Hlavní navigace

účtování stravenek

  • (neregistrovaný) 88.102.57.---

    6. 11. 2006 13:32

    Jsme s.r.o., dáváme zaměstnancům stravenky, jak a kdy zaúčtovat,
    když všichni říkají, že se mají dávat dopředu.
    Účtujeme poslední den v měsíci podle docházky část do nákladů 527 a část jako pohledávky za zaměstnanci.Je to tak správně nebo
    musíme účtovat výdej nějak na začátku měsíce a pak doúčtovat( např.vrácení strav. z důvodu nemoci.)?
    A ještě druhá otázka jak je to se stravným.Můžeme ho vyplatit až
    další měsíc nebo také nejpozději poslední den v měsíci a zaúčtovat na 512?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 11. 2006 13:40

      Anonymní (neregistrovaný) 213.194.247.---

      Re: účtování stravenek
      1. den v měsíci výdej 20 ks stravenek na měsíc (1 zaměstnanec, prac. dnů 20).
      1. den následující měsíc zjistíte dle docházky, že zaměstnancec odpracoval pouze 5 dnů a 15 stravenek by měl vrátit. Tento následující měsc má 21 prac. dnů, zaměstnanec by měl dostat 21 stravenek , odečtete 15 z min. měsíce a vydáte fyzicky pouze 6 stravenek.
      K 31.12. musí zaměstnanec vrátit zbylé stravenky a vy stornujete zápis 527/213 a 33x/213.

    • 6. 11. 2006 13:48

      Daniela (neregistrovaný) 88.102.57.---

      Re: účtování stravenek
      A to vrácení stravenek opravdu stačí až 31.12.?
      A nevíte kdy účtovat to stravné, jesti ten měsíc nebo se může i o měsíc později.Mockrát děkuji.

    • 6. 11. 2006 13:59

      Anonymní (neregistrovaný) 213.194.247.---

      Re: účtování stravenek
      Doporučuji účtovat hned při výdeji stravenek, tedy 1. den v měsíci (lze i v měsíci předcházejícím, např. na únor lze vydat stravenky již 31. ledna). Důležité je, aby k 31.12. byly stravenky řádně zúčtovány. Vydané stravenky navíc buď vráceny (213/527) nebo přeúčtovány z nákladů jako pohledávku za zaměstnanci (33x/527).
      Mezi měsíci pouze vždy vydáte o tolik stravenek méně, kolik by vám mělo být z min. měsíce vráceno.
      Pouze připomínám, že do hodnoty stravenky se zahrnuje i provize, tedy při výpočtu 55 % daňových nákladů musí být zohledněna i tato provize (provizi účtuji na 518 se sam. AÚ).

    • 6. 11. 2006 14:13

      Daniela (neregistrovaný) 88.102.57.---

      Re: účtování stravenek
      >>A to vrácení stravenek opravdu stačí až 31.12.?
      >>A nevíte kdy účtovat to stravné, jesti ten měsíc nebo
      >>se může i o měsíc později.Mockrát děkuji.
      >Doporučuji účtovat hned při výdeji stravenek, tedy 1.
      >den v měsíci (lze i v měsíci předcházejícím, např. na
      >únor lze vydat stravenky již 31. ledna). Důležité je,
      >aby k 31.12. byly stravenky řádně zúčtovány. Vydané
      >stravenky navíc buď vráceny (213/527) nebo přeúčtovány z
      >nákladů jako pohledávku za zaměstnanci (33x/527).
      >Mezi měsíci pouze vždy vydáte o tolik stravenek méně,
      >kolik by vám mělo být z min. měsíce vráceno.
      >Pouze připomínám, že do hodnoty stravenky se zahrnuje
      >i provize, tedy při výpočtu 55 % daňových nákladů musí
      >být zohledněna i tato provize (provizi účtuji na 518
      >se sam. AÚ).
      Děkuji, jen nevím jaká provize, a jestli někdo nevíte k jakému datu účtovat do nákladů to stravné.
      Přebrala jsem účetnictví, kde vedli deník spotřeby stravenek a v daném měsíci účtovali měsíc předcházející.Tzn pokud bylo odpracováno min.měsíc 200 dnů, vydali měsíc následující 200 stravenek.Dělali to zpětně. Učtovali deník v daném měsící - v textu bylo napsáno za měsíc předcházející. Tak nevím, co s tím. Asi začnu od nového roku po svém.
      >

    • 6. 11. 2006 14:14

      Simča (neregistrovaný) 80.188.107.---

      Re: účtování stravenek
      Při výdeji účtuji jen pohledávku za zaměstnanci 335/213 a až na konci měsíce zjistím na kolik stravenek měl zaměstnanec nárok, zaúčtuji do nákladů tento nárok - tj.55% 527/335 a 45% vyrovnání srážky ze mzdy zaměstnance 331/335. Pokud má zaměstnanec na konci měsíce stravenky vrátit (nebo v případě odpracování více .... dostat další stravenky), postupuji stejně a vydám jim méně (nebo více) stravenek než mají na další měsíc dostat.
      Stejně postupuji na konci roku, protože často již zaměstnanci nemají stravenky, které by mi mohli vrátit. Pouze vyčíslím pohledávky a nechám si je od zaměstnanců odsouhlasit (podpisem). Na začátku roku opět vydám stravenek méně (nebo více) podle vyrovnání z prosince.
      Účtování pohledávek mi přijde logičtější, než dávat rovnou do nákladů, pokud ještě nevznikl nárok (odpracovnými dny).

    • 6. 11. 2006 16:36

      DM (neregistrovaný) 212.158.149.---

      Re: účtování stravenek
      Jde-li o stravné z cesťáků, záleží na vašich požadavcích a způsobu práce kam je zaúčtujete. Nejlépe do měsíce kdy vznikly, ale nevadí zaúčtujete-li je později, nejpozději ve posl. období roku.

    • 6. 11. 2006 16:56

      Anonymní (neregistrovaný) 213.194.247.---

      Re: účtování stravenek
      Příklad z "PORADCE":
      Příklad
      Obchodní společnost Česká textilní, a.s., zajišťuje stravování svých zaměstnanců nákupem stravenek Ticket Restaurant, kterými je možno platit jídlo v určené síti restaurací. Stravenky mají jmenovitou hodnotu 60,00 Kč. Provize za zprostředkování stravenek činí včetně DPH 2,40 Kč na jednu stravenku. Obchodní společnost poskytuje na stravování svých zaměstnanců příspěvek ve výši 40 Kč na každou stravenku. V září 2005 koupila 500 stravenek a zaměstnancům prodala 400 stravenek. Cenu stravenky pro zaměstnance stanovila podle této kalkulace:

      cena stravenky 60 Kč

      příspěvek zaměstnavatele 40 Kč

      prodejní cena stravenky pro zaměstnance 20 Kč



      O uskutečněných operacích provede tyto účetní zápisy:
      Popis účetního případu

      1) Faktura za stravenky celkem 31 200,00 Kč
      - 213/321 30000,00 = stravenky
      - 518/321 1010,00 = provize za zprostředkování
      - 343/321 190,00 = DPH k provizi

      2) Prodej stravenek
      - náklad 527/213 16000,00
      - úhrada zaměstnanci v hotovosti 211/213 8000,00
      nebo pohl, za zam. 335/213 8000,00 a násl. úhrada 211/335 nebo srážkou ze mzdy 331/335.

      Já dodávám: cena za stravenku vč. provize je 60,00 + 2,02 (provize za 1 stravenku bez DPH) = 62,02. Z toho 55% činí 34,11 Kč daňově uznatelný náklad. Rozdíl mezi (40,00 Kč + 2,02)
      42,02 a 34,11 bude pro společnost nedaňovým nákladem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).