pravděpodobné , že Vám vznikne i nárok
i v r.2007. Takže pro Vá je podstatné :
jak dlouho trval váš pr.pom. v r.2005, jaký máte roční nárok ve firmě,od kdy jste byla v lednu 2006 a dokdy nemocná,od kdy přesně čerpáte plac.mateřskou a před skončením plac.mateřské
požádejte zaměstnavatele o určení řádné dovolené .
Dovolenou za rok 2005 jsem si vybrat nemohla ( v 2005 mi to zaměstnavatel neumožnil) a od 9.1.2006 jsem nastoupila na rizikové těhotenství, kdy jsem přerušit neschopenku nemohla a byla jsem na neschopence až do porodu. Dovolenou máme podle zákona 4 týdny. V roce 2005 jsem pracovala u zaměstnavatele 6 měsíců. Lze tedy alespon něco převést do roku 2005 a nepřijít tak o 8,5 dne dovolené? a část dovolené za rok 2006 (která bude zkrácená - tj. ne 20dní)?
Za rok 2005 se tedy nejedná o zůstatek,jehož část který by se mohla převést až do r.2007.( pr,pom. netrval celý rok 2005,nemusí Vám být nařízena dovolená v délce 4 týdnů,lze převést celou do r.2006, ale musí být do konce r.2006 čerpaná).
Bohužel Vám tedy tato dovolená propadne.Za rok 2006 o vás vím jen to,že máte odprac. 6 dnů v lednu a PPM začala v září. Uveďte do kdy trvala nemoc a od kdy byl nástup na PPM(plac.nemoc.dávek mateřská) a zda jste vdaná. Spočítám Vám nárok 2006 a ev.2007, bez toho to nejde.
Na neschopence jsem byla od 18.1. (v horním textu jsem se uklepla) až do 28.8.2006 poté jsem 6.9.2006 porodila - předpokládám, že od té doby jsem vedena na PPM. o proplacení dovolené za rok 2006 nemůže být ani řeč, takže než nastoupím na Rodičovský příspěvek musím si dovolenou vybrat. Nemůže mě zaměstnavatel v té době dát výpověd?? děkuji
Výpověď Vám dát nemůže,protože jste na mateřské dovolené.
(jste chráněna ZP). Dovolená za r.2005 Vám propadne. Za r.2006
vám vznikne nárok 17 dnů , za rok 2007 nárok 3 dny.Těchto 20 dnů budete čerpat po ukončení PPM od 7.2.2006.( na PPM jste
od 26.7.). Nemoc 18.1.-25.7. - krácení dov.2006 o 2 dvanáctiny
=20-3=17).
Před skončením plac. mateřské(PPM) požádejte písemně zaměstnavatele o určení dovolené, na kterou chcete nastoupit
tak, aby bezprostředně navazovala na skončení PPM.Nechte si od něj převzetí podepsat, a další je na něm. Jinak si budete zřejmě žádat o rodič.příspěvek na státní SP ihned po skončení plac.PPM bez ohledu na to, že budete čerpat dovolenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
5. 10. 2006 13:20
mám ještě dovolenou z roku 2005 - 8,5 dní. Od ledna 2006 jsem byla na rizikovém těhotenství. v 9/2006 jsem porodila a nastoupila na Mateřskou dovolenou. Zaměstnavatel mi odmítl proplatit dovolenou z roku 2005 a že mi prý propadla. v roce 2005 tvrdil, že mi ji proplatí v až nastoupím na rodičovský příspěvek nebo že si ji budu moci před nástupem na rodičovský příspěvek vybrat.
Prosím o radu - co ted mohu udělat?