Dobrý den,
toto je velice problematické, obvykle jste jak společník tak jednatel, pak jde z pohledu jednatele o výkon funkce nejlépe na smlouvu vč. daně z příjmu a odvodů SP a ZP.
Fakturace vlastní firmě byla v podstatě zapovězena do doby zmírňujících rozsudků NS ( ale individuální případy ), a bude to vždy ( pokud na to přijde kontrola ) předmětem sporu. Nemám prostor uvádět více, pokud se tak rozhodnete, dodržte alespoň minimum, jinak to neustojíte :
- fakturujete ceny obvyklé
- fakturujete pro více odběratelů
- fakturujete takovou činnost, kterou si firma nemůže obstarat sama ( např. firma má v činnosti nákup prodej zboží a pak jí poskytujete služby právní ( kde ale právníkem jste jako FO zapsaný advokát ) tedy poskytujete tak odbornou službu, kterou by si sama firma sama musela koupit jinde za cenu obvyklou.
Dobrý den,
jasné, ale já nejsem ten, kdo by FA do vaší vlastní firmy případně posuzoval.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 6. 2017 13:29
Dobrý den,
v současné době pracuji jako OSVČ na živnostenský list, ale chystám se zakládat s.r.o.
Firma by se do plného provozu měla dostat 1. ledna, do konce tohoto roku by se tedy jen propagovala, scháněla stálou klientelu a dělala menší zakázky.
Zájímá mě tedy jestli by nastal problém kdyby firma do konce roku neměla zaměstnance a práci by zadávala dodavateli (mě).
Jako OSVČ bych měl i jiné příjmy a klienty, takže bych nefakturoval pouze mé vlastní firmě.
Předem děkuji za Vaše názory