Dobrý den,
Pokud jako soukromé muzeum nejste současně neziskovou organizací, spolkem, atd.. a vybíráte li vstupné za hotové pak samozřejmě podléháte EET. Vstupné, v případě že jej inkasujete je vaší hotovostní tržbou a návštěvník v případě zaplacení má nárok na účtenku. Rentabilita vašeho podnikání není pro EET vůbec podstatná.
Buď podrobte vstupným všechny, nebo dejte vstup bezplatně všem, ať tak či tak, i pokud zaplatí jen někdo hotově musíte vydat EET účtenku.
Dobrý den,
zajímavé pojetí, samozřejmě můžete jít na samou hranu výkladu zákona, :
místo restaurace = založíte dobrovolný spolek ( neziskovou organizaci ) spolku "přátel piva"
koupíte nepojízdné letadlo = zákon hovoří o výjimce z EET z prodejů na palubě letadel, co když z nepojízdného stroje uděláte stánek či bar ? zákon nespecifikuje " že to musí současně létat "
nebo budete vybírat vstupné např. 150,- specifikované jako poplatek za použití toalety = zase toalety jsou z EET vyjmuty
samostatnou kapitolou je tzv. robotická obsluha - ( kávomaty, bagetomaty, atd. ) tedy prodej bez fyzické obsluhy - opět bez EET účtenek, ale kam až lze zajít ? co když budete nabízet párky v rohlíku tzv. samoobslužně ( aneb zákazník zaplatí pouze "poplatek za použití mašiny" - tedy stroje na výrobu párku v rohlíku např. 50,- Kč ale párek si sám vloží do páry - ohřeje, napíchne si sám rohlík a vše poté také zkompletuje - je to bezobslužný prodej který nepodléhá EET - nebo není ?
Ale já jsem to nikdy nenapsal ......??
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 3. 2017 8:54
Provozuji soukromé muzeum a při něm prodejičku suvenýrů. Na ty suvenýry EET mít musím, to vím. Ale dosud jsem měla v prostorách muzea kasičku s nápisem Vstupné dobrovolné. Měla jsem to schválně mimo dohled z prodejničky, aby návštěvníci neměli hloupý pocit, že jim koukám pod ruce, zda něco dali a kolik. Mimochodem - to vstupné dobrovolné v součtu neuhradí ani energie na provoz muzea.
Podlého vstupné dobrovolné EET?