Dobrý den,
úkolová mzda je pracovněprávní praxi stále využívaná. Mzdu můžeme rozdělit do tří základních kategorií (v praxi se často objevuje jejich kombinace):
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
13. 4. 2017 12:21
Jsem starobní důchodce a nechal jsem se zaměstnat na dohodu o pracovní činnosti jako distributor tisku.
Výše mé odměny byla sjednána přílohou k Dohodě o pracovní činnosti (dále DPČ), kde je stanovena výše odměny v hrubém za jeden kus doručeného tisku. Zároveň však ve výše uvedené DPČ v odstavci č. 3 stojí: "Sjednaný rozsah práce je max. 18,75 hodin týdně. Smluvní strany se dohodly, že zaměstnavatel bude informovat zaměstnance o požadavku na výkon práce v přiměřeném předstihu, a to nejméně 2 pracovní dny předem. V souladu s § 77 zákoníku práce může max. délka směny činit 12 hodin."
V dalším odstavci je uvedeno: "Pro účely poskytování náhrady odměny za dobu dočasné pracovní neschopnosti podle § 194 zákoníku práce je pracovní doba rozvržena od pondělí do pátku po 2 hodinách denně."
To je vše, co výše uvedená DPČ ohledně odměňování a pracovní doby obsahuje.
I přesto však, že je má odměna stanovena přílohovou tabulkou s výší odměny za jeden kus doručeného tisku, domnívám se, že když mám stanovený rozsah práce ve výši max. 18,75 hodin týdně, vztahuje se ustanovení o minimální mzdě i na tento případ. V příslušném Nařízení vlády č. 567/2006, jeho novelizacích i v zákoníku práce není o žádné výjimce týkající se úkolové mzdy žádná zmínka.
Může zaměstnavatel v tomto případě nerespektovat nařízení vlády o minimální mzdě?