I v případě, že zaměstnanec onemocní nemoci z povolání,
bude výpovědní důvod záviset na zaměstnavateli.
Použije-li zaměstnavatel jiný výpovědní důvod než § 52 písm. d),
nemusí odstupné činit dvanáctinásobek průměrného výdělku.
Závodní lékař posuzuje zdravotní způsobilost k výkonu sjednaného
druhu práce, nemoc z povolání přiznávají kliniky pracovního lékařství.
Nevím, jak dlouho tento proces trvá.
Nemá smysl předem řešit, „co by, kdyby“
(co by mohlo následovat v případě nepřiznání nemoci z povolání).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 5. 2017 13:25
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou.
Chci se zeptat co vše se děje, ev. co dělá zaměstnanec ve chvíli, kdy mu závodní lékař sdělí, že jeho nemoc je nemocí z povolání (na základě lékařských zpráv jiných odborných lékařů) a tudíž není schopen dosavadní činost vykonávat. Na internetu jsem se dočetla že jej musí zaměstnavatel převést do 15ti dnů na jinou pro něj vhodnou práci nebo propustit s 12ti měsíčním odstupným v případě že pro něj práci nemá. Ale také jsem se dočetla že o nemoci z povolání nerozhoduje závodní lékař. proto mne zajímá zda je zaměstnanec v pracovní neschopnosti nebo "jen" doma na překážkách (zaměstavatel mu hradí průměrný výdělek, ale není omezen na pohybu, jako u prac.neschopnosti) do doby než kompetentí instituce vydá konečný verdikt? Jak dlouho tento proces trvá a co se děje, když je verdikt zamítavý?
Předem děkuji za odpověď