Re: pohledávka
I v DE. § 23 je společným ustanovením platným jak pro FO, tak i pro PO.
Text § 23 odst. 3 zní: Výsledek hospodaření nebo ROZDÍL MEZI PŘÍJMY A VÝDAJI podle odstavce 2
a) se zvyšuje o ..... 12. ) 12. částku závazku zachyceného v rozvaze, který zanikl jinak .....
*** Já bych neřekla, že kruté, ale spravedlivé :-)) Druhá strana, která má neuhrazenou pohledávku ji má buď ve výnosech (PÚ) nebo "dodaňuje" při jejím zániku (DE). A druhá strana, která má neuhrazený závazek - ta, která nechce třeba platit nebo prostě ho nesplní - by z toho vyšla jen tak? Ten postižený, který své peníze nikdy neuvidí je zdaňuje, tak proč by ten, který svůj závazek nesplnil, by to měl mít lehčí? :-)) ***
Děkuji, paní Leo, já jsem si doteď neuměla vysvětlit ty stejné odstavce §23/3/a/12 a §5/10/a - v§23 jsou přece také poznámky o rozdílu mezi příjmy a výdaji u těch, kteří nevedou účto... Ty zákony, to je hrůza...
A radost mám i podruhé při vzpomínce, jak pan Vladimír 2 vehementně odmítal nějaký legální postup zaúčtování při zrušení závazku (v té debatě na Sagitu to byl přeplatek) vzájemnou dohodou - a vida, zákon na to dokonce pamatuje :-) Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
12. 10. 2006 14:10
V r. 2001 vznikla firmě pohledávka na přibližně 500tis. Kč. Necelá polovina této pohledávky se uhradila vzáj. vyrovnáním, takže zůstává v pohledávkách přes 250tis. Kč dosud.
Po dlouhých jednáních se majitelé firem dohodli, že pohledávku naše firma odpustí (zruší - nebude vymáhat).
Je možné vystavit dobropis k faktuře z r. 2001? Nebo jak je možné tuto pohledávku zlikvidovat a také zlikvidovat závazek u firmy, která jí původně měla zaplatit?