Prodej e-booku neplátcem DPH - jaké vystavovat doklady

• 18. 1. 2017 11:27

Mám dotaz ohledně vystavování dokladů v této situaci:

• nejsem plátce DPH 

•    
    • uplatňuji výdaje procentem z příjmů 

•    
    • chci prodávat autorské dílo (e-book ve formátu .pdf) přes internet, platby půjdou přes platební bránu (cena do 1 000 Kč), jestli jsem to správně pochopila, budu prodávat licenci? 

•    
    • musím při prodeji vystavit kupujícímu nějaký doklad? nebo pouze na jeho žádost? a co musí obsahovat? co přesně napsat do předmětu koupě? v jakém zákoně to najdu, co vystavovat za doklad? 

•    
    • pokud doklad vystavovat nemusím, co bude podkladem do “účetnictví”? stačí výpis z platební brány o přijatých platbách? případně můžu na konci roku vystavit nějaký souhrnný doklad a jaký? 

•    
    • a jak se změní situace, pokud budu chtít tento e-book prodávat i na Slovensko? podle všeho se budu muset stát osobou identifikovanou k dani – jaký doklad pak vystavovat a co musí obsahovat? 

•    
    • je pravdou, že když jsem neplátce DPH, tak na faktuře se nesmí objevit žádné částky spojené s DPH ani datum zdanitelného plnění? a to platí, i když budu osoba identifikovaná k dani? znamenalo by to totiž, že můj systém by musel umět rozlišovat, zda se jedná o českého nebo slovenského zákazníka a podle toho generovat odlišné faktury – je to takto nutné nebo můžu pro ČR mít na faktuře DPH 0 a datum zdanitelného plnění, pokud bych byla osobou identifikovanou k dani? 

•    
    • musí vystavované doklady dodržovat posloupnou číselnou řadu? tj. čísla se nesmí vynechávat?

Učinila jsem stejný dotaz na účetní, ale ta z toho byla zmatená jak lesní včela, tak jsem učnila dotaz na místně příslušný finanční úřad, který mi na nic neodpověděl a místo toho mi poslal seznam daňových poradců. Tak zkouším, jestli to bude vědět někdo tady.
    Díky za odpovědi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 1. 2017 12:43

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

asi si skutečně vezměte externí účetní a daňové služby, toto je poradna pro jednoduchá řešení v konkrétních případech. Není zde asi prostor odpovídat na desítky otázek v jednom příspěvku s celým spektrem vašeho podnikání, to je na popsání 10 ti stran A4 a kdo by Vám chtěl suplovat práci účetních a daňových poradců ?

ale třeba se Vám do toho někdo pustí ....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).