Re: Dary - pěkně prosím
Proč byste odváděla DPH? To určitě ne :-) DPH odvádíte z příjmů/výnosů, nikoliv z toho, co vydáte. Co jste vystavila za daňový doklad??? Poskytnuté dary se účtují jen jako nedaňový výdaj a zohledňují se až v daňovém přiznání, pokud tedy splňují zákonem stanovená kriteria. Doporučuji vám absolvování nějakého kurzu pro daňovou evidenci nebo zakoupení dobré příručky (nic ve zlém).
Re: Dary - pěkně prosím
Domnívala jsem se, že tazatelka darovala peníze :-) U nich se dph skutečně neřeší.
U darovaného majetku se dph řešit musí, neboť nárok na odpočet dph je pouze u majetku použitého k ekonomickým činnostem, což dary nejsou. Pokud jste při pořízení majetku odečetli dph, musíte dph z toho darovaného majetku zase odvést (viz doklad o použití, cena obvyklá). Pokud víte již při pořízení, že nějaký majetek chcete darovat, je lépe dph na vstupu vůbec neuplatnit, pak nemusíte ani dodaňovat při darování. Viz též zákon o dph, zejména §72/1 a §29/1.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 10. 2006 14:59
Prosím o radu. Jsem OSVČ a poskytla jsem dar ve výši cca 5000,- a vystavila jsem daňový doklad. Musím odvést DPH a jak to zaúčtuji v peněžním deníku? Děkuji moc