Re: Převzetí dluhu FO-s.r.o.
Stalo se to tak, že FO platila dle kalendáře, tudíž byly zaplacené 3 splátky a pak převzala dluh s.r.o. a FO ukončila činnost. Jiné smluvní ošetření mezi FO a s.r.o. než je smlouva o převzetí dluhu s třemi stranami (FO, s.r.o. a poskytovatel úvěru) není.Úvěr je na 7 let. Původní FO je nyní společníkem té s.r.o.
*** A ten stop-stav - to převzetí závazku bylo v celé té původní výši? Převzetí by mělo být jen ve výši zbývající části nesplaceného úvěru, ne? To, co SRO převzalo, by mělo být snížené o ty uhrazené splátky fyzickou osobou....(?) ***
*** Já nepředpokládám, že by to úvěrová společnost chtěla dvakrát :-)) Na dálku se to špatně soudí, když to člověk nevidí - podívejte se do té "postupující smlouvy" a něco z toho zkuste napsat. Název smlouvy (převzetí, přistoupení,...), nějaký ten §, kterým se smlouva řídí a pak ty částky kolik a jak mají jít. Ty odpovědi by měly být v té smlouvě ***
*** :-) To nic - to může být i chyba ve mě, že tak krkolomě kolikrát píšu :-)) Chtěla jsem, ať z té smlouvy, kterou máte před sebou (o tom převzetí), něco opíšete. Ať mi TADY opíšete hlavičku té smlouvy, bude v ní i kterým paragrafem se řídí a bude tam nějaký stav dluhu a částka, která se přebírá. V té Vaší už sepsané smlouvě ty odpovědi asi budou. A já ji nevidím - Vy ano :-) ***
Zřejmě nejde o prodej a nákup závazku, ale o postoupení dluhu. Postupujte podle občanského zákoníku § 531 (písemná forma, souhlas věřitele atd.)
Smlouvu potom zaúčtujete MD 315 - ostatní pohledávky (za starou společností), / DAL 32x - závazky k původnímu věřiteli.
Pokud jde o závazek z obhodního styku bude účet číslo 321, pokud jiný, bude účet č. 325 Ostatní závazky.
Vypořádání: Stará společnost uhradí nové společnosti částku postoupeného dluhu = MD 221 / DAL 315. Nová společnost uhradí částku dluhu původnímu věřiteli MD 321 nebo 325 / DAL 221.
Pozor, tímto jednoduchým účtováním to pravděpodobně nedostanete do saldokonta. Bude nutno zvlášť dopsat.
Nechci se vám plést do debaty, ale je třeba brát v úvahu i kupní smlouvu (vč. nějaké fakturace) na automobil - vznik závazku vůči FO (asi vyrovnání zápočtem s pohledávkou z titulu převzetí dluhu. Dále je důležité dořešit u FO i "dluh převzatý s.r.o." včetně rozklíčování jednotlivých položek dluhu.
Dluh je převzat od určitého data, takže u FO už nějaké splátky a jiné související výdaje naběhly. Obvykle bývá u přebírajícího barevně odlišeno ve splátkovém kalendáři.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
25. 10. 2006 14:28
Dobrý den,
poradil by někdo prosím, jak zaúčtovat následující? Je to pro mne oříšek. Podnikatel FO si v květnu pořídil do podnikání (na IČ) osobní automobil formou úvěru (6000 záloha hotově a zbytek úvěr). V červenci podnikatel ukončil svoji činnost a založil s.r.o. S firmou, která poskytla úvěr si FO a s.r.o. uzavřeli též v červenci smlouvu o převzetí dluhu z úvěrové smlouvy, dále pak kupní smlouvu na zmíněný automobil (400.000 Kč). Nevěděl by někdo jak to u s.r.o. zaúčtovat. S.r.o. dostala splátkový kalendář, kde jsou i ještě tři splátky, které zaplatila FO.
Jaké souvztažnosti použít u:
1. Převzetí dluhu
2. Předpis splátek a jejich úhrada, které zaplatila FO
3. Předpis splátek a jejich úhrada, které zaplatila s.r.o.
Pokud jsem to napsal málo srozumitelně, omlouvám se, mohu když tak napsat více.
Děkuji moc.