Re: Dovolená z r. 2005 - prosím pomoc
Dovolená z r.2005 by měla být vybrána (nikoli proplacena) do konce r.2006. Pokud ale máte ve firmě 5 týdnů dovolené a váš pr.poměr trval celý rok 2005, lze převést 5 dnů do přespříštího roku
( to je do r.2007). Po skončení plac.mateřské ( u vás zřejmě v lednu) zaměstnavateli nahlásíte nástup na čerpání dovolené tak, aby navazovalo na skončení plac. mateřské z nemoc.dávek.
Budete tedy čerpat těchto zbylých 5 dnů a dovolenou za rok
2006 ( záleží na tom, kolik dnů jste v r.2006 odpracovala před nemocenskou v lednu plus kolik dnů od září do konce roku trvala
plac.PPM). ZároveŃ je pravděpodobné , že Vám vznikne i nárok
i v r.2007. Takže pro Vá je podstatné :
jak dlouho trval váš pr.pom. v r.2005, jaký máte roční nárok ve firmě,od kdy jste byla v lednu 2006 a dokdy nemocná,od kdy přesně čerpáte plac.mateřskou a před skončením plac.mateřské
požádejte zaměstnavatele o určení řádné dovolené .
Dovolenou za rok 2005 jsem si vybrat nemohla ( v 2005 mi to zaměstnavatel neumožnil) a od 9.1.2006 jsem nastoupila na rizikové těhotenství, kdy jsem přerušit neschopenku nemohla a byla jsem na neschopence až do porodu. Dovolenou máme podle zákona 4 týdny. V roce 2005 jsem pracovala u zaměstnavatele 6 měsíců. Lze tedy alespon něco převést do roku 2005 a nepřijít tak o 8,5 dne dovolené? a část dovolené za rok 2006 (která bude zkrácená - tj. ne 20dní)?
Za rok 2005 se tedy nejedná o zůstatek,jehož část který by se mohla převést až do r.2007.( pr,pom. netrval celý rok 2005,nemusí Vám být nařízena dovolená v délce 4 týdnů,lze převést celou do r.2006, ale musí být do konce r.2006 čerpaná).
Bohužel Vám tedy tato dovolená propadne.Za rok 2006 o vás vím jen to,že máte odprac. 6 dnů v lednu a PPM začala v září. Uveďte do kdy trvala nemoc a od kdy byl nástup na PPM(plac.nemoc.dávek mateřská) a zda jste vdaná. Spočítám Vám nárok 2006 a ev.2007, bez toho to nejde.
Na neschopence jsem byla od 18.1. (v horním textu jsem se uklepla) až do 28.8.2006 poté jsem 6.9.2006 porodila - předpokládám, že od té doby jsem vedena na PPM. o proplacení dovolené za rok 2006 nemůže být ani řeč, takže než nastoupím na Rodičovský příspěvek musím si dovolenou vybrat. Nemůže mě zaměstnavatel v té době dát výpověd?? děkuji
Výpověď Vám dát nemůže,protože jste na mateřské dovolené.
(jste chráněna ZP). Dovolená za r.2005 Vám propadne. Za r.2006
vám vznikne nárok 17 dnů , za rok 2007 nárok 3 dny.Těchto 20 dnů budete čerpat po ukončení PPM od 7.2.2006.( na PPM jste
od 26.7.). Nemoc 18.1.-25.7. - krácení dov.2006 o 2 dvanáctiny
=20-3=17).
Před skončením plac. mateřské(PPM) požádejte písemně zaměstnavatele o určení dovolené, na kterou chcete nastoupit
tak, aby bezprostředně navazovala na skončení PPM.Nechte si od něj převzetí podepsat, a další je na něm. Jinak si budete zřejmě žádat o rodič.příspěvek na státní SP ihned po skončení plac.PPM bez ohledu na to, že budete čerpat dovolenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 10. 2006 13:20
mám ještě dovolenou z roku 2005 - 8,5 dní. Od ledna 2006 jsem byla na rizikovém těhotenství. v 9/2006 jsem porodila a nastoupila na Mateřskou dovolenou. Zaměstnavatel mi odmítl proplatit dovolenou z roku 2005 a že mi prý propadla. v roce 2005 tvrdil, že mi ji proplatí v až nastoupím na rodičovský příspěvek nebo že si ji budu moci před nástupem na rodičovský příspěvek vybrat.
Prosím o radu - co ted mohu udělat?