Re: Pronájem věci - mohu fakturovat 1 ro
Dílčí plnění ovšem neřeší fakturaci jako celek, tímto bych to nezdůvodňovala. U pronájmu řešíme otázku, zda jsme ve službách nebo v převodu práv - něco se řešilo přes KOOV. Převod práv mi napoprvé připadal divný, ale něco na tom asi bude.
Při krátkodobém pronájmu obojí přes § 21/6 ZDPH, ovšem při dlouhodobém pronájmu by mohl u služeb hrozit § 10/9 - takže otázka převodu práv by byla výhodnější.
Teď se dívám, že jsem se uklepla u dlouhodobého pronájmu s §. Nejde o to, že by se nemohlo ve smlouvě domluvit dílčí plnění, tohoto se, bohužel (?), příliš nevyužívá. Spíše hrozí nebezpečí, že pokud nebude stanoveno, co se rozumí zdanitelným plněním, případně bude stanoveno 1 dílčí plnění (viz dotaz?), můžeme se u dlouhodobě poskytovaných služeb (pokud jsme ve službách) ocitnout v § 21/11, tj. s povinností odvodu nejpozději k datu posledního dne kvartálu nebo měsíce, tj. dříve než je skutečně odvedeno.
Zajímavé počtení je i na KOV "Problematika poskytování služeb na dlouhodobé bázi", jde spíše o protipól zde řešeného nájmu (neměnný "rozsah").
Každopádně je třeba každého nutit, aby si dobře ošetřil smlouvu. Obligátní splatnost a nic víc je pouze zdrojem dohadů.
Na KOOV právě lovím, protože jsem se dostala k tomu až teď. Jde ve zkratce o to, že si můj klient vzpomněl, že má výpočetní techniku "kdesi" zapůjčenou, již zpočátku roku, aby to nebylo tak jednotvárné a teď řešíme nutnost podat 9 dodatečných přiznání k DPH (a bohužel, zatím mi nikdo nevyvrátil můj nepříjemný pocit "dílčích plnění"), případně možnost odvést DPH až ke konci roku, samozřejmě na základě smlouvy. Takže - ano, - hledám "únikovou možnost"
Děkuji za Váš čas.
>>>>>>Teď se dívám, že jsem se uklepla u dlouhodobého
>>>>>>pronájmu s §. Nejde o to, že by se nemohlo ve smlouvě
>>>>>>domluvit dílčí plnění, tohoto se, bohužel (?), příliš
>>>>>>nevyužívá. Spíše hrozí nebezpečí, že pokud nebude
>>>>>>stanoveno,
>>>>>>co se rozumí zdanitelným plněním, případně bude
>>>>>>stanoveno 1 dílčí plnění (viz dotaz?), můžeme se u
>>>>>>dlouhodobě poskytovaných služeb (pokud jsme ve
>>>>>>službách)
>>>>>>ocitnout v § 21/11, tj. s povinností odvodu
>>>>>>nejpozději
>>>>>>k
>>>>>>datu posledního dne kvartálu nebo měsíce, tj. dříve
>>>>>>než
>>>>>>je skutečně odvedeno.
>>>>>>Zajímavé počtení je i na KOV "Problematika
>>>>>>poskytování
>>>>>>služeb na dlouhodobé bázi", jde spíše o protipól zde
>>>>>>řešeného nájmu (neměnný "rozsah").
>>>>>>Každopádně je třeba každého nutit, aby si dobře
>>>>>>ošetřil smlouvu. Obligátní splatnost a nic víc je
>>>>>>pouze
>>>>>>zdrojem dohadů.
>>>>>
>>>>>Na KOOV právě lovím, protože jsem se dostala k tomu
>>>>>až
>>>>>teď. Jde ve zkratce o to, že si můj klient vzpomněl,
>>>>>že má výpočetní techniku "kdesi" zapůjčenou, již
>>>>>zpočátku roku, aby to nebylo tak jednotvárné a teď
>>>>>řešíme
>>>>>nutnost podat 9 dodatečných přiznání k DPH (a
>>>>>bohužel,
>>>>>zatím mi nikdo nevyvrátil můj nepříjemný pocit
>>>>>"dílčích plnění"), případně možnost odvést DPH až ke
>>>>>konci
>>>>>roku, samozřejmě na základě smlouvy. Takže - ano, -
>>>>>hledám "únikovou možnost"
>>>>>
>>>>>Děkuji za Váš
>>>>čas.
>>>>
>>>>***
>>>>Zkuste
>>>>tady
>>>>http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-53EDF4E6-227E3A1D/cds/xsl/219_3986.html?year= ***
>>>
>>>Nezabralo. něco je špatně. na stránkách cds jsem,
>>>mám
>>>vybráno - příspěvky KVKDP - 39/23.03.05, a nic.
>>>špatně
>>>prohlížeč??
>>
>>*** Tak to nevím, já to zkoušela (pro jistotu) než
>>jsem Vám ten odkaz dala a fungovalo (?) .. ***
>
>*** :-)))))))))) tak teď už mi taky nejde - zkuste
>přes "aktuální" a je to březen :-)) ***
Už to zase funguje :-)))
Děkuji. Pořád se dostávám k témuž. Jsou dvě možnosti :-))) Ono jich je nějak vždycky víc. Nicméně zájem je na jedné. Tzn. dohodneme-li se smluvně, že pronajmu majetek s předpokládanou cenou pronájmu xx, ta ale bude fakturována ročně na základě zhodnocení fyzického opotřebení a v případě PC např. i morálního a bude celkově stanovena k 31/12 2006, k témuž datu i fakturována, mohu pak předpokládat, že mi FÚ nedoměří DPH? (u auta bych takový problém neměla, fyz. opotřebení usoudím dle stavu km a stavu auta, u kopírky taktéž ne, tam je počítadlo, ale u PC mám pořád pochybnosti). Jsem tady jediná, kdo "uloví špek"???
*** Ne. To, co budete fakturovat, musí být dílčí část nějakého celku. Můžete např. sjednat nájemné 3-12/2006 ve výši XX Kč s tím, že dílčí část bude fakturována třeba k 30.9.2006 ve výši ....Kč (poměrná část) a tohle datum, že bude pro tuto část datem UZP. Druhá část bude fakturována k 31.12.2006 a zase tohle datum bude pro tuto část DUZP. Pokud byste chtěla celý rok 2006, pak by to podle mě muselo být sjednané nájemné třeba na dva roky s tím, že dílčí část by se fakturovala k 31.12.2006 a měla by tohle datum jako DUZP a další dílčí část k 31.12.2007 zase s tímhle datem. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
12. 10. 2006 12:12
Dobrý den,
zamotala jsem se do dokladů jednoho klienta. Pronajme movitou věc, nájemní smlouvu uzavře v březnu, fakturovat chce až nyní. Jde o plátce DPH.
Nejsem si příliš jistá, že to lze (i když smlouva je takto připravena) - nejde o opakovaná plnění, tzn. povinně fakturovaná vždy ke konci zd. období DPH???
Poraďte, prosím.