Dobrý den paní Kuřeová,
je-li poskytovaná stravovací služba hrazena místo peněz stravenkami, stále podléhá EET. Stravenky jsou ceniny nahrazující peníze. Jde tedy o to, kdy je dosažena "tržba".
O vyjmutí "stravenek" z režimu EET lze uvažovat jen v případě vztahu k zaměstnancům - dle § 12 odst. 3 písm. c) zákona o evidenci tržeb jsou tržby "ze vztahu souvisejícího s pracovněprávním nebo obdobným vztahem" vyloučeny z EET. Zde jde o případy, kdy zaměstnavatel poskytuje zaměstnancům ceniny a část jejich hodnoty je zaměstnancem zaměstnavateli uhrazeno v hotovosti.
Pokud tedy stravenky souvisejí výhradně se zaměstnanci, EET se na ně nevztahuje. Pokud stravenky jsou hotovostní formou tržby, EET se na ně vztahuje. Ať už host v restauraci zaplatí stravenkou nebo penězi (či kombinací obojího), jde o tržbu, která by se měla objevit na účtu 604.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
16. 1. 2017 11:21
Dobrý den, léta účtuji o stravenkách v pohostinství v programu účto2000. Našla jsem si Vaši verzi účtování stravenek a jelikož se mi zdála být logická, napsala jsem Ing. Tichému zda je v evidenci stravenek nějká změna. Odepsal, mi že v programu se nic nezměnilo. Stravenky se účtují stále stejně. T.j. nikoliv do tržby, ale převedou se do pohledávek a zde se vyúčtuje DPH a při obdržení faktury od Sodexo se uplatní provize
do výdajů. V pohledávkách v okamžiku přijetí faktury od Sodexo vystavím daňový doklad na stravenky. V bance účtuji daňově uznatelný příjem. Hostinská mi předložila k zaúčtování denní tržby za prosinec. Na účtence není o stravenkách ani řádka. Tak nevím, jestli tam musí být z důvodu EET uvedeny.
Děkuji za odpověď.Anna Kuřeová