Vedlejší roční příjem důchodce do 15 000 Kč

• (neregistrovaný)

9. 1. 2017 19:13

Prosím o odpověď na násl. otázku:  Jsem důchodce. Jako OSVČ jsem v roce 2016 podnikal, můj čistý příjem za toto období činil
    14 600,- Kč. Vím, že jako důchodce nemusím podat daňové přiznání. Sociální pojištění podávat je rovněž u mě bezpředmětné
    (nepřekročil jsem příjem 64 813,- v roce 2016). Ale jak je to se zdravotním pojištěním ? Za mě platí zdr. pojištění stát, ale při výše
    uvedeném výdělku platí propočet 14 600  x   0,5   x    13,5 %   =   985,50 Kč ?  -  což musím uhradit zdr. pojišťovně, nebo zde platí
    také limit  15 000,. Kč a nemusím hradit nic.   Děkuji za odpoVěď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 1. 2017 8:19

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

jak jste přišel na to, že jako OSVČ - podnikatel ve VČ nedaníte DPFO ?  Osvobozen od daně z příjmu  FO,  je pouze nahodilý příjem nepodnikatele ( např, prodej přebytků ze zahrádky fyzickou osobou do 30 -ti tis. / rok ) avšak tento příjem nesmí mít znaky podnikání, ( soustavné činnosti za účelem dosahování zisku ) pokud podnikáte, podáváte DP na FÚ a přehledy na OSSZ a ZP a platíte daň z příjmu FO. I když jistě po uplatnění slevy na dani ( na poplatníka ) bude pravděpodobně nulová.

Pokud jde o SP a ZP jste považován jako důchodce za vedlejší OSVČ a k tomuto tématu již bylo psáno.

• 10. 1. 2017 9:25

M.M. (neregistrovaný)

Jen doplním že máte pravdu v tom, že FÚ u důchodců - OSVČ, kteří mají skutečně příjem do 15 000,- / ročně nevyžaduje ( tedy mohou / nemusí ) podat DP k DPFO, je to právě s ohledem uplatněné slevy na poplatníka, kdy sleva v takto nízkém příjmu vynuluje daňovou povinnost, takže stejně nic nedaní.

Naopak pokud přesáhnou celkové příjmy ( vč, důchodu ) 840 tis. pak se zdaňuje nejen příjem z podnikání ale i důchod.

• 10. 1. 2017 10:00

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

ještě Vám tedy udělám takový přehled, nevím zda je víše popsáno srozumitelné,

tedy jste důchodce a přivyděláváte si jako OSVČ ( podnikatel )

A) DP a daň z příjmu na FÚ, pokud vyděláte do 15 000,- / rok v podnikání ( můžete / nemusíte ) podat DP na FÚ, daň 15% je vypočítaná  ( pozor nejde o osvobození ) ale slevou na poplatníka ( 24 840 ) se vypočtená daň z příjmu vynuluje. Takže nic  na DPFO FÚ nedoplácíte.

- pokud by jste měl ještě příležitostný ( jednorázový ) příjem  ( mimo podnikání ) například prodej ze zahrádky, prodej medu, adt. do částky 30 000,- pak jde o příjem osvobozený a ten nikde neuvádíte, ani v DP pro FÚ.

- naopak pokud budete dělat vysoce odbornou práci a vyděláte vč. vyplaceného důchodu na nad 840 000,- / rok daníte na FÚ vše ( bohužel vč. důchodu) a to 15% daň z příjmu FO.

B) SP a důchodce OSVČ - do částky rozhodného příjmu 64 813 neplatíte ani zálohy ani nedoplácíte SP. Pokud jde o papírové podání přehledu na OSSZ ( pro formalitu ) nevím zda to vyžadují nebo ne.

C ) ZP jako důchodce OSVČ jste OSVČ vedlejší a podáte si přehled na svou ZP a doplatíte ZP vypočtené pouze z dosaženého příjmu z podnikání dle §7. Následné zálohy na ZP a jejich placení záleží také na výši dosaženého příjmu, při takto nízkém výdělku nebudete muset pravděpodobně platit zálohy, jen při podání přehledu za rok, doplatíte ZP jednorázově.
      Pokud by jste měl příjmy například z nájmu / bytu dle § 9, tak to ZP nepodléhá.

• 11. 1. 2017 4:45

Vlasta (neregistrovaný)

„- naopak pokud budete dělat vysoce odbornou práci a vyděláte vč. vyplaceného důchodu na nad 840 000,- / rok daníte na FÚ vše ( bohužel vč. důchodu) a to 15% daň z příjmu FOˇ“.
      Ustanovení bylo zrušeno nálezem Ústavního soudu Pl. ÚS 18/15 a platí již pro rok 2016.

• 11. 1. 2017 7:52

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

děkuji za doplnění, nevěděl jsem to.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).