Dobrý den,
dovolená se zásadně čerpá. Avšak v souladu s ustanovením § 221 zákoníku práce přísluší zaměstnanci pouze v případě skončení pracovního poměru náhrada mzdy za nevyčerpanou dovolenou. Což se využije i ve vašem případě. Z roku 2016 nebyla čerpána dovolená v délce 6,5 dne. Za rok 2017 zřejmě vznikne nárok na dovolenou za odpracované dny (záleží na harmonogramu směn). V měsících leden až květen pracovní neschopnost, červen mateřská dovolená. V souladu s ustanovením § 216 odst. 2 zákoníku práce se doba čerpání mateřské dovolené a doba, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce.
Za každých 21 odpracovaných dnů (dny skutečně odpracované, čerpaná řádná dovolená, mateřská dovolená atd.) přísluší 1/12 z celkového nároku řádné dovolené. Dovolená za odpracované dny se o zameškané směny z důvodu pracovní neschopnosti nekrátí.
Zaměstnavatel vám tedy k datu skončení pracovního poměru proplatí dovolenu z roku 2016, pravděpodobně i 1/12 nároku z roku 2017 (bylo-li dle harmonogramu směn plánováno na červen alespoň 21 pracovních dnů).
S pozdravem Dagmar Kučerová
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 5. 2017 10:02
Dobrý den,
ráda bych si od Vás nechala odborně poradit v situaci, která mi nyní nastane. Pokusím se nyní popsat, co nejpřesněji situaci a následně položím konkrétní dotazy.
Od 23.5.2016 jsem nastoupila do zaměstnání se smlouvou na dobu určitou do 30.6.2017. Začátkem listopadu 2016 jsem otěhotněla a od 19.11.2016 jsem v pracovní neschopnosti, v níž budu do 30.5.2017 a od 1.6.2017 mohu nastoupit na mateřskou dovolenou. Z roku 2016 mi zbylo 6,5 dne řádné dovolené a zaměstnavatel mi je prozatím převedl do roku 2017, ovšem jelikož jsem v roce 2017 stále v pracovní neschopnosti, zatím jsem si řádnou dovolenou standardně nevybrala a ani nevyberu - v pracovní neschopnosti budu až do nástupu na mateřskou.
Mám nárok na nějaké dny řádné dovolené, když jsem v roce 2017 nepracovala a pracovat již nebudu (z důvodu pracovní neschopnosti).
Jakým způsobem mi může zaměstnavatel řádnou dovolenou z roku 2016 (případně z roku 2017, pokud mi na nějakou vznikl nárok, i když jsem nepracovala) nahradit, když mi končí pracovní smlouva 30.6.2017?
Předem děkuji za odpověď.
Monika Danihelková