Dobrý den,
naopak, ptáte se na jedno z nejtěžších témat. Toto je složité a odpověď daň. poradcem by byla spíše na místě.
Jako IO, poskytnete li službu do EU podnikající osobě s DIČ ( VAT ) s místem plnění v EU pak přenesená DPH ( na Vaší FA DPH 0% + přenos VAT REVERSE ), obdobně u neplátce, ten se v tomto případě stává IO.
V případě prodeje zboží ( dodání ) do EU občanům (nepodnikatelům ) jde o tzv. zasílání a sledujete limit obratu, pokud jej překročíte musíte se registrovat v dané zemi jako plátce.
To je ( ten popis - ne že překračujete limit obratu ) pravděpodobně Váš případ, pak fakturujete částku bez daně ( jako neplátce a není ani přenos ). V ČR můžete vystavit i zjednodušený daň. doklad ( bez identifikace protistrany ) do 10 -ti tisíc, neumím odpovědět zda i v tomto případě, zahraničního obchodu, vzhledem k tomu, že se sleduje označení protistrany, bylo by lépe a prokazatelnější označit také Vašeho odběratele ( jméno a adresa ) . To také s ohledem na ostatní povinnosti prodeje ( jako je doklad k záruce, k ujednáním OP, aj. )
V případě prodeje ( dodání ) zboží do EU tamnímu plátci ( s VAT ) českým neplátcem, je dodání osvobozeno, a nevzniká povinnost registrace. Fakturujete bez daně - "žádná tam není" a není ani přenos.
V případě poskytnutí služby občanu nepodnikateli se sídlem v EU českým neplátcem, Vám taktéž nevzniká povinnost registrace, opět FA bez daně a není ani přenos.
Upozorňuji, že pokud by byl v ČR někdo již plátce DPH - výše uvedené neplatí a bude vše zase jinak.
Pokud to pomuze k upresneni me situace, tak ja zadne (fyzicke) zbozi neprodavam. Kdyz to zjednodusim, tak muj business spociva v prodeji pocitacove generovanych obrazku. Tj. mam webovy server a kdyz nejaky klient pozda o vygenerovani obrazku s textem "Hello world!", tak mu ten server takovy obrazek vygeneruje. To je cele a ja svym klientum pouze fakturuji mesicni castku za pouzivani takove sluzby. Tj. kdyz plati, tak jim ty obrazky ten server generuje, kdyz neplati tak zadne obrazky negeneruje, take zadne reklamace, zaruky a jine ujednani neresim a moji klienti take ne.
Vzhledem k tomu, ze mi klienti dosud byli pouze z mimo EU, tak fakturovani bylo jednoduche a paradoxne komplikace nastava pri fakturovani na jednotnem trhu EU.. ??? Trochu me to dovadi k presvedceni, ze je lepsi/jednodussi delat business mimo EU, coz je dost smutny, ale co uz..
Bude se nejak lisit dodavani takovychto sluzeb do EU od fyzickeho zasilani zbozi? Musim ci nemusim v tomto pripade sledovat limit obratu pro danou zemi? Osobne bych rekla, ze nemusim a pri dodavani takovychto sluzeb by mi nikdy nemela hrozit povinnost registrovat se jako platce v jine zemi EU. Chapu to spravne?
Ta Vase posledni veta se me netyka, protoze zadne sluzby v CR neposkytuji ani neprijimam.
Predem diky za pripadne upresneni.
Dobrý den,
pak se pravděpodobně jedná o poskytování služby, kde místo plnění je podle ( základního pravidla - jsou zde výjimky ) sídla příjemce - pokud je z EU, tak v EU, jste li neplátce platí výše uvedené pro dodání služby do EU, zase rozlišujete dodání služby plátci v EU s VAT ( osoba povinná k dani ) , pak se stáváte IO ( dostanete české DIČ ) a účtujete bez daně systémem přenosu ( příjemce - plátce s VAT si dodaní a ihned nárokuje sazbou DPH v daném státě ) , nebo nepodnikající FO v EU pak povinnost registrace nevzniká.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 3. 2017 14:16
Dobry den, omlouvam se za stupidni dotaz. Jsem identifikovana osoba, neplatce DPH (v CR), a poskytuji sluzby momentalne pouze mimo EU. Identifikovana osoba jsem z duvodu, ze prijimam sluzby z EU. O me sluzby projevil zajem klient, ale nevim kdo a ani odkud je. Moje faktura ho ani nezajima, takze ji vlastne jen "vydam", abych uspokojila ceske urady pri pripadne kontrole. Pokud by dany clovek/firma byl z mimo EU, tak je mi jasne, ze na fakture je DPH 0% a je vyreseno. Mam ale podezreni, ze dany clovek/firma je z Francie. Taky nevim jestli to je osoba povinna nebo nepovinna k dani. Pokud by to byla osoba povina k dani (tedy poskytne mi jeho VAT number), tak opet na fakturu dam 0% DPH a bude to v reverse charge modu + podam souhrne hlaseni, rozumim tomu spravne? K poskytnuti VAT number se ale nijak nema, takze s touto variantou pocitat nemohu. Je-li to osoba nepovina k dani a byla-li by z EU tak vzhledem k tomu, ze nejsem v CR platce DPH tak i v tomto pripade by byla 0% DPH? Je tento muj predpoklad taky spravny?
Take vadi neco necemu, kdyz na fakturu dam jenom "Pro koncoveho zakaznika webu zakaznikovadomena.com"? (Podotykam, ze na tom webu zakaznika neni zadna informace o tom, odkud je ani zadne dalsi kontaktni informace krome emailove adresy).
Predem diky za radu.