Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
9. 10. 2006 10:38
Přijali jsme nového zaměstnance, který uvádí, že má platit alimenty na dítě. Jak se srážkami postupovat papírově správně?
1. Zjistit, jestli se jedná o exekuci na mzdu nebo jenom povinnost platit alimenty.
2. Pokud se jedná o exekuci, informovat soud, který o exekuci rozhodl. Srážet musíme už na základě toho, že o exekuci víme, peníze deponujeme na svém účtu, dokud nám nepřijde rozhodnutí o exekuci na naši firmy. Nebo se to deponování dá nějak legálně obejít, aby výživné bylo posláno hned?
3. Pokud se jedná jenom o povinnost platit alimenty, tak rozhodnutí soudu nepotřebujeme, stačí nám žádost o provádění srážek ze mzdy. Pokud si zaměstnanec žádost nedá, nemůžeme srážet.
4. Pokud zaměstnanec o srážky požádá, co by mělo v žádosti být - nacionále zaměstnance, žádám o provádění srážek ze mzdy na účely výživného v měsíční výši XX Kč ve prospěch nezletilého XY, zasílejte na bankovní účet matky nezletilého XXXX. Stačí takhle, nebo tam musí i který soud mu vyživovací povinnost stanovil a pod jakým číslem jednacím?
Prosím, uvažuju správně, nebo je to jinak? Já mám v ruce zatím jenom dotazník od zaměstnance, ještě jsem s ním nemluvila, zápočtový list mi nedodal a mám pocit, že doteď byl OSVČ, takže ho asi ani mít nebude.
Děkuji :o)