Dobrý den,
tady vám těžko někdo pomůže, jak to popisujete můžete mít problém, uplatňujete li úroky z úvěru o kterém tvrdíte že sloužil pro financování bytové potřeby, kdy platí že pro uplatnění odpočtu úroků z hypotečního úvěru, úvěru ze stavebního spoření nebo úvěru poskytnutého v souvislosti s těmito úvěry je třeba k daňovému přiznání přiložit originál potvrzení o poskytnutém úvěru a výši zaplacených úroků, které banky a stavební spořitelny rozeslaly klientům zpravidla společně s ročními výpisy z účtů.
Ale současně je potřeba definovat bytovou potřebu kdy : Bytovými potřebami se rozumí výstavba, koupě ( osobní vlastnictví ) nebo provedení oprav a úprav bytu, rodinného či bytového domu, koupě pozemku v souvislosti s koupí nebo výstavbou bytu, rodinného či bytového domu (stavba musí být zahájena do čtyř let po uzavření úvěrové smlouvy), splacení členského vkladu právnické osobě nebo úhrada za převod členských práv a povinností za účelem získání práva užívání (družstevního) bytu nebo rodinného domu, vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů nebo vypořádání spoludědiců s účelem získat byt, rodinný či bytový dům, splacení úvěru či půjčky použitých poplatníkem na financování bytových potřeb.
Družstevní podíl v BD je dle ZOK ( §736) vždy spojen s právem nájmu k BJ na neurčito, podle výkladu bytové potřeby, pravděpodobně musíte být držitelem družstevního podílu - chcete li členem BD.
Více v §15 ZDP : http://zakony.kurzy.cz/586-1992-zakon-o-danich-z-prijmu/paragraf-15/
Doporučuji Vám toto je komplikované a navíc jak to popisujete ( že nemáte v držení svůj dr. podíl ) také kolizní, obraťte se na daňového poradce a pak zvážíte další postup.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 3. 2017 13:36
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat ohledně uplatnění úroků z úvěru. S přítelem jsme kupovali družstevní byt na půl, každý ze svého stavebního spoření, ale máme uzavřenou jednu společnou úvěrovou smlouvu. Vzhledem k tomu, že se jedná o družstevní byt, nejsme jeho vlastníci. Nyní po několika letech, kdy si uplatňuji odečet úroků z úvěru, po mě chce moje personalistka potvrzení, že jsme členem družstva. Bohužel člen družstva je jenom přítel a já ne. Je toto problém pro uplatnění úroků a musím být členem, když v bytě žiji?
Ještě by mě zajímalo, zda musíme úroky uplatnit rovným dílem. Každý jsme měli svoje stavební spoření s jinou naspořenou částkou a tím pádem každému z nás chodí od stavební spořitelny potvrzení o zaplacených úrocích na jinou částku.
Doufám, že dotaz byl aspoň trochu srozumitelný a předem děkuji za odpověď.
Lenka