Dobrý den,
asi si skutečně vezměte externí účetní a daňové služby, toto je poradna pro jednoduchá řešení v konkrétních případech. Není zde asi prostor odpovídat na desítky otázek v jednom příspěvku s celým spektrem vašeho podnikání, to je na popsání 10 ti stran A4 a kdo by Vám chtěl suplovat práci účetních a daňových poradců ?
ale třeba se Vám do toho někdo pustí ....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
18. 1. 2017 11:27
Mám dotaz ohledně vystavování dokladů v této situaci:
- nejsem plátce DPH
- uplatňuji výdaje procentem z příjmů
- chci prodávat autorské dílo (e-book ve formátu .pdf) přes internet, platby půjdou přes platební bránu (cena do 1 000 Kč), jestli jsem to správně pochopila, budu prodávat licenci?
- musím při prodeji vystavit kupujícímu nějaký doklad? nebo pouze na jeho žádost? a co musí obsahovat? co přesně napsat do předmětu koupě? v jakém zákoně to najdu, co vystavovat za doklad?
- pokud doklad vystavovat nemusím, co bude podkladem do “účetnictví”? stačí výpis z platební brány o přijatých platbách? případně můžu na konci roku vystavit nějaký souhrnný doklad a jaký?
- a jak se změní situace, pokud budu chtít tento e-book prodávat i na Slovensko? podle všeho se budu muset stát osobou identifikovanou k dani – jaký doklad pak vystavovat a co musí obsahovat?
- je pravdou, že když jsem neplátce DPH, tak na faktuře se nesmí objevit žádné částky spojené s DPH ani datum zdanitelného plnění? a to platí, i když budu osoba identifikovaná k dani? znamenalo by to totiž, že můj systém by musel umět rozlišovat, zda se jedná o českého nebo slovenského zákazníka a podle toho generovat odlišné faktury – je to takto nutné nebo můžu pro ČR mít na faktuře DPH 0 a datum zdanitelného plnění, pokud bych byla osobou identifikovanou k dani?
- musí vystavované doklady dodržovat posloupnou číselnou řadu? tj. čísla se nesmí vynechávat?
Učinila jsem stejný dotaz na účetní, ale ta z toho byla zmatená jak lesní včela, tak jsem učnila dotaz na místně příslušný finanční úřad, který mi na nic neodpověděl a místo toho mi poslal seznam daňových poradců. Tak zkouším, jestli to bude vědět někdo tady.Díky za odpovědi