Re: pohledávka
I v DE. § 23 je společným ustanovením platným jak pro FO, tak i pro PO.
Text § 23 odst. 3 zní: Výsledek hospodaření nebo ROZDÍL MEZI PŘÍJMY A VÝDAJI podle odstavce 2
a) se zvyšuje o ..... 12. ) 12. částku závazku zachyceného v rozvaze, který zanikl jinak .....
*** Já bych neřekla, že kruté, ale spravedlivé :-)) Druhá strana, která má neuhrazenou pohledávku ji má buď ve výnosech (PÚ) nebo "dodaňuje" při jejím zániku (DE). A druhá strana, která má neuhrazený závazek - ta, která nechce třeba platit nebo prostě ho nesplní - by z toho vyšla jen tak? Ten postižený, který své peníze nikdy neuvidí je zdaňuje, tak proč by ten, který svůj závazek nesplnil, by to měl mít lehčí? :-)) ***
Děkuji, paní Leo, já jsem si doteď neuměla vysvětlit ty stejné odstavce §23/3/a/12 a §5/10/a - v§23 jsou přece také poznámky o rozdílu mezi příjmy a výdaji u těch, kteří nevedou účto... Ty zákony, to je hrůza...
A radost mám i podruhé při vzpomínce, jak pan Vladimír 2 vehementně odmítal nějaký legální postup zaúčtování při zrušení závazku (v té debatě na Sagitu to byl přeplatek) vzájemnou dohodou - a vida, zákon na to dokonce pamatuje :-) Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
12. 10. 2006 14:10
V r. 2001 vznikla firmě pohledávka na přibližně 500tis. Kč. Necelá polovina této pohledávky se uhradila vzáj. vyrovnáním, takže zůstává v pohledávkách přes 250tis. Kč dosud.
Po dlouhých jednáních se majitelé firem dohodli, že pohledávku naše firma odpustí (zruší - nebude vymáhat).
Je možné vystavit dobropis k faktuře z r. 2001? Nebo jak je možné tuto pohledávku zlikvidovat a také zlikvidovat závazek u firmy, která jí původně měla zaplatit?