Dobrý den pane Elischere,
údaje v tabulce DP týkající se daňové evidence budete uvádět k datu přerušení podnikání, tj. k 30.6.2016. Úpravy základu daně provádíte je v případě, že do podání DP za rok 2016 nezahájíte opětovně podnikatelskou činnost.
Pokud jste podnikání k danému datu přerušil a opětovně nezahájil, upravujete základ daně dle § 23 odst. 8 písm. b) bod 2. zákona o daních z příjmů. Úpravy se dějí k datu 30.6. Ve Vašem případě tedy "upravujete" o hodnotu závazku a pohledávky, které Vám byly zaplaceny až v červenci.Rovněž tak o závazky související se mzdami za červen.
Tyto hodnoty uvádíte do tabulky E přílohy č. 1 daňového přiznání, což se pak přenáší do ř. 105 a ř. 106 DP. Jak byol řečeno, budete tak postupovat i u závazků z mezd (a souvisejícího pojistného hrazeného až v červenci).
Máte pravdu, že z hlediska základu daně z příjmů fyzických osob je jedno, zda budete údaje vykazovat na ř. 105 a 106 DP nebo rovnou v příjmech a výdajích. Vzhledem k povinnosti vyplnit také přehledy pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu, zde ovšem rozdíl je.
a) Sociální, resp. důchodové pojištění
Pro účely důchodového pojištění je vyměřovací základ, který uvádíte do přehledu stanoven v § 5b odst. 1 zákona č. 589/1992 Sb. takto:
"Vyměřovacím základem osoby samostatně výdělečně činné pro pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti je částka, kterou si určí, ne však méně než 50 % daňového základu; daňovým základem se pro účely tohoto zákona rozumí základ daně nebo DÍLČÍ ZÁKLAD DANĚ stanovený podle § 7 zákona o daních z příjmů z příjmů ze samostatné činnosti PO ÚPRAVĚ podle § 5 a 23 zákona o daních z příjmů..."
b) Zdravotní pojištění
Pro účely zdravotního pojištění je vyměřovací základ, který uvádíte v přehledu pro zdravotní pojišťovnu, definován v § 3b zákona č. 592/1992 Sb. takto:
"Vyměřovacím základem u osoby samostatně výdělečně činné je... 50 % příjmu ze samostatné činnosti po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení."
Na rozdíl od důchodového pojištění, kde při určení vyměřovacího základu JSOU ZAHRNUTY ÚPRAVY DLE § 23 ZDPř, pro účely zdravotního pojištění budete vycházet pouze z rozdílu příjmů a výdajů, a k úpravám uvedeným v tab. E Přílohy 1 DP, resp. v ř. 105 a 106 DP NEBUDETE PŘIHLÍŽET.
Doporučujeme tedy postupovat výše uvedeným způsobem, tedy závazky a pohledávky uvést do tabulky E DP a následně pak do přehledů přenést správnou výši vyměřovacího základu.
S přáním pěkného dne
Jana Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
22. 1. 2017 23:19
Dobrý den,
prosím o radu.
Jsem podnikatel ve službách vedoucí daňovou evidenci (skutečné náklady) a v roce 2016 jsem k 30.6.2016 přerušil živnost, odhlásil či převedl na jiného podnikatele zbylé zaměstnance a nechal se zaměstnat.
Nyní řeším daňové přiznání za rok 2016. Vím, že ze zákona jsem povinen upravit základ daně o závazky a pohledávky nevypořádáné k 30.6.2016.
U mě osobně jde o to, že poslední faktura (závazek) od firmy, která mě fakturovala měla splatnost 13.7.2016 (tedy již v době přerušeného podnikání), a má jedna pohledávka téže firmě v tentýž den. Nemám žádný hmotný majetek (pouze drobný), žádné zásoby apod.
Je skutečně nutné vypočítat základ daně jen do 30.6.2016 a pak v přiznání využít řádků 105 a 106?
Nebo je možné dobíhající platby normálně započítat do základu daně (dělám přeci přiznání za celý rok) a nic neupravovat (výsledek bude stejný).
Nota bene..mzdy za 6/2016 mým zaměstnancům jsem rovněž rozeslal až v červenci, tedy i s tím bych musel operovat?
A dále v tabulce u daňové evidence v daňovém přiznání budu uvádět v mém případě přerušení konečné stavy banky a hotovosti k 31.12. nebo 30.6.?
Názory oslovených účetních se totiž liší.
Děkuji za info a jsem s pozdravem
Martin Elischer