Nákup zboží

• (neregistrovaný)

24. 10. 2006 18:25

Nevím, jak zaúčtovat, když firma dostane zboží, za které nemusí zaplatit. Následně toto zboží prodá. Konkrétně se jedná o cigarety, které dostane jako bonus. Dostane ho na základě dokladu, který splňuje všechny náležitosti daňového dokladu, takže je i možnost odpočtu DPH. Účtuje metodou B. Takže 504,343/xxx, při prodeji 211/604,343. Ale jaký účet použít místo xxx? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 10. 2006 20:48

Lucie (neregistrovaný)

Re: Nákup zboží
      Řekla bych, že pro vás je vlastně i to získání cigaret zdarma výnos, proto bych fakturu zaúčtovala normálně na 321 a pak ji "uhradila" zápočtem a z 321 bych přesunula na nějaký výnos... např. na mimořádnél.

• 24. 10. 2006 21:30

Martas (neregistrovaný)

Ale to bych to měla ve výnosech 2x. Když to prodám, tak to přece ve výnosech mám. Já bych to vlastně neměla dávat ani na 504. Tak teď už vůbec nevím, jak na to.

• 24. 10. 2006 22:45

xxl (neregistrovaný)

Zaúčtujte to normálně na pořízení zásob a z pořízení na zásoby na skladě. Skladové účetnictví si samo zásoby zprůměruje. Průměrná cena tedy klesne, vy budete odepisovat za nižší cenu na 504 a tam se projeví zisk. Pokud účtujete s cenovými rozdíly, klidně to naúčtujte do cenových rozdílů.

• 24. 10. 2006 22:50

xxl (neregistrovaný)

Dodatek - nějak mně vypadlo myšlení. Žádné účtování nebude, jen dodávku vezměte na sklad, skladové účetnictví si cenu zprůměruje (průměrná cena dané položky bude nižší, méně Kč odepíšete na 504 a tím se projeví zisk.)
      Omlouvám se.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).