Dobrý den,
úkolová mzda je pracovněprávní praxi stále využívaná. Mzdu můžeme rozdělit do tří základních kategorií (v praxi se často objevuje jejich kombinace):
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 4. 2017 12:21
Jsem starobní důchodce a nechal jsem se zaměstnat na dohodu o pracovní činnosti jako distributor tisku.
Výše mé odměny byla sjednána přílohou k Dohodě o pracovní činnosti (dále DPČ), kde je stanovena výše odměny v hrubém za jeden kus doručeného tisku. Zároveň však ve výše uvedené DPČ v odstavci č. 3 stojí: "Sjednaný rozsah práce je max. 18,75 hodin týdně. Smluvní strany se dohodly, že zaměstnavatel bude informovat zaměstnance o požadavku na výkon práce v přiměřeném předstihu, a to nejméně 2 pracovní dny předem. V souladu s § 77 zákoníku práce může max. délka směny činit 12 hodin."
V dalším odstavci je uvedeno: "Pro účely poskytování náhrady odměny za dobu dočasné pracovní neschopnosti podle § 194 zákoníku práce je pracovní doba rozvržena od pondělí do pátku po 2 hodinách denně."
To je vše, co výše uvedená DPČ ohledně odměňování a pracovní doby obsahuje.
I přesto však, že je má odměna stanovena přílohovou tabulkou s výší odměny za jeden kus doručeného tisku, domnívám se, že když mám stanovený rozsah práce ve výši max. 18,75 hodin týdně, vztahuje se ustanovení o minimální mzdě i na tento případ. V příslušném Nařízení vlády č. 567/2006, jeho novelizacích i v zákoníku práce není o žádné výjimce týkající se úkolové mzdy žádná zmínka.
Může zaměstnavatel v tomto případě nerespektovat nařízení vlády o minimální mzdě?