Dobrý den,
dr. byt můžete pouze podnajímat se souhlasem dr. ( vlastníka ) jinak ano, můžete dávat do příjmu pouze čistý výnos ( očištěný od poplatků a nájmu dr. ) energie jsou dvojího typu buď si je platí podnájemník sám ( pak není co započítávat ) nebo je platíte a nájemník je má v podnájemném, pak zase čistý výnos ( tržba ) z dr. bytu očistíte i o energie jako o tzv. průtočnou položku.
čistý výnos je vaším příjmem na který si dáte 30% paušálu. ve vašem případě tedy 6000,- ( očištěná tržba ) 30% paušál -1800 = 4200,- ZD dle §9
Druhá možnost je započítat celý výnos oproti celým nákladům ( za náklady lze brát i fondy, podle stanoviska GFŘ to lze výkladem od roku 2015 za předpokladu že fondy slouží pro pokrytí provozních výdajů správy domů ), může to být výhodnější za předpokladu že máte s bytem i vedlejší náklady jako opravy které převyšují 30% - ní paušál.
pak to vypadá :
10000 tržby
-4000 náklady nájmu a fondů družstva
- 500 energie ( pokud platíte samostatně )
-2000 opravy BJ
--------
3500 ZD dle §9
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
26. 1. 2017 7:04
Mám družstevní byt, který pronajímám. Vím, že příjem z pronájmu musím dát do DP, ale známá mi říkala, že budu započítávat jenom rozdíl mezi tím, co platím já pravidelně družstvu a tím, co mi dá ten nájemník. Takže, když já platím družstvu pravidelně 4 000 měsíčně a od nájemníka dostanu 10 000, tak budu přiznávat jen 6000 za měsíc a energie se do toho prý nepočítají. A že si můžu v DP dát ještě výdaje ve výši 30%.