Re: Maloobchod - jsou ještě neplátci DPH
:-) Tak to je jejich ucetni kouzelnik! Myslim ze jen faktury za pivo jim rocne milionek hodi, tj. cca 2700,- denne a to sou 3 sudy.... To je daleko lepe dohledatelne, toho bych se bal.
U potravin je to otazka. Milion je denne 2740,- a takovy obrat udela kazdy.Pokud to je ale kramek v zapadle vesnicce v Jiznich Cechach o 100 lidech, fungujici 3 dny v tydnu tak pak ano. Obecne: dodavatele byvaji porad ti sami a pokud vystavuji faktury na jmeno tak to u nich kontrola dohleda. To samy u Makra atd.
>:-) Tak to je jejich ucetni kouzelnik! Myslim ze jen
>faktury za pivo jim rocne milionek hodi, tj. cca 2700,-
>denne a to sou 3 sudy.... To je daleko lepe
>dohledatelne, toho bych se bal.
***a víte, že na vesnici jsou dodnes hospůdky, kde jim ke štěstí stačí, když vytočí dva sudy? myslíte, že ty hospůdky na dědinách i když tam vaří mají každý den tržbu 3-4 tisíce??? a otevřeno 7 dní v týdnu??
nesuďte jejich účetní, ne všude je hospoda zlatý důl. a hodně vesnických hospod je sezonní záležitostí (otevřeno buď jen o víkendech, nebo jen v létě)
>
>U potravin je to otazka. Milion je denne 2740,- a
>takovy obrat udela kazdy.Pokud to je ale kramek v zapadle
>vesnicce v Jiznich Cechach o 100 lidech, fungujici 3
>dny v tydnu tak pak ano.
***totéž, co u hospod:-))
Obecne: dodavatele byvaji porad ti sami a pokud vystavuji faktury na jmeno tak to u
>nich kontrola dohleda. To samy u Makra atd.
No, pokud si poradne prectete prvni odpoved tak pochopite ze to byla narazka na restauraci ktera evidentne prekracuje. To co pisete jsem popsal i ja, akorat pro prodejnu potravin. A opravdu velmi pochybuji ze existuje hospoda kde VARI a pritom neudelaji 1mil obratu. Protoze neznam hospodu ktera jsou otevrena par dni v tydnu a muze si dovolit ten luxus varit. NAVIC - bavime se stale o pivu, ale co cigarety a tvrdy alkohol? Jen cigarety udelaji poradny obrat.
já těch hospod pár znám:-) hodně hospod cigarety vůbec neprodává (má na ně automaty) právě z důvodu DPH
jsou i hospody, kde vaří a jsou otevřeny pár dní v týdnu - většinou jsou to rodinné podniky ve vlastním baráku:-)
a taky existuje něco jako pronájem kuchyně - tím se taky vyhýbají překročení obratu.
takže to, že hospoda vaří, neznamená že evidentně překračuje.
Já účtuju rodninnou hospodu ve vlastním baráku, která je v centru města (ale tam zdechl pes - v 17 hod už tam nikdo není), vaří a opravdu balancuje na hraně 1 mil. Ale dík za tip s rozdělením kuchyň - výčep. Možná to použiju. Jestli tomu dobře rozumím - jeden člen rodiny provozuje kuchyň, má příjmy jenom z jídla, zaměstnává kuchaře a nakupuje jen potraviny k vaření. Jiný člen rodiny bude provozovat výčep, zaměstnávat servírku, kupovat pivo a limonády.
Je to tak?
Já to moc nedoporučuji.
Když host bude chtít účtenku tak pingl vystaví jednu za jídlo a jednu za pití? A sám bude zaměstnán u obou "podnikatelů"?
Jak budete dělit režii, telefon, elektřinu atd.?
Navíc tu je § 2/7 zákona o správě daní a poplatků.
Rozhodnutí je ale na Vás! :-))
Ale ten pronájem kuchyně někomu jinému je opravdu běžná věc, sama jsem se s tím několikrát setkala. Režie se dá snadno přefakturovat, číšníci jsou zaměstnáni u majitele. Jak by se řešila účtenka to nevím, ale snad to není takový nepřekonatelný problém :-) Jana F.
Možná máme něco podobného u nás na sídlišti. Z nebytových prostor malá samoobsluha. Otevřeno 7 dní v týdnu od rána do večera. Když mi vystaví paragon, tak na razítku je sice DIČ, ale nikde ani zmínka o výši DPH nebo poznámka, že není plátce DPH. Kdysi jsem pracovala jako pomocná účetní pro restauraci a tam se dělaly tržby tak, aby se nepřekročil obrat tehdy 750 tis. Pokud nebudou registrační pokladny, tak takovéto obchody budou dělat tržby, jaké si určí.
Moc hezký názor, také si myslím, že nezbohatne a že ani reg.pokladny toho moc nevyřeší. A s těmi většími podvodníky je to taková malá utopie, že ? To přece známe ! Malý podnikatel je totiž blíž, více k dosažení, lépe se kontroluje a většinou se s nikým nehádá a nesoudí, raději všechno odkýve a zaplatí. On totiž nemá prostředky a žaludek na to, aby zdrhnul za kopečky nebo si zaplatil drahé právníky nebo někoho podplatil...Tak nevím, proč se na něj zlobit, že vykazuje takový nebo makový obrat a snaží se vyhnout dépéháčkové zátěži.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 12. 2006 12:16
Z jistých důvodů, které zde nemohu popisovat, bych se potřebovala dozvědět, jestli je ještě reálné, aby v současné době, kdy je hranice obratu pro DPH 1 milion, byli ještě v maloobchodu s potravinami neplátci DPH.
Byla bych moc ráda, kdybyste mi napsali své zkušenosti a názory. Znáte někdo nějaké takové malé obchůdky s potravinami, které jsou ještě neplátci DPH?
Není to fin.úřadům podezřelé a neprovádějí u nich z tohoto důvodu nějak systematicky kontroly?
Děkuji za každou poznámku k tomu. Jana F.