Dobrý den,
to by potřeboval každý, ale dejme tomu tedy, budete podnikat v ČR nebo v USA ? pokud v USA není nač odpovídat.
Pokud v ČR poskytujete nějakou službu společnosti se sídlem v USA, vyřídíte si ŽL v ČR, plátce DPH budete jen za splnění podmínek v ČR, předpokládám že dobrovolně ne , tedy plátce DPH nebudete, účtujete tedy za službu (předpokládám té spol. do USA ) bez DPH.
I kdyby jste plátce DPH byl, poskytujete služby do USA tj. tzv 3. země mino EU ( tam - v USA žádná DPH více než pravděpodobně není ) tak na co a jak je chcete identifikovat ? Služby do 3. zemí jsou osvobozeným zdanitelným plněním.
Jako OSVČ si povedete daň. evidenci příjmů/ výdajů v excelu, nebo uplatníne%-ní paušál a daníte 15% DPFO, budete si platit také SP a ZP ( vše v ČR )
A můžete podnikat.
Zjistete si hlavne, kde bude skutecne misto plneni, resp. kde ma sidlo ten, kdo vam za sluzbu zaplati. Jestli platba prijde z americke pobocky Amazonu, vse ok jak vyse bylo uvedeno. Pokud prijde platba z pobocky v EU tak identifikovana osoba + souhrne hlaseni VIES. Napr. google realizuje platby v EU z Irska. Amazon nevim. V pripade id. os. preju hodne stesti na financaku s prihlaskou ;) kterouusite podat tusim do 15ti dnu od uskutecneni plneni a pokud jeste nevite kolik vam za.sluzbu zaplati tak holt fiktivni fakturka (ktera amazon mezajima), ale financak ano. Lip jak bude zalohova at pak nemusite moc opravovat ucto a souhrne hlaseni, kt. do 25. dne nasledujiciho mesice po mesici kdy vzniklo plneni, musite podat.
Mockrát děkuji za odpověď Amazon v USA platí daně také v USA. Já jsem se právě bál toho že když využiji jejich inzertní reklamu tak budu muset být identifikovaná osoba, stejně jako tomu je při využití reklamy na fb nebo u googlu. Takže vše budu evidovat stejné jako například u e-shopu v ČR?
Děkuji
Dobrý den, jde mi pouze o to že já sice poskytuji služby Amazonu ale od Amazonu také budu přijímat služby jako PPC reklamu a FBA (to že to za mě rozešle zákazníkům) právě proto se obávám že bych se měl stát identifikovanou osobou. Omlouvám se že mám tak hloupé otázky, bohužel odpovědi na toho téma se shání velice těžko.
Děkuji
Musíte si zaplatit poradce, to není o tom, že vám nechci odpovědět, toto je složité téma a je potřeba přesně pochopit rozsah vaší činnosti, charakter služeb poskytovaných i přijatých, co vlastně děláte pro Amazon a co naopak, jakou formou, zejména s ohledem na sídlo obou subjektů.
Já Vám tu nebudu psát o problematice, pokud nechápu plně její obsah a formu, já odpovídám proto, že si tím cvičím své znalosti ve skutečnosti to dělám pro sebe a zdokonaluji se v tématech které mě zajímají v mé profesi, v rozsahu co vím.
Nemá smysl se točit stále dokola, pokud chcete podnikat musíte být připraven také investovat do svého podnikání i za cenu, že si koupíte poradenství a čas účetních, daňových, právních poradců, zejména pokud máte komplikované situace.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 1. 2017 19:38
Dobrý den,
rád bych se zeptal jak je to s daněmi pokud bych chtěl podnikat na Amazonu v USA. Stačí být neplátcem DPH? Jak je tomu u placené reklamy na Amazonu? Nevzniká mi díky ní povinnost stát se identifikovanou osobou? Pokud ano jak přiznám dph např. z té placené reklamy když v USA nemají dph?
Děkuji za odpovědi