Re: Kurzovné - celoživotní vzdělávání
>Dobrý den, moc prosím, mám tady doklad o zaplacení
>kurzovného za zimní semestr 1.ročníku - "Bakalářské
>tudium" - celoživotní vzdělávání.
>Bylo mi vysvětleno, že je to na dva roky, poté může (a
>taky nemusí ) pokračovat ve 3. ročníku a dostal by
>titul bakaláře.
>Jde mi o daňově uznatelné či ne.
>První dva roky vypadají jako, že ano, protože to může
>ukončit bez titulu, ale co potom, až se rozhodne, že
>bude pokračovat.. a získá titul.. a tím pádem to není
>vzdělávání, ale dosažení vysokoškolského vzdělávání??
>měla bych se řídit Daň z příjmu 586/1992 - par 6odst.
>9a? nebo 9D, tzn. pro firmu 9a je daňově uznatelný, 9d
>- jde ze zisku, nebo dańově neunatelný.
Dobrý den,
§ 6 ZDP se netýká daňově uznatelných nákladů ale příjmů ve Vašem případě asi ze zaměstnání -pro Vás by byl příspěvek dle odst. 9a) osvobozen od daně z příjmů. O výdajích - nákladech pojednává § 24. Zde by se dalo použít, aby byl výdaj pro podnikatele dańově uznatelný odst. 1 písm. j) bod 5 a konkrétně Vaše studium mít ošetřeno v kol. smlouvě nebo ve vnitřním předpisu zaměstnavatele, popř. sepsanou smlouvu o tom, že setrváte po určitou dobu v organizaci atd.
>
>
>Díky moc za všechny názory
>
>Blanka
Oldo, díky za upřesnění, jsem se blbě vyjádřila, jsem to chtěla všechno naráz.
To je ale docela zajímavé, ale je tam poznámka - účinnost od 1.ledna 2007. Ale to je vedlejší, to mě fakt zaujalo, to myslíte, že kdybych dala do kolektivní smlouvy nebo vnitřních předpisů, že si může pracovník zvýšit kvalifikaci - tj. ze střední školy na VŠ, že to je potřebné pro rozvoj a chod firmy, že mi to FU uzná, byla jsem na školení paní Procházkové, a ta tam několikrát zdůrazňovala, že nemůže jít o zvýšení vzdělání, tedy to ze střední školy na VŠ, že musí jít o doškolování. Já vím, že ona je odborník na závislou činnost, ale říkala to v návaznosti na daň z příjmu.
Díky moc
Blanka
Dobrý večer Blanko,
co se týká toho, že již jde o studium, dalo by se to obhájit tím, pokud bude obor studia pracovníka v souladu s činností firmy, bude mít smlouvu, že v organizaci setrvá "takovou a takovou dobu". Protože takový pracovník za tuto dobu přinese pro firmu větší příjmy (podložil bych to kalkulací), pak výdaj obhajoval obecně dle § 24 odst. 1 ZDP.
Dobré ráno, Oldo,
tak to je fakt pro mě zajímavé, pracovník to všechno splňuje, je to nutné a potřebné pro jeho práci, zadám kalkulaci konkrétně jemu, jde o ekonomicko-provozního ředitele, který si chce dodělat právě tuto formu. Tak a´t mi dá podklad:))))
Díky moc za názor a pomoc
Přeji příjemný den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
17. 10. 2006 10:08
Dobrý den, moc prosím, mám tady doklad o zaplacení kurzovného za zimní semestr 1.ročníku - "Bakalářské tudium" - celoživotní vzdělávání.
Bylo mi vysvětleno, že je to na dva roky, poté může (a taky nemusí ) pokračovat ve 3. ročníku a dostal by titul bakaláře.
Jde mi o daňově uznatelné či ne.
První dva roky vypadají jako, že ano, protože to může ukončit bez titulu, ale co potom, až se rozhodne, že bude pokračovat.. a získá titul.. a tím pádem to není vzdělávání, ale dosažení vysokoškolského vzdělávání??
měla bych se řídit Daň z příjmu 586/1992 - par 6odst. 9a? nebo 9D, tzn. pro firmu 9a je daňově uznatelný, 9d - jde ze zisku, nebo dańově neunatelný.
Díky moc za všechny názory
Blanka