Dobrý den,
pokud je Vám zaplaceno dodané zboží v librách, máte už v okamžiku připsání na tento účet (zdanitelný) příjem, který je po přepočtu na CZK předmětem daně z příjmů.
Následné přesuny, resp. konverze částek v librách na koruny (na korunový účet) na tom nic nemění.
Pokud jde o "kurzové rozdíly", v daňové evidenci se s nimi nepočítá, nicméně poplatek bance, resp. rozdíl, který evidujete mezi částkou přepočítanou z liber na Kč a mezi příjmy v Kč na CZK účtu lze považovat za daňový výdaj (dochází-li k převodu částek mezi účty určenými k podnikání).
Takže pokud je např. dodávka za 100 liber uhrazena a částka je připsána na účet vedený v cizí měně (a kurz je 33), máte v tomto okamžiku zdanitelný příjem 3 300 Kč.
Po převodu účet v CZK je Vám ovšem připsáno pouze 3 250 Kč. Závěr z této operace tedy je: zdanitelný příjem 3 300 Kč, daňový výdaj 50 Kč.
Předpokladem je, že oba účty jsou používány k podnikání.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 3. 2017 13:11
Dobrý den,
prodávám maloobchodně zboží do Velké Británie (jsem plátce dph a vedu DE) a všechny příjmy jsou mi zasílány na britský účet v librách. Vydané faktury pro DE přepočítávám na koruny pevným středovým kurzem podle ČNB platným k prvnímu dni v každém měsíci.
Reálně ovšem peníze posílám na český účet s podstatně horším kurzem, kde mi vzniká ztráta v průměru 0,8 Kč / libra. To znamená, že v DE vykazuji vyšší zisk, než jakého skutečně dosáhnu. To se následně promítne do vyšších odvodů.
Je možné tyto kurzové ztráty nějak zaevidovat do výdajů, aby vykázaný zisk odpovídal skutečnosti?
Doplněné informace: > Platby dostávám na britský účet v librách. Libry následně posílám na český účet za kurz stanovený bankou. Jde o maloobchodní prodej, takže smlouvy se zákazníky neuzavírám
Děkuji.[/color]