Re: Soukr,vozidlo-firemní jízdy,prosíííí
U auta, které není v majetku a využívá ho OSVČ, lze uplatňovat cenu PHM buď ve skutečné výši (dle lístků) nebo použít sazbu, kterou stanoví MF na rok 2006 v lednu 2007 (pouze pro OSVČ). Pro zaměstnance vyhlašuje sazbu dopředu.
Snad to tak stačí.
Re: Soukr,vozidlo-firemní jízdy,prosíííí
Do knihy jízd rozepíšete ujeté firemní km. Já to dělám tak, že podnikatel se rozhodl, že dle předpokládané spotřeby bude využívat auto na 70% služebně a 30% soukromě. Podle toho rozpočítávám lístky za PHM a to mi zhruba musí sedět na ujejé služební km. V dalším roce porovnám, zda se procenta nezměnily a podle toho zase rozpočítám. Je to pracné, ale přehledné.Tím také krátím splátky leasingu a pojištění, dle procentního využití pro firmu.
To si také přesně vedu, protože v případě prodeje auta po skončení leasingu, bych musela prodejní částku zkrátit o procenta, která uplarňoval pro osobní spotřebu a vyloučit ze zdanění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 11. 2006 10:18
Dobrý den,jsem OSVČ a vedu si DE(nejsem plátce DPH)a mám auto na leasing.Silniční daň mám uhrazenou.Tímto vozidlem(není v majetku)si vedu knihu jízd soukromým vozidlem pro firmu.Lístky PHM si schovávám,neboť vím,že u auta na leasing mohu PHM uplatňovat jen dle skutečně prokázané ceny PHM.Amortizaci vím, že uplatňovat také nemohu-auto není mé.Na konci roku si sečtu veškeré firemní km a sle průměrné spotřeby vynásobím cenou za PHM.Jak to ale provedu, co se týče té ceny za PHM? Na každém lístku je jinná cena za PHM.
Kdyby nebylo auto na leasing, použijí cenu, kterou vydá MF na přelomu roku, ale takto?