Re: Dovolená, prosím
já to nějak nechápu, jaktože neodpracuje 60 dní. Vždyť od 2.10 do 31.12. je 60 pracovních dnů. Můžete mi to vysvětlit?
Tuhle reakci jsem přesně čekala. To je mi jasné, že jsou provozy, kde se prauje nepřetržitě nebo i v so a ne. Ale bylo jasně uvedeno, že paní nastoupila 2.10. Za celý měsíc se pro účely stanovení poměrné části dovolené považuje i měsíc, kdy došlo k uzavření prac.poměru první PRACOVNÍ den příslušného měsíce, i když nešlo o první kalendářní den v měsíci !!!!
jak se určuje poměrná část dovolené je stanoveno v §10 odst. 1 nařízení vlády č.108/1994Sb, kterým se provádí zákoník práce. Když si seženete nějaká zákoník práce s komentářem, tak tam budete mít určitě podrobně rozepsáno. V komentářích jsou popsány i poměrné části dovolené v případě kdy v průběhu měsíce změnil zaměstnanec zaměstnání - mám dva zákoníky s komentáři od rozdílných autorů a v tomto bodě jsou komentáře totožné.
Má nárok na 5 dnů v případě, že nebyla do 1.10. včetně v ev. úřadu práce, tato doba se pro dovolenou nepočítá a v tom případě by za říjen nárok nebyl. Pokud někde končila 30.9. a 2 2.10. nastoupila u vás má nárok i za říjen. Když odprac. dny nesplní a dovolenou vyčerpá srazíte - § 121, písm. 1, odst. g.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 10. 2006 14:41
Paní mi nastoupila 2.10.2006. Na kolik dnů dovolené má nárok? Program mi píše 3,5, je to správně?
Děkuji všem za odpověď